Проверките на "Капитан Андреево": Не е само БАБХ, други също могат да ги правят

6890
Проверките на "Капитан Андреево": Не е само БАБХ, други също могат да ги правят
Снимка: Елена Страхилова

Шест са фирмите, които към момента (30 януари, 2024 година) имат разрешение за извършване на товаро-разтоварителна дейност на ГКПП "Капитан Андреево". Това потвърдиха от Министерството на земеделието пред Actualno.com в отговор на изрични въпроси.

Мафията превзема българската граница – да или не?

Въпросите бяха зададени заради твърдение на бившия зам.-земеделски министър и бивш депутат от "Продължаваме промяната" Иван Христанов, че неговата партия "Единение" е подала сигнал в ДАНС и службите именно заради заповедта, позволяваща на тези фирми да работят на ГКПП "Капитан Андеево": Превзема ли пак мафията българската граница: Иван Христанов в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

Кои са имената на въпросните шест фирми – още в края на декември, 2023 година изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински говори пред Actualno.com по въпроса. Имената на фирмите са: "Шипка спед" ЕООД; "Си Би транс 2014" ООД; "Евро Логистик 2014" ЕООД и "Марвел Логистика" ООД, "НТГ" ЕООД и "Никита Груп" ЕООД. Христанов специално каза, че две от тях са свързани с предишния наемател, без да говори с имена.

Проверка на Actualno.com в Търговския регистър с имената на съответните фирми не откри директна връзка с Размиг Чакърян-Ами – това беше името, което нашумя в скандала с "Евролаб“ и границата: Заплахи, неприлични предложения, призиви за оставки и извинения се чуха на изслушването по казуса "Евролаб". Изрично попитахме земеделското министерство за името на фирма, документално директно свързана с Чакърян, което научихме от наши източници като оператор на Капитан "Андреево" - Actualno.com разполага с писмен отговор, че тази фирма няма разрешение да осъществява товаро-разтоварителна дейност към този момент.

Положението на българската граница

В края на декември сегашният директор на БАБХ посочи, че има европейски регламент, според който "операторите, които отговарят за пратката, гарантират, че животните и стоките се представят за официален контрол на граничния контролен пункт". "Пояснявам, че в регламента никъде няма посочена товаро-разтоварна дейност. Това ние сме го побългарили. Регламентът казва, че операторът на пратка трябва да представи на контролния орган - БАБХ, стоката за проверка - физическа, документална и нагледна", поясни д-р Патарински. Заради това "побългаряване" излиза, че БАБХ може да има конкуренция при проверките на границата и Върховният административен съд по същество е казал това, когато е отменил прдишната заповед (на проф. Христо Даскалов, предшественика на д-р Патарински) за спиране на частни фирми на ГКПП "Капитан Андреево": "Евролаб" обратно на ГКПП "Капитан Андреево": БАБХ обаче финтира хитро

Иван Христанов обаче категорично не е съгласен – според него, Върховният административен съд казва, че заповедта не била издържана процедурно. Когато това се поправи, само БАБХ остава на границата да проверява – така е редно според Христанов, защото контролът на границите ни е държавна работа.

Скандалът с "Евролаб" и ГКПП "Капитан Андреево" често е използван като пример защо България още не е допусната сухопътно в Шенген.

Автори: Ивайло Ачев и Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика