Люис Хамилтън започна защитата на титлата си с победа

23677
Люис Хамилтън започна защитата на титлата си с победа

За съжаление сезон 2015 стартира по изключително скучен начин, може би най-скучното откриващо състезание, което аз си спомням. Никаква интрига, 2-3 изпреварвания на пистата и още толкова в бокса, стартирали 15 болида, от които до финала стигнаха 11. Дано това статукво се промени, защото Ф1 не я очаква нищо добро. И казвам това като заклет фен на този спорт.

В квалификацията Люис Хамилтън буквално размаза всички останали, включително съотборника си, който след това заяви, че разликата между тях не е показателна. Само че световният шампион стартира блестящо и по блестящ начин започна защитата на титлата си: с лидерство на колоната от началото до финала, подплатено с победа и в квалификацията. За Нико Росберг остана втората позиция и освен с 2-3 бързи обиколки, няма да го запомним с нищо интересно от GP на Австралия. Макар да завърши на 1,5 секунди зад Люис, той не направи нито един опит за атака на Хамилтън, с което интригата още повече намаля. Така Хамилтън най-после успя да победи в Австралия (миналата година отпадна заради технически проблем), започвайки сезона по начина, по който завърши миналия в Абу Даби.

Нещо като интрига се заформи за третото място на подиума. До първото влизане в бокса, Маса бе трети, следван плътно от Фетел. Бразилецът избра да влезе по-рано за смяна на гуми, а Себастиан остана на пистата две обиколки повече, които бяха достатъчни да си разменят позициите. Оттам насетне Маса не успя да се възстанови и да настигне Фетел.

Слаб старт на Кими Райконен не му даде шанс за нещо повече от петата позиция. До обиколка 42. Веднага след второто си излизане от бокса, Кими паркира своето Ferrari отстрани на пистата, но не заради технически проблем, а защото механика на задна лява гума не успя да затегне гайката. Така Райконен бе лишен от сигурно пета позиция.

Въпросният слаб старт на финландеца доведе до лек контакт между него и Маркус Ериксон (Sauber), който от своя страна чукна леко Пастор Малдонадо. Последният, без никаква вина (изненадващо в този случай) се завъртя и заби в оградата. Това предизвика излизане на колата за сигурност в първата обиколка, а секунди по-късно в бокса се прибра и Ромен Грожан, съотборникът на Малдонадо. Така Lotus напусна състезанието още преди да е започнало. Двамата поне успяха да стартират, което не може да се каже за Кевин Магнусен (McLaren, заместващ в този старт Фарнандо Алонсо). Датчанинът се отправяше за подреждане на стартовата решетка, когато неговият изтерзан от безрой проблеми McLaren изпуши злокобно и това бе край на участието, преди въобще да е започнало. Същият проблем сполетя и дебютантът в тима на Red Bull, Данийл Квят. Неговият болид загасна на път за подреждане на стартовата решетка, а Квят не успя да го рестартира. Голямо разочарование претърпя и Валтери Ботас. Той нямаше такива проблеми като горните двама. Болки в кръста обаче бяха причината финландецът да изгледа състезанието от бокса на Willams. След квалификацията Ботас излезе от болида с помощта на хора от отбора си, след което посети болницата. Болките явно са били много силни, защото той не излезе за старта. Така в GP на Австралия 2015 потеглиха 15 болида (двата на Manor въобще не успяха да се подготвят за състезателния уикенд), а в 42-я тур на пистата останала 11, след като двигателят Renault в болида Toro Rosso на Макс Верстапен сдаде багажа и изпуши в обиколка 34.

Изводите. Mercedes са на друго ниво и тази година битката за първото място ще е между двамата им пилоти. Има обаче малка надежда за конкурентите им, тъй като в състезателни условия Mercedes не е толкова брутално по-бърз, отколкото бе Хамилтън в квалификацията. Но едва ли в първите поне 6 състезания някой ще успее да скъси разликата.

Голямата битка за третото място на подиума ще е между пилотите на Williams и Ferrari. В квалификацията четиримата бяха разделени от няколко десети. Минимална бе разликата между Фетел и Маса в състезанието, което обещава здрава битка между четиримата.

Отлично състезанието направиха новаците във Формула 1, най-вече Фелипе Насър от отбора на Sauber. Той стартира пети и финишира пети, като показа много добро пилотиране, а неговият болид (с двигател Ferrari) – добро темпо.

Отборите на Renault са трагедия. Квят не успя да стартира, а двигателят на Макс Верстапен гръмна. Така само Даниел Рикиардо остана да търси нещо повече от това състезание, но силите му стигнаха само за шеста позиция.

За McLaren е тъжно дори да се говори. И все пак – Бътън успя да стигне до финала, което е първата състезателна дистанция, завъртяна от болид на McLaren. Макар и двигателят да бе силно ограничен като мощност, за да може да стигне до финала. Какво е в главата на Алосно – никой не знае. А Фетел завърши дебюта си с Ferrari с „Forza Ferrari“.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт