X
 
 

Кирил Маричков посреща рождения си ден на рицарско стреме

Легендарният „Щурец“ Кирил Маричков има днес рожден ден. Той празнува 75-годишнина обичан и незабравен от българската публика. Рок музикантът започва музикалния си път от рок формацията „Бъндараците“. През 1967 година основава своята група „Щурците“, а станалото култово име е избрано след конкурс, обявен в радиопредаване. Групата е определяна като една от най-влиятелните български рок формации на ХХ век. Песните на „Щурците“ все още се слушат с удоволствие от пет поколения българи у нас и по света. Сред създадените от Кирил Маричков песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“ и много други.

Той има и солови изяви като музикант. Издава два сполучливи албума - „Зодия Щурец“ и „Искам да кажа“. В записването им участват както гост музиканти, така и останалите членове на Щурците. Понякога се събира с колегите си от групата за отделни концерти или за кратки турнета, като например „40 години Щурците“ през лятото на 2007 г. по повод на 40-годишнината от създаването на състава. През 2011 година той е ментор в „Гласът на България“. От 2013 е член на супергрупата Фондацията. През 1992 г. Кирил Маричков, заедно с Константин Марков от група „Тангра“ създава първото музикално радио в България – „Тангра“, което става любимо на няколко поколения.

„Фондацията“ отприщи море от емоции на хиляди почитатели на рока в Русе

Фенове на хардрока се събраха на площад „Свобода“ в Русе в третия ден на XI издание на Грийн рок фест. Сред тях имаше ...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално