Хамилтън покори "Катедралата на скоростта"

53398
Хамилтън покори "Катедралата на скоростта"

Най-после каръкът подмина Луис Хамилтън, който взе победата на "Монца", спирайки лошата си серия, която започна след GP на Великобритания, когато бе последната му победа. Още по-сладък за Хамилтън е фактът, че той победи Розберг на пистата, в честен двубой, без да прибягва да похватите, с които си послужи Нико на „Спа“, когато удари Луис и спука гумата му. Това е втора победа за Хамилтън на „Монца“.

А проблемите за Хамилтън започнаха още преди старта, когато на стартовата решетка механиците смениха носа на болида му. След това всичко изглеждаше загубено със светването на зеления светофар. Потресаващо слабият старт за Хамилтън бе резултат от неизправност в старт-режима в болида на Луис. Резултатът от това бе, че Розберг се изстреля напред, следван от Магнусен, Маса и Хамилтън. Другият голям губещ на старта бе Валтери Ботас, който от трета стартова позиция се смъкна чак до 11-то място. В рамките на 3-4 обиколки всичко в болида на Хамилтън се оправи, но към този момент британецът бе изостанал с 5-6 секунди, макар че успя да изпревари Кевин Магнусен, което направи и Маса. Преследването на победата започна в 10-та обиколка, когато Хамилтън изпревари втория в този момент Маса и започна да гони Розберг.

В 29-та обиколка Розберг за втори път изпусна точката за спирането за първия шикан, а резултат от това бе, че изпусна и лидерството. Секунди по-късно от състезанието отпадна любимецът на всички в Италия, Фарнандо Алонсо. От този момент въпросът кой ще бъде победител в края на състезанието не бе подложен на въпроси. Хамилтън постепенно увеличи преднината си до към 4-4,5 секунди, която му бе достатъчна да стигне спокойно до карирания флаг. С тази победа Хамилтън спря „сухата“ серия, скъсявайки преднината на Розберг в генералното класиране до 22 точки.

Големите имена в това състезание обаче се казват Валтери Ботас и Даниел Рикиардо. На старта Ботас се свлече до 11-та позиция (от трета), но в течение на състезанието направи най-много изпреварвания на пистата (най-вече в първия шикан) и финишира четвърти, една позиция след съотборника си Фелипе Маса. Бразилецът се възползва от добрия си старт и удържа тази чудесна позиция, като много рядко влизаше в обектива на камерите. Въпреки това бразилецът най-после успя да се върне на почетната стълбичка, за пръв път с екипа на Williams.

Даниел Рикиардо бе другият герой. Той стартира една девети, но след старта се смъкна до 12-а позиция, което не предвещаваше нищо добро за победителя в последните две състезания. Рикиардо обаче отново показа блестящо пилотиране. Той влезе последен от лидерите за смяна на гуми, докато съотборникът му – пръв. Резълтатът от това видяхме в 48-та обиколка, когато Рикиардо направи потресаващо изпреварване срещу Фетел, от което прехваленият 4-кратен световен шампион ще сънува кошмари години наред. Така той финишира на отличното 5-то място, следван от Фетел, Магнусен, Перес, Бътън и Райконен. Доста интересен факт е това, че Даниел Рикиардо записа най-високата скорост на пистата от 362 км/ч.

Третото и четвъртото място на Williams позволи на екипа да изпревари Ferrari в класирането при конструкторите. Остават още шест кръга, като следващият е в Сингапур (19-21 септември).

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт