120 000 полудяха с победа на Хамитън и отпадане на Розберг

14026
120 000 полудяха с победа на Хамитън и отпадане на Розберг

Стартът бе за Розберг, но финалът - за Хамилтън.

Дъждовната рулетка от вчерашната квалификация липсваше, но интригата беше на лице. До 29-тата обиколка тя бе за победата, но оттам насетне за разпределение на местата от 3-то до 6-то. И за тази интрига се погрижи в най-голяма степен Алонсо и Фетел. Двамата направиха може би най-доброто си състезание от началото на сезона, като Фернандо бе пилотът, направил най-много и атрактивни изпреварвания на пистата. Но големият победител се казва Люис Хамилтън, който взе петата си победа за сезона пред родна публика, а върлият му конкурент и съекипник отпадна с повреда в скоростна кутия. За щастие на Люис и повечето зрители на пистата.

Драматична квалификация, спечелена от Розберг

Драма в квалификацията, а какво ли ни чака утре в надпреварата с това британско време? Със сигурност едно много драматично и неизвестно...

Екшънът обаче започна още в петия завой на първата обиколка. Кими Райконен предизвика тежка катастрофа, в следствие на която състезанието бе прекъснато. Кими изпусна 5-ти завой и при връщането си на пистата със състезателна скорост болидът му подскочи, в следствие на което Кими изгуби контрол, заби се в дясната мантинела и се върната на пистата. Там бе посрещнат от Маса, който обаче завъртя болида си в последната секунда и удари Кими със задницата си. В противен случай Маса щеше да удари Райконен точно по средатата, а изходът от нещо подобно щеше да е със сериозни последствия. За щастие Кими излезе от размазания си болид само с леко накуцване, а Фелипе отпадна. А ударът на Кими в стената бе оценен от Ferrari, че е бил със сила 47g!

Целият керван стоя точно 1 час на пистата, докато бъдат поправени бариерите и в 16,05 състезанието бе рестартирано зад кола за сигурност. Първи бе Розберг, следван от Бътън, Магнусен, Хамилтън, Фетел, Хюлкенберг, Рикиардо, Квият.

Гонката между Розберг и Хамилтън вървеше с пълна сила, като двамата разминаха стратегията си с гумите. Първи в бокса влезе Нико и отново сложи по-меките гуми, докато Люис влезе 3 обиколки по-късно, като избра по-твърдите гуми. Те трябваше да са по-бавни (според предварителните изчисления) с около 0,6 секунди, но не. Оказаха се много по-бързи и Хамилтън започна да настига Роздберг много бързо. Докато в 29-та обиколка скоростната кутия на Розберг сдаде багажа, а публиката на „Силвърстоун“ полудя. Беше въпрос на време и Нико да бъде ударен от технически проблем. За щастие на Хамилтън – това се случи точно на родна земя, пред родна публика. 120 000 на пистата полудяха, защото в края на състезанието лидерството на Нико вече е сведено до само 4 точки, след като преди 9-тия кръг той водеше с 29.

И така: интригата отново е жива, а битката до финала на сезон 2014 се очертава като безмилостно жестока между Нико и Люис.

Розберг победи Хамилтън и увеличи преднината си

След 11-годишно прекъсване керванът отново мина близо до Залцбург, а австрийската писта отново предложи много интересни моменти. Да, ми...

Голямо браво на Валтери Ботас, който стартира 15-ти, а завърши втори, записвайки най-доброто си класиране за сезона. Трети остана Рикиардо, отново изпреварил Фетел. Себастиан обаче направи най-зралищното изпреварване в 48-та обиколка, изпреварвайки Алонсо, като двамата бяха гума до гума в 3 поредни завоя. И двамата имаха оплаквания по радиото. Фернандо обаче се оплака, че Фетел е използвал нелегално DRS на място, на което не може. Този въпрос може би ще бъде разрешен след финала, затова трябва да очакваме продържение. Въпреки това, самото изпреварване беше много зрелищно, след като в продължение на 10-ина обиколки Алонсо отбиваше неспирните набези на Фетел.

Бътън остана четвърти, Фетел пети, а Алонсо – шести.

Следващият старт е в Германия, където домашната писта ще помага на Розберг.

Автор: Пламен Георгиев

Потресаваща двойна победа в квалификацията за Маса и Ботас

Ако някой ми беше казал, че пилот на Mercedes няма да е на полпозишън в Австрия, щях да му се усмихна ехидно. Ако някой ми беше казал, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт