10 антикорупционни победи на "сглобката", въпреки коалицията ГЕРБ-ДПС

19140
10 антикорупционни победи на "сглобката", въпреки коалицията ГЕРБ-ДПС
Снимка: Министерски съвет

Под повърхността на медийния шум и междупартийните скандали, в последните няколко месеца държавата успя да се отлепи от дъното след 15 години почти необезпокоявано господство на най-устойчивата коалиция ГЕРБ-ДПС. Дясното отдавна е убедено в следното на база многогодишен опит: Тандемът Борисов-Пеевски си настани хора на всички нива в институциите, отгледа си фирми във всички сектори, купи си безропотно послушание в регулатори, синдикати, силови структури, съд и прокуратура. И до днес коалицията ГЕРБ-ДПС се радва на пълен медиен комфорт в телевизиите, с най-важните въпроси на репортерите и водещите по темите, удобни на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

На този фон очакванията кабинетът на "Промяната" да "оправи" държавата изведнъж и навсякъде са меко казано наивни. "Където и да бръкнеш, се размирисва" се чува откъм почти всяко министерство, с многобройни забатачени проекти, нерешени проблеми, порочни схеми, неизгодни договори. Темата за борбата с корупцията не може да си пробие път сред дежурните медийни дъвки - "ротация", "скандал в парламента", "Пеевски и Борисов нападнаха Денков". Трябваше да стане поредното скандално убийство на "нотариуса" Мартин Божанов, за да се сети някой защо бяха важни антикорупцията и правосъдната реформа. Факт е обаче, че много интереси на старите властелини бяха засегнати от прекъснати корупционни схеми и мерки за прозрачност на публичните харчове, които дойдоха по линия на участието на "Промяната" във властта, ако и да е в "сглобка". Накърнените интереси на дуото ГЕРБ-ДПС се виждат и от постоянните атаки към неудобните министри, които се засилиха с наближаването на ротацията.

Ето няколко важни примера антикорупционни победи, които се случиха въпреки несломимата коалиция ГЕРБ-ДПС:

1. Край на порочните "инхаус" поръчки на Държавната консолидационна компания (ДКК)

С пълната подкрепа на премиера Денков министърът на икономиката Богдан Богданов продължи изоставената по време на служебните кабинети работа по непрозрачните инхаус възлагания в Държавната консолидационна компания - на стойност около 800 млн. лв. Да си припомним, че сумите бяха предплащани за сделки без обществени поръчки, директно на компании, избрани по неясни критерии от дружествата под шапката на ДКК. Половин милиард лева, предплатени за ремонт на язовири, липсват, а язовирите не са ремонтирани: 500 млн. лева за ремонт на 11 язовира, само 1 е законен. Авансово платени бяха и милиони за строеж на правителствен комплекс, който е на кота нула. Първи червен флаг за порочната дейност на консолидационната компания развя лидерът на ПП Кирил Петков по време на мандата си като служебен министър на икономиката през 2021 година. Когато Богданов се зае сериозно с казуса, последваха критики от Бойко Борисов, че министерството не работело. Днес сагата е към края си - министърът на икономиката вече възстановява предплатени суми и върна изцяло дълговете на ДКК към ББР. Разграждането на “черната касичка” ДКК вече започва да става възможно.

2. Казусът с Капитан Андреево е решен

Една от най-ярките антикорупционни схеми, с които се заеха от "Промяната: - Капитан Андреево, беше не рамо разкрита, но и прекратена. Страната ни си връща окончателно контрола на храните на границата с предстоящото отваряне на държавна лаборатория за фитосанитарен контрол. А във връзка с най-доходоносната част - товаро-разтоварната дейност, новото ръководство на БАБХ, назначено от министъра на земеделието Кирил Вътев, не само не е допуснало фирмата, свързвана с Таки и Ами - "Евролаб 20211", на границата, но и реално създаде конкурентна среда между 6 фирми. "Евролаб 2011" също е поискала да възстанови работата си на граничния пункт, но е получила отказ заради висящи съдебни спорове. Докато министър Кирил Вътев се бори с връщането на схемите на граничния пункт, Бойко Борисов му иска оставката: Проверките на "Капитан Андреево": Не е само БАБХ, други също могат да ги правят

3. Пари за земеделците - само срещу доказателства в НАП за загуби през 2023 г.

Съвсем пресен пример за още една мярка за прозрачност, която взриви отношенията в "сглобката", е искането на премиера Денков зърнопроизводителите да си подадат данъчните декларации за 2023 година по-рано. Целта е правителството да види кой реално има нужда от помощи и да не се окаже догодина, че е раздало пари на печеливши земеделци. Защото така или иначе държавата отделя още над 4 милиарда финансиране за сектора тази година: Държавата ще подпомогне само губещите зърнопроизводители (ВИДЕО)

Отговорът е - блокади с трактори. Познат прийом на коалицията ГЕРБ-ДПС - подкрепен с искания за оставка на земеделския министър. Този път обаче изглежда, че кабинетът няма да отстъпи: Протест: Зърнопроизводителите ще блокират държавата (КАРТА)

4. Дългата битка за Пловдивския панаир

Още с встъпването си в длъжност министърът на икономиката Богдан Богданов намери начин с правни действия да спаси държавните акции на Пловдивския панаир, които бяха напът да изтекат в частното "Пълдин туринвест" АД. Беше разбита схемата между почетния консул на Русия Георги Гергов и бившия кмет на Варна Иван Портних. Очаква се до края на март Варна да върне акциите си от Пловдивския панаир - за това вече има договорка с новия кмет на Варна от ПП-ДБ - Благомир Коцев. Източници от ПП-ДБ обаче са на мнение, че членовете на общинският съвет на Варна от страна на ГЕРБ саботират процеса. Все пак, очакванията са и тази пречка да падне, включително заради силния обществен натиск.

5. Край на източването на хазната за ремонти на пътищата

Макар и бавно, нещата се случват. Сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на ремонтите от Агенция "Пътна инфраструктура" бяха установени при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Инспекцията е възложена от министъра на финансите Асен Василев още по времето му в кабинета "Петков" през юни 2022 г. и сега вече се стигна до развръзката, която няма как да бъде заметена под килима. Проведени са 95 допълнителни и извънредни задания на обща стойност над 700 млн. лв. без ДДС. При 90 от тях са открити нарушения, при които договорите са изменени от "поддръжка" на "основен ремонт", което е сериозно нарушение на закона.

6. Пари за общински проекти без значение цвета на кмета

"Сглобката" сложи край на практиката с отпускане на финансиране за общински проекти по договорка между партиите и техните кметове. Още по време на предишния редовен кабинет "Петков" екипът на Асен Василев и настоящият регионален министър от ПП Андрей Цеков (тогава зам.-министър на финансите) предложи приоритетните проекти на национално и общинско ниво да минават през санкцията на Народното събрание, с максимална прозрачност. Сега това се случи, през Закона за държавния бюджет, подкрепен от парламентарното мнозинство, като е подсигурен и контрол върху харченето на всяка стотинка от тези средства.

7. Пресичане на корупцията в спорта

Пълно преобразяване на начина, по който се разпределят парите за спорт, направи екипът на министър Димитър Илиев - нарочен от Бойко Борисов за смяна. Факте е, че новите методи за разпределение на средствата удариха тежко по старите схеми и спряха кранчето за безконтролно раздаване на публични средства. Разработиха се редица нови методики с изцяло различна философия за отпускане и контрол на средствата. За изграждане на спортна инфраструктура, например, финансирането отсега нататък ще зависи от критерии като население, брой спортуващи, налична инфраструктура за спорт, брой училища в района. Средства за федерациите вече се отпускат след ясна и категорична аргументация за стойността на проектите и всеки елемент в бюджетите. Атаките срещу спортния министър от редиците на ГЕРБ не спират, като дори го обвиняват за разкритата схема с подкуп на чиновник от министерството, назначен по времето на министър Красен Кралев: Арестуваха треньора на щангистите заради скандала с подкуп в Министерството на спорта

8. Прозрачност в разпределяне на ваучерите за обучения за над 300 милиона лв.

Важна тема, която не получи много медийно внимание, но спаси над 300 милиона лв. държавни средства от безконтролен теч, е реформата в критериите за разпределяне на ваучери за дигитални обучения за възрастни хора. Това е проект под шапката на Агенцията по заетостта, част от структурите на едно от най-апетитните и ресурсни министерства - на труда и социалната политика. А името на министър Иванка Шалапатова неслучайно се пуска небрежно сред онези, които трябва да бъдат сменени. Тези над 300 млн. лева за обучения ще бъдат разпределени при ясни условия, строг контрол и система за управление на риска - и със сигурност има доста потърпевши от новите мерки.

9. Нова формула за регулация на цената на лекарствата спира източването на здравната каса през частните болници

След дълга битка, започнала през лятото на 2023 година, ПП-ДБ извоюваха окончателната подкрепа в парламента за промяна в Закона за здравното осигуряване, с която частните болници се задължават да провеждат обществени поръчки за закупуване на лекарствата. Разследване на здравния репортер на bTV Мария Ванкова осветли проблема, който съществуваше преди и скандализира обществото. Така "Промяната" блокира старите схеми, при които частните болници се договарят с търговеца, а НЗОК, или иначе казано данъкоплатците, плаща цената. Въпреки ГЕРБ и ДПС, които саботираха тази законодателна промяна при предишното гласуване.

10. Голямата картина: Конституционната реформа

Една от основните задачи на ПП-ДБ беше да проведе конституционна реформа. Работата започна в парламента още в първия ден от управлението - под постоянни атаки, по същество и за разфокусиране. Конструктивните дебати бяха замъглени в пушилка от дезинформация, спекулации, откровени лъжи и гняв откъм "Дондуков 2", че безграничната власт на президента няма да се повтори. И все пак - безконтролната употреба на институциите от политически лица и за лични облаги оттук насетне няма да е възможно в мащабите, които доведоха страната ни до последните места на всички класации за корупция и безнаказаност. И това е много важна стъпка към истинската реформа на правосъдната система, в която бухалки с прякори като "нотариуса" няма да имат място.

Автор: Кирил Василев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

"Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

Въглищата, миньорите и токът: Предизборни кебапчета

"Синя зона" и в неделя? Червен светофар за зелените мислители

Свободата е върха на копието, не на копейката

Кадиев: 4 леви листи за вота? Шизофренно е

Мнение за Желязков: Доказан политик е жертва на междупартийни разпри

Що е маке, ‘се е юнак. И кандидат за президент!

Възход и падение: И Йончева мина под крилото на Пеевски

Когато минаваш през законите с 200, резултатът е 5 за 4

Гешев плюс Драганова: Граждански брак или непорочно зачатие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мнения