Едно от най-нашумелите световни сопрани Фатма Саид с концерт за първи път у нас

1398
Едно от най-нашумелите световни сопрани Фатма Саид с концерт за първи път у нас
Снимка: Фотограф: James Bort

Една от най-актуалните в момента оперни диви на световния музикален небосклон Фатма Саид ще изнесе първия си концерт в България след броени седмици. Родената преди 33 години в Кайро Фатма пристига в София по покана на Соня Йончева, за да се включи в първия сезон на цикъла "Съкровени гласове", организиран от продуцентската компания на българската прима SY11 Events. 

На 26 март от 19:30 часа публиката в зала "България" ще има възможността да се наслади на магнетичния глас и впечатляваща визия на египетското сопрано, което ще представи композиции на Моцарт, Шуберт, Шуман заедно с утвърдения британски пианист Джоузеф Мидълтън, с когото тя често гастролира на множество престижни международни сцени. В петия поред концерт от първия сезон "Съкровени гласове", озаглавен "Египетско слънце", двамата артисти са подготвили и репертоар с редица популярни песни на водещи съвременни испански композитори като Мануел де Файя, Фернандо Обрадорс и Хосе Серано.

Фотограф: James Bort

За рецитала "Египетско слънце" акомпанятор на Фатма ще бъде британският пианист Джоузеф Мидълтън, определян като един от световните виртуози в камерната музика. Често е канен да изнася концерти в едни от най-престижните зали като Музикферайн във Виена, Концертгебау в Амстердам, Филхармониите в Кьолн, Люксембург, Хамбург и много други. Сред наградите му, свързани с неговата богата дискография, се открояват Diapason D’or; Edison Award; Priz Caecilia, както и няколко номинации за водещите отличия за класическа музика ECHO; Opus-Klassik; Gramophone; BBC Music Magazine Awards и International Classical Music Awards. Джоузеф Мидълтън е първият и досега единствен акомпанятор, печелил наградата за млад артист на Кралското филхармонично общество, най-престижният приз в Обединеното кралство, който се връчва на музикантската гилдия на Острова.

Една от кулминациите по време на рецитала в София със сигурност ще бъде и изпълнението на песента "Aatini Al Naya Wa Ghanni", базирана на едноименната поема на прочутия ливански поет Халил Джубран, а музиката към нея е написана от неговия сънародник известния композитор Наджиб Ханкаш.

Същата композиция е включена и в дебютния албум на Фатма Саид "El Nour" ("Светлината"), издаден с голям успех от лейбъла "Warner Classics" през 2020 г. В него влизат още произведения на френски, испански и египетски композитори, както и популярни фолклорни песни от Египет и Ливан.

Още: Те ще променят класическата музика в България: Виктор Костов и Кристиян Христов (ВИДЕО)

Фотограф: James Bort

"Поезията в тази музикална творба носи у себе си философска символика и начинът, по който я разгърнахме при записа в студиото с музикантите, беше много специален. Някои от тях никога преди не бяха чували точно тази песен на Наджиб Ханкаш, така че липсата на каквото и да е предварително очакване за музикалната форма ни помогна изключително в процеса на спонтанна импровизация и достигане до творческо блаженство по време на съвместната ни работа", споделя Фатма Саид.

През 2021 г. именно "El Nour" донася на Фатма отличието "Най-добър песенен албум" на Gramophone Classical Music Award; Vocal Award на BBC Music Magazine, както и германската престижна награда Opus Klassik в категорията за млад артист.

През 2022 г. Фатма издава и своя втори албум "Kaleidoscope", където мултикултурното и мултижанрово присъствие отново заемат своя връх. В диска откриваме композиции на Йохан Щраус, Франц Лехар, Жак Офенбах, Астор Пиацола, Серж Генсбур и др.

Критиката определя Фатма Саид като "оперната звезда на Арабския свят" заради характерния ѝ тембър, красивата орнаментика в нейното пеене и стремежа да обединява и среща различни култури, езици, географски региони и музикални стилове в своето изкуство.

"Вярвам, че пеенето е трансформиращо и трансцендентно преживяване. Чрез гласа си винаги се опитвам да създавам моменти на дълбока връзка и вдъхновение за публиката. Да мога да представлявам страната си чрез средствата на изкуството навсякъде по света е голяма чест за мен, но и огромна отговорност и всекидневно предизвикателство в динамиката на днешното време", допълва Фатма.

Коя е Фатма Саид?

Фотограф: James Bort

Още в училище в родния ѝ Кайро тя започва да пее в детския хор и е силно запленена от музиката на Верди, Моцарт, Бетховен, a едва на 14-годишна възраст прави своя дебют в Операта в Кайро. Макар в семейството ѝ да няма музиканти (баща ѝ е известен политик), тя споделя, че песенното изкуство винаги е било високо ценено в нейния дом. По-късно тя продължава своето образование в Академията на Миланската Скала и става първото сопрано от Египет, изявявало се на тази най-престижна оперна сцена.

Сред най-запомнящите се нейни роли до този момент можем да откроим Памина ("Вълшебната флейта"), Нанета ("Фалстаф"), Клоринда ("Пепеляшка"), Берта ("Севилският бръснар"), Любовта ("Орфей и Евридика") и много други.

Фатма Саид гастролира редовно в най-големите оперни сцени и концертни зали като Teaтър "Сан Карло" (Неапол), Концертгебау в Амстердам, Роял Албърт Хол, Карнеги Хол, Операта в Хамбург и др. Тя вече се радва на вълнуващ сезон 23/24: "Стабат Матер" на Перголези с Якуб Орлински, който пък изнесе концерта си в София на 13 февруари тази година (отново част от сезона "Съкровени гласове"), европейско турне на "Дидона и Еней" с оркестър "il Pomo d'oro", където концертмайстор е българската цигуларка Зефира Вълова. Във въпросната постановка на "Дидона и Еней" Саид си партнираше с феноменалната Джойс Ди Донато, която очакваме в София за закриващия концерт на втория сезон "Съкровени гласове" на 31 май 2025 г.

Фатма Саид е застъпник на редица каузи, близки до сърцето ѝ: представя Египет в Деня на правата на човека през 2014, 2017 и 2018 г. в ООН в Женева. През 2016 г. получава почетна награда от Националния съвет на жените в Египет и става първата египетска оперна певица, удостоена с държавната Награда за творчество и изключителни артистични постижения на международно ниво. Извън операта нейните големи страсти остават аржентинското танго, музиката на Бионсе и ученето на нови езици, като до този момент тя е усвоила и говори свободно пет езика.

Билети за концерта "Египетско слънце" на Фатма Саид и Джоузеф Мидълтън можете да закупите тук.

Фотограф: James Bort

Още за Фатма Саид (сопрано)

Едва 14-годишна, Фатма Саид започва музикално пътешествие, което я отвежда от дома ѝ в Кайро до Академията на Миланската Скала и най-прочутите концертни и оперни сцени в света. Като ексклузивен артист на "Warner Classics" тя издава дебютния си албум "El Nour" през 2020 г., като получава многобройни награди от критиката, сред които Gramophone Classical Music Award за "Най-добър песенен албум"; Vocal Award на музикалното списание на BBC, както и германската престижна награда Opus Klassik. Композициите в албума подчертават яркостта и наситените нюанси в гласа на Фатма, съчетавайки художествени песни от френски, испански и египетски композитори, както и египетски народни песни и популярни автентични мелодии от Близкия изток. На арабски "El Nour" означава "Светлината" и този албум прави точно това - хвърля светлина как музиката може да влияе върху различните култури, за да разкрие в случая връзката между арабската, френската и испанската култура и колко много общо имат всъщност - въпреки културните, географски и исторически различия. 

След като учи в Кайро при сопраното Невин Алуба и във Висшето училище за музика "Ханс Айслер" при Ренате Фалтин, Фатма получава стипендия за Академията на Миланската Скала и става първото египетско сопрано, което се изявява на тази прочута сцена.

В Милано тя пее - наред с много други роли - Памина в новата постановка на Петер Щайн на "Вълшебната флейта", за която Frankfurter Allgemeine Zeitung възвестява: "Безупречната, сияйна Фатма Саид в ролята на Памина е откритие". Сред оперните роли на Фатма са Нанета ("Фалстаф"), Клоринда ("Пепеляшка"), Пастурела ("Детето и вълшебствата", Равел), Берта ("Севилският бръснар"), Феанихтон ("Батаклан", Офенбах) и Любовта ("Орфей и Евридика") в Театър Ла Скала. Страстна изпълнителка на немския песенен жанр (lied), тя изнася рецитали в най-престижните зали в света. През изминалия сезон представя концертна поредица в Берлинската Концертхаус, включваща и промоционалния концерт на втория ѝ албум "Kaleidoscope" (2022). Фатма се радва на вълнуващ сезон 23/24: "Стабат Матер" на Перголези с Якуб Орлински, който изнесе концерта си в София на 13 февруари (отново част от сезона "Съкровени гласове"), европейско турне на "Дидона и Еней" с оркестър "il Pomo d'oro", както и турне с Малкълм Мартино и Сабин Майер. С нетърпение очакваме и серия концерти и рецитали в Лондон, Истанбул, Прага, Париж, София, Дортмунд и Амстердам.

Кой е Джоузеф Мидълтън?

Пианистът Джоузеф Мидълтън специализира в изкуството на песенния акомпанимент и камерната музика и е получил международно признание в тази област. На страниците на BBC Music Magazine той е описан като "една от най-ярките звезди в света на песента", а в Opera Now - като "перфектен акомпанятор". Джоузеф Мидълтън е директор на музикалния фестивал Leeds Lieder, резидентен пианист и стипендиант на Pembroke College Cambridge, както и професор и стипендиант на своята Алма матер - Кралската музикална академия. През 2017 г. той става носител на наградата за млад артист на годината на Кралското филхармонично общество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com