Страхотно състезание, страхотна победа за Хамилтън

989
Страхотно състезание, страхотна победа за Хамилтън

Надпреварата в Монако беше невероятно напрегната, красива и тактическа. Люис Хамилтън постигна победа №44 по блестящ начин, но и от Red Bull му помогнаха. Може би с тази победа сезонът се преобръща в полза на Люис, но да видим.

Ако надпреварата в Монако бе стартирала на суха писта, едва ли щяхме да станем свидетели на битката, която ни предложиха всички пилоти този следобед. Причината: Даниел Рикардо направи невероятна квалификация и даде огромна заявка за победата с темпото на своя Red Bull. Двамата пилоти на Mercedes нямаха отговор на скоростта на австралиеца, като Нико и Люис се подредиха втори и трети. Но времето днес имаше огромна роля за цялата надпревара и нейния изход. Проливен дъжд преди старта принуди организаторите да дадат старт на състезанието зад кола за сигурност. Бернд Майлендър изтегли своя SL 55 AMG извън пистата в 8-я тур, след което започна бясната гонка. Интересното е, че дори в дъжда, Бернд не излиза втори път на пистата. Имаше 3 или 4 етапа на виртуална кола за сигурност, но те не предрешиха изхода от надпревара. Тя бе решена със супер пилотиране и стратегия.

Макс Верстапен стана най-младият победител във Ф1

Страховито представяне на 18-годишния тийнейджър, който взе първата си победа при дебюта си за екипа на Red Bull; всичко това стана въз...

Колоната поведе Рикардо, който трупаше аванс с всяка изминала обиколка. Зад него обаче Розберг буквално спираше всички. Каква беше причината – не е ясно, но темпото му просто беше отчайващо по-бавно от това на Даниел. Тогава дойде първият решаващ момент от надпреварата, в който Луис изпревари Розберг на пистата, но най-вероятно след заповед от бокса. Този момент ще се коментира и ще стане ясен след няколко часа. Но Хамилтън полетя и буквално за 5-6 завоя направи на Нико може би 2 секунди аванс. Гонката с Даниел започна.

Пистата започна да изсъхва и последователно пилотите започнаха да влизат за смяна с гуми интермедия. Всички направиха това. Но не и Хамилтън. Трикратният световен шампион остана на пистата цели 31 тура с гуми за мокра писта, а самото трасе бе почти сухо. След това влезе и сложи гуми супер софт, възможно най-меките гуми за годината, които дебютираха за пръв път в Монако. За втория си стоп Рикардо влезе една обиколка по-късно. И тук дойде трагедията за австралиеца. Той беше извикан от бокса, на когато влезе в пита – механиците му не бяха готови с гумите. Когато той спря, механиците тогава излизаха с гумите му. Това реално предреши изхода от състезанието, защото Хамилтън изпревари Рикардо и оттам насетне пилотът на Red Bull не успя да се пребори за победата. Не че не опита. Напротив, правеше го в продължение на повече от 40 обиколки, но Люис беше брилянтен. Не блокира гумите си нито веднъж, като завърши състезанието с гуми на 47 обиколки! При това, два тура преди финала записа най-добрата обиколка. Когато над пистата започна да пръска, а с финала на състезанието – зрителите опънаха чадърите. На финала Рикардо буквално беше съкрушен. Каза на тима си, да не му говорят нищо, защото всичко ще е малко. Той щеше да спечели, ако не беше трагедията в бокса, но и Люис направи едно от най-силните си състезания в кариерата си.

На противоположния полюс бе представянето на Розберг, който бе изпреварен от Хюлкенберг в последния тур. Така Нико завърши 7-и, а с това вероятно ще започне обратът в сезона. Сигурен съм, че Люис Хамилтън ще бъде окрилен от тази победа, след като в предишните три години (особено през миналата година) Розберг печелеше.

Отлично състезание направи Серхио Перез, който финишира трети, изпреварвайки Фетел. Пети остана Фернандо Алонсо (отлично каране), а Бътън взе 2 точки за деветата си позиция. Хюлкенберг е шесто, седми Розберг. Кими Райконен катастрофира още в началото на състезанието. С катастрофа приключи и Макс Верстапен, който буквално летеше. Тийнейджъра направи най-много изпреварвания, но младостта му си каза думата. Той заби болида си срещу операта, за втори път този уикенд, след като в третата тренировка направи същото нещо.

Хамилтън със силна заявка в квалификацията в Испания

Най-после световният шампион показа онова пилотиране, което му донесе толкова много успехи в предишните сезони; страхотно представяне н...

Следващият старт е в Канада след две седмици. Хамилтън ще е окрилен, защото от 43-те точки пасив, британецът вече изостава само с 24. Започва ли обратът? Предстои да видим. Но Red Bull вероятно ще е тимът, който трябва да следим особено внимателно, защото ще обърка нечии сметки със сигурност.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт