Дивата на Скандинавия - Елза Драйзиг, с първи концерт в София

1016
Дивата на Скандинавия - Елза Драйзиг, с първи концерт в София
Снимка: SY11 Events

Само след броени дни - на 12 април, у нас ще гостува едно от най-изявените имена сред младата генерация световни сопрани - Елза Драйзиг. Тя пристига за първи път в България по покана на Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11 Еvents, за да се включи в шестия поред концерт от първия сезон "Съкровени гласове". В него ще прозвучат композиции на утвърдени немски, френски, норвежки, датски, финландски композитори, сред които се открояват имената на Рихард Щраус, Карл Нилсен, Едвард Григ, Жан Сибелиус и други. Елза ще изненада родните меломани и с изпълнения на едни от най-обичаните песни на Едит Пиаф - "Padam padam" и "La vie en rose".

Снимка: SY11 Events

Интересен факт е, че съпругът на Елза Драйзиг е българинът Никола Николов, който също ще вземе участие в концерта "Северно сияние". Той започва да учи цигулка на 8-годишна възраст в Ница. По-късно специализира във Висшата национална консерватория в Париж. Отдадеността му го довежда до работа със забележителни оркестри като Парижката филхармония, където през 2021 г. става водач на втори цигулки. 

В зала "България" заедно с музикалното семейство очакваме и американският пианист Джонатан Уеър, който е редовен гост на престижни сцени като Карнеги Хол, Центъра "Джон Ф. Кенеди", Концертгебау, Театър на Шанз-Елизе и други.

Още: Едно от най-нашумелите световни сопрани Фатма Саид с концерт за първи път у нас

Коя е Елза Драйзиг?

Снимка: SY11 Events

33-годишната Елза Драйзиг бързо се утвърждава като едно от най-завладяващите лирични сопрани в съвременния оперен свят. Родена е в Париж в музикално семейство – майка ѝ е оперна певица, а нейният баща е диригент. Учи пеене в Парижката консерватория и Университета за музикално и театрално изкуство в Лайпциг. През 2016 година в Мексико Елза печели първа награда на най-престижния оперен конкурс "Опералия", а през 2018 г. издава своя първи албум с популярни оперни арии, озаглавен "Miroir(s)", който ѝ носи номинация в категорията "Рецитал" на International Opera Awards 2019.

През 2020 година Елза реализира и втория си албум "Morgen", включващ композиции на Рихард Щраус, Сергей Рахманинов и Анри Дюпар, записан именно с пианиста Джонатан Уеър. Като ексклузивен изпълнител на лейбъла "Erato", през януари 2022 г. Елза издава третия си албум "Mozart x 3" с арии oт опери на прочутия австрийски композитор.

Сред коронните ѝ роли са тези на Памина ("Вълшебната флейта") и Церлина ("Дон Жуан") от афиша на Парижката национална опера. През 2020 г. Елза пее в образа на Фиордилиджи в постановка на операта на Моцарт "Така правят всички жени" от календара на Залцбургския фестивал.

Снимка: SY11 Events

През май миналата година Елза направи своя дебют във Виенската държавна опера в "Манон" от Жул Масне, а през октомври дебютира и на сцената на Миланската Скала в ролята на Графинята от операта "Сватбата на Фигаро". Само месец по-късно триумфира в същия персонаж, но този път в Мюнхен - в Баварската опера, където в момента репетира усилено за серия спектакли на цикъла "Триптих" от едноактните опери на Пучини "Мантията", "Сестра Анджелика" и "Джани Скики".

Преди няколко седмици Елза дебютира и в ролята на Мими от "Бохеми" в Операта в норвежкия град Трондхайм. Сред останалите дебюти, планирани за 2024 година, се открояват ролите на Сифар в "Митридат - Цар Понтийски" на Моцарт, Елизабета в "Роберто Деверьо" на Доницети, Електра в "Идоменей" на Моцарт и Графинята в "Капричио" от Рихард Щраус.

Концертът "Северно сияние" ще се състои на 12 април в зала "България" с начален час 19:30. Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Дания в България и Френски институт в България.

Още: Изненада! Лени Кравиц с концерт на 6 август в Бургас

----------------

Билети за концерта "Северно сияние" на Елза Драйзиг можете да откриете ТУК. Билети за останалите концерти от първия сезон "Съкровени гласове" - ТУК

Билети за "Тоска" с участието на Соня Йончева в Античен театър Пловдив можете да откриете ТУК, а линк към програмата на всички концерти от сезон "Съкровени гласове" ще откриете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com