Силно противоречиви решения за бъдещето на Ф1

21993
Силно противоречиви решения за бъдещето на Ф1

Вторият си мандат Жан Тод стартира с крайно противоречиви решения. Първото касае финалното състезание от календара на Ф1, в което пилотите и конструкторите ще получават двойно повече точки още от следващия сезон, а от януари 2015 г. в сила ще влезе ограничение на бюджетите на отборите.

Тези две странни решения бяха взети в понеделник, когато в Париж се събраха стратегическата група и Комисията на Ф1. Най-противоречивото от новите решения, което влиза в сила веднага, е присъждането на двойно повече точки в класиранията на конструкторите и пилотите в последния кръг от шампионата. Това решение е обосновано е безапелационната доминация на Red Bull, които си осигуриха и двете титли далеч преди финала в Бразилия. А през 2014 г. последно за сезона ще е състезанието в Абу Даби, което е едно от най-скучните през сезона, тъй като изпреварванията там са доста трудни. Но въпреки това победителят през 2014 г. в Абу Даби ще вземе 50 точки. Което е много вероятно да обезмисли труда, усилията и парите на някого друг през целия сезон.

Лотус залага на идеи, а не на големи финанси за сезон 2014 във Формула 1

Шефът на "Лотус", Ерик Булие, обясни, че поради по-скромните бюджети, тимът му е започнал да се подготвя за предстоящия сезон още преди...

Решението на FIA бе определено като „странно“ (Bild) и „лудост“ (La Gazzetta dello Sport), докато Таки Иноуе, бивш пилот във Ф1, го определи като „нещо подобно на играта Mario за Nintendo“.

Френският L'Equipe изтъква, че Фелипе Маса (2008) и Фернандо Алонсо (2012) щяха да са шампиони вместо Хамилтън и Фетел респективно, ако системата бе в сила.

Бразилският коренспондент за Globo, Рафаел Лопес, пита: „Защо едно състезание да е повече от другите? Това е много изкуствен начин да поддържаш шампионата жив да последния кръг. Защо трябва пилот на средно ниво и с ненадежден автомобил да има същия шанс за титлата?

И ако това в голяма степен е нещо като екзотика, представете си какъв вой до небесата предстои да се разрази при въвеждането в сила на другата голяма новост: поставянето на таван на бюджета на отборите.

Тази идея не сработи при Макс Мозли, но Жан Тод очевидно е твърдо решен на нея, като той заявява, че тя ще бъде приложена за целия моторен спорт.

Състезанието на шампионите се отменя

Състезанието на най-добрите пилоти от Формула 1 за всички времена, което трябваше да се проведе през този месец в Банкок, Тайланд, се о...

В момента бюджетите на отборите във Формула 1 варират от 60 млн. долара до няколко стотин милиона на големите момчета.

Тя веднага среща своите привърженици (а и логика): "Ако всички разполагаме с бюджет от 50 или 100 милиона, шоуто въобще няма да е по-различно“, казва босът на Caterham Сирил Абитебоул. Той е подкрепян от Ерик Булие, чийто Lotus F1 Team изпитва сериозни финансови трудности.

Убеден съм, че Лука ди Монтедземоло ще е на коренно противоположно мнение и вероятно ще води атаката срещу взимането на такова. ФИА сформира „работна група“, която трябва да е изчистила всичко до юни 2014 г., а решението за ограничаване на бюджетите ще влезе в сила от януари 2015.

Сред другите решения спада възможността пилотите да избират състезателните си номера за цялата си кариера, като №1 остава за шампиона (ако го иска). Ще се въведе и 5-секундно наказание. Между 17 и 19 декември в Бахрейн Pirelli ще проведе тест, участия в който с тазгодишните болиди са потвърдили само Red Bull, Mercedes, Ferrari, McLaren, Force India и Toro Rosso.

Автор: Пламен Георгиев

Казваме сбогом на V8

Вчера Себастиан Фетел изпрати в историята V8 двигателя на Renault с деветата си поредна победа, горнирана с второ място на Уебър. Вярно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт