Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Облачното инженерство може да е ефективно срещу глобалното затопляне

21 април 2024, 19:39 часа • 8444 прочитания

Учени от университета в Бирмингам откриха, че облачното инженерство може да бъде по-ефективно в справянето с глобалното затопляне, отколкото се смяташе досега, поради увеличената облачна покривка. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Geoscience.

Изсветляване на морските облаци

Изсветляването на морските облаци, известно още като инженерство на морски облаци, работи основно чрез увеличаване на количеството облачно покритие, което представлява 60 до 90 процента от ефекта на охлаждане на климата. Предишни модели, използвани за оценка на охлаждащия ефект на атмосферното геоинженерство, се фокусираха върху способността на аерозолната инжекция да има изсветляващ ефект върху облака, което от своя страна увеличава количеството слънчева светлина, отразено обратно в Космоса. Въпреки това, механизмите на охлаждащия ефект и въздействието върху аерозолите все още са слабо разбрани поради променливи ефекти като влиянието на смесени метеорологични условия, предаде БГНЕС.

Още: Седмична прогноза за времето за 22-28 април 2024 г. (ГРАФИКА)

Ефектите на аерозола

Изследователите са изследвали ефектите на аерозола от изригването на хавайския вулкан Килауеа върху облаците и климата. Оказа се, че по време на периоди на активност облачността се увеличава с 50 процента, създавайки регионален охлаждащ ефект до -10 вата на квадратен метър. За сравнение, удвояването на емисиите на въглероден диоксид би довело до ефект на затопляне от приблизително +3,7 вата на квадратен метър средно в световен мащаб.

Според учените облачното инженерство може да се разглежда само като средство за облекчаване на симптомите, докато основните мерки трябва да се отнасят до намаляване на антропогенните емисии.

Как да живеем екологично и да станем по-щастливи

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес