Хамилтън спечели най-завързаната квалификация

65721
Хамилтън спечели най-завързаната квалификация

А какво ли ни очаква утре? Ще започна с този риторичен въпрос, след като преди броени минути в Сингапур завърши най-завързана квалификация от началото на сезона. Да, двамата пилоти на Mercedes отново ще стартират от първа стартова редица, но разликата между двамата и преследващите ги тук е минимална. Дори след първите бързи обиколки на пилотите в третата решаваща част на квалификацията нищо не подсказваше, че пилотите на „Сребърните стрели“ ще успеят да се наредят първи и втори. Но те го направиха, като Хамилтън запази инерцията си от „Монца“ и успя да изпревари съотборника си с нищожните 0,007 секунди. Така утре той ще стартира пръв, както го направи и в Италия, а след него ще потегли Росберг. На новината по радиото, че е втори, Нико реагира с „Damn it“. За Хамилтън пък това е отличен шанс утре да се опита да скъси с още малко преднината на съотборника си. Ще трябва обаче да направи много по-добър старт, отколкото това му се отдаде на „Монца“. Но до финала на GP на Сингапур има много време и неизвестни, защото тук Mercedes изглеждат най-уязвими спрямо всички досегашни стартове. Преследвачите им от Red Bull и Ferrari са много близо.

За съжаление страхотно темпо на Ferrari, по-специално за Фернандо Алонсо, не успя да се трансформира с по-предна стартова позиция от петата. Такава констатация успяхме да дадем едва в 14-я състезателен уикенд. И не случайно говоря за състезателен уикенд, защото Алонсо прави до този момент отлични тренировки и сега квалификация. В петък той бе най-бърз в първата свебодна тренировка. Втората остана за Хамилтън, а третата – в събота, Алонсо отново бе най-бърз. Отличното представяне на Алонсо и Ferrari продължи и в квалификацията. Във втората й част Фернандо се нареди трети, а Райконен четвърти.

Хамилтън покори "Катедралата на скоростта"

Най-после каръкът подмина Луис Хамилтън, който взе победата на "Монца", спирайки лошата си серия, която започна след GP на Великобритан...

Важното е какво направиха пилотите в третата, решаваща част на квалификацията. А началото й бе повече от изненадващо. Хамилтън и Росберг се наредиха шести и седми с първите си излизания. Най-добро време даде Фелипе Маса, следван на 0,061 сек от Рикиардо, а след него – Алонсо и Райконен. Фетел остана с осмо време. На по-важното бе, че първите осем се вместиха в 0,5 секунди, което не се е случвало от началото на сезона. Всички влязоха в бокса за смяна на нов комплект меки гуми, за да решат изхода от битката с вторите си бързи обиколки.

Тук дойде и големият проблем за Ferrari, след като Кими обяви, че няма мощност, а от бокса му казаха да спре. Въпреки това утре Райконен ще стартира седми, но с уговорката, че болидът му не е сериозно повреден и не се изисква смяна на някакъв забранен от правилника компонент. Това би го избутало назад на стартовата решетка. Алонсо също падна назад до пета стартова позиция, след като бе избутан от конкурентите си. Даниел Рикиардо продължава с феноменалното си представяне. Утре ще стартира трети и представянето му подсказва, че ще е изключителна заплаха за двамата пилоти на Mercedes. Не бих се учудил, ако бъде посочен от някои коментатори и като фаворит за победата. За Даниел по-важното е, че отново е пред 4-кратния световен шампион (за кой ли път вече този сезон) Себастиан Фетел, който все пак успя да направи по-добра обиколка, наредила го на четвърта позиция. Маса, който бе пръв след първите бързи обиколки, трябваше да се задоволи едва с шеста стартова позиция, докато съотборникът му Валтери Ботас ще стартира осми. Последните две места останаха за Магнусен и Квият.

Разликите между Mercedes, Red Bull и Ferrari тук са наистина много малки и утре ни очаква неизвестност до самия финал. Времето също може да се окаже решаващ фактор, тъй като прогнозите дават голям шанс за дъждове.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт