Росберг устиска на атаките на Хамилтън

80486
Росберг устиска на атаките на Хамилтън

Потегли пръв и финишира пръв, за да прекъсне дългата си суша откъм победи. Така Нико Росберг (317) скъси преднината на Люис Хамилтън (334) до само 17 точки, което означава, че световната титла за 2014-а ще бъде решена в последния старт в Абу Даби. А ако някой е забравил, там победителят ще взема цели 50 точки (за пръв път в историята 25х2 точки в последния старт). Двамата с Люис потеглиха за 11-ти път от първа стартова редица, финиширайки за 11-ти път с двойна победа. Двамата изравниха рекорда на McLaren (1988 г.) и Red Bull от по 15 победи през сезона, но до края му остава още един старт. И дано, дано това двойно точкуване не бъде решаващо за победителя, защото ще развали уникалния сезон, който прави Mercedes до момента. За статистиката ще отбележа, че Нико задължително се нуждае от победа, докато Хамилтън може да финишира втори и пак да стане световен шампион. Дано не бъда обвинен в пристрастия, но ще кажа, че това ще е най-логичният и справедлив изход от сезона, ако британецът вземе титлата. Причината е, че към момента той има 10 победи, докато Росберг – 5. Затова няма да е справедливо 50-те точки в Абу Даби да решат този сезон в полза на Нико.

Иначе състезанието в Бразилия бе изключително интересно до последната обиколка. Гумите бяха основният фактор, той като се износваха много бързо. Причината е изцяло новата настилка на трасето, даваща голямо сцепление, но изяждаща смесите. Другата причина бе температурата на асфалта, която в един момент бе 55 градуса. Хамилтън бе на път отново да спечели, но сам се лиши от победата, допускайки грешка, костваща му 6-7 секунди. При второто влизане в бокса на Нико, Люис натисна газта яко. Завъртя най-бърза обиколка, но поднесе и излетя с дрифт от пистата, гонейки своето влизане в бокса. След като излезе от него, Люис бе на 6 секунди зад Росберг. Но постепенно го настигна, за да се стигне до 52-та обиколка, когато Хамилтън излезе след третото си спиране в бокса на под секунда от Нико. И гонката започна. Отначало. В продължение на 19 обиколки двамата се движеха на под секунда разлика, но за пореден път се доказа правилото, че едно е да настигнеш някого, но коренно различно е да го изпревариш. Особено, когато използват едно и съща механика, когато гумите им са еднакво износени.

Нико Росберг се доказа като по-добрия квалификатор

Нико Росберг отново победи Люис Хамилтън в квалификацията за GP на Бразилия, което е първата му стъпка към победата (евентуално) утре. ...

Отлично състезание за Фелипе Маса пред родна публика. Бразилецът тръгна трети и финишира трети, но след не малко въпросителни. При първото си влизане в бокса той превиши скоростта, поради което при второто влизане трябваше да изтърпи 5-секундно наказание. При третата смяна на гуми бразилецът сбърка бокса и премина първо през механиците на McLaren, за да спре при своите. Въпреки това Маса успя да завърши трети и зарадва хилядите, дошли да го гледат на „Хосе Карлос Паче“. Истината обаче бе, че двамата пилоти на Mercedes бяха от друга лига. Очаквах разликата да е много, много по-малка предвид времената в квалификацията, но това не се случи. Бразилецът, трети, остана на близо 40 секунди след дутото на „Сребърните стрели“.

За Рикиардо това бе много лошо състезание, след като предно ляво окачване се повреди и в средата на надпреварата австралиецът отпадна. Това му се случва за пръв път след GP на Малайзия, като през цялото това време бе в зоната на точките. Много лошо състезание изживя и Валтери Ботас, който бе кандидат за подиума, но два много слаби и проблематични бокса го смъкнаха много назад.

Състезанието в Бразилия даде много ясен знак, че Фернандо Алонсо напуска Ferrari. Това беше ясно, но до момента Алонсо не го потвърждаваше официално, оставайки си вратичката отворена. С Райконен направиха много зрелищна гонка в продължение на няколко обиколки, в които Алонсо се опитваше да изпревари Кими по всякакъв начин, но финландецът не го пускаше, а от бокса не идваше съобщение да направи това. Кими бе с доста по-износени гуми и определено бавеше Фернандо. При всеки друг случай щеше да последва мигновенно повикване от бокса да му бъде направен път, но не и сега. Фернандо Алонсо ще кара за McLaren догодина, ако не реши (което не ми се вярва) да си почине една година, преди да се пробва да седне в кокпита на Mercedes.

След подиума точките се разпределиха така: Бътън, Фетел, Алонсо, Райконен, Хулкенберг, Магнусен и Ботас.

Люис Хамилтън продължи похода си към титлата

Този сезон битката за титлата е между двама, а единият сякаш губи почва под краката си. След като спечели 9-ия си полпозишън за годинат...

Титлата ще бъде решена на 23 ноември в Абу Даби.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт