Никола Цолов преди дебюта си: Формула 3 е голяма крачка

2009
Никола Цолов преди дебюта си: Формула 3 е голяма крачка
Снимка: Фейсбук

Талантливият български пилот Никола Цолов очаква дебюта си във Формула 3, който е сред подгряващите серии на Формула 1. Сезонът стартира на 3 март в Бахрейн, а Цолов признава, че преминаването му от Формула 4 към Формула 3 е много голяма крачка, която идва много бързо в неговото развитие като пилот.

Цолов доминираше още в първия си сезон във Формула 4, като стана шампион с 13 победи. Той спечели титлата и с рекордните 400 точки, а това му спечели и директен билет към Формула 3. Там обаче всичко е много по-трудно - съперниците са по-опитни, автомобилите - по-бързи и по-тежки, състезанията - по-дълги. А най-хубавото е, че пистите са същите, на които се състезават и големите звезди от Формула 1.

Преди предсезонните тестове в Бахрейн от 14 до 16 февруари, Никола Цолов говори пред официалния сайт на Формула 3. "Страхотно е да направя крачката направо от Формула 4 към Формула 3. Тимът е наистина добър, в последните няколко години за тях са карали много успешни пилоти и АРТ винаги е бил топ отбор. Вълнувам се за началото на съвместното ни пътешествие и се надявам да се справим по възможно най-добрия начин", заяви Цолов.

Никола Цолов

Мръсната битка между Шумахер и Хамилтън, която промени Формула 1 (ВИДЕО)

Михаел Шумахер и Люис Хамилтън са двамата най-титулувани пилоти във Формула 1, споделяйки рекорда за най-много световни титли - по седе...

През миналата година Цолов участва в теста за нови пилоти на Формула 3, като за 3 дни записа впечатляващите 251 обиколки с болида на АРТ на "Херес". "Тестовете минаха добре. Беше трудно, тъй като не бях карал такъв автомобил, нямах възможност да работя и на симулатора преди теста, така че всичко се случи изведнъж. Но беше хубаво, че имам възможност да опозная колата, която е супер бърза. Аеродинамиката работи много повече в сравнение с това, с което съм свикнал, притискането в завоите - всичко беше напълно ново за мен."

"Работата със спирачките е много по-различна в сравнение с Формула 4, където не се налага да натискаш толкова силно педала, но във Формула 3 буквално скачаш на педала на спирачката. Все едно разбиваш стена. За мен това беше малко по-трудно веднага да работя при напрежението, при което се справят моите съотборници. Но в края на третия ден вече бях много по-близо до тях и всъщност, в третия ден всичко беше както трябва. В дългите серии от обиколки имах добро темпо, което показва, че мога да съм на нивото на другите, само ми трябва още малко опит. Тези три дни бяха забавни и ми помогнаха в подготовката за новия сезон. Преди сезона има още три тестови дни в Бахрейн, така че това е добре за мен. Нямам търпение за първото състезание", разказа Никола.

Българският пилот е наясно, че има още много да учи за Формула 3. "Трябва да свикна с новите неща, като за мен всичко е ново, неща като виртуалната кола на сигурността, DRS-системата, стартовата процедура - те са напълно различни, всичко се случва много по-бързо. Формула 3 е голяма крачка и по отношение на пилотирането, ще бъде много трудно защото тук карат много добри пилоти", допълни Цолов.

Още спортни новини четете в Actualno.com!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОТОСПОРТ:

Без изненади: Верстапен доминира в първия старт за сезона във Формула 1 (ВИДЕО)

Никола Цолов се размина с точките във втория си старт на „Сахир“ във Формула 3

Никола Цолов направи силно каране, но се размина с първа победа във Формула 3

Скръбна вест! Почина бивш пилот във Формула 1

Грандиозна новина във Формула 1: Люис Хамилтън преминава във Ферари!

Навършват се 10 години от злощастния инцидент с Михаел Шумахер

В преследване на мечтата си: Никола Цолов се нуждае от 100 000 евро, за да остане във Формула 3

Верстапен няма спирка: Взе 18-та победа през сезона след триумф по улиците на Лас Вегас

Верстапен отново отвя конкуренцията, Хамилтън бе дисквалифициран (ВИДЕО)

Люис Хамилтън с призив след погубените невинни животи в Израел и Палестина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт