Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко горещо ще бъде лятото на 2024 година?

10 юни 2024, 11:26 часа • 7006 прочитания

Лятото на 2023 г. беше най-горещото за изминалите две хиляди години, а температурата на водата в Тихия океан превиши нормата с повече от два градуса.

Още: Лятото на 2023 г. - най-горещото в историята

Последиците

Последиците се усетиха по цялата планета в Австралия периодът от август до октомври беше най-сухият от 1900 г. насам. Индонезия бе обхваната от горски пожари, Гърция също пострада от катастрофални пожари. 

Ел Ниньо

За всичко това е виновен Ел Ниньо - климатичен феномен, който продължава вече 12 месеца и води до жега, суша, горски пожари, урагани и други екстремни явления по цялата Земя. Неговата сила вече започва да намалява и след това планетата трябва да влезе в неутрална фаза, която ще бъде заменена от Ла Ниня. Тогава вместо горещите вълни се очаква захлаждане или поне на теория. Но заради климатичните промени е трудно да се предвиди какво точно ще се случи.

Когато се проявява Ел Ниня вятърът се усилва, предизвиквайте захлаждане в източната част на Тихия океан, а това води до дъждове и були в Юго-източна Азия и суша в други региони, например в Източна Африка. За Ел Ниньо е характерен обратния процес - вятърът отслабва, а топлата вода се връща от Азия към крайбрежието на Южна Америка - малко вятър и много топла вода - настъпва жега.

Ефектът на Ел Ниньо и Ел Ниня не се ограничават до един регион, а в цялата планета.

Още: Валежите в Гърция са намалели наполовина през последните 10 години

Не само горещи вълни

Метеоролозите свързват Ел Ниньо не само с горещините, но и с екстремни явления. Такива бяха силните бури по Черноморието, които засегнаха и Царево.

ОЩЕ: Щетите от наводнението в Царево са за десетки милиони

Други причини

Макар Ел Ниньо и Ла Ниня да имат силно влияние върху глобалния климат, това не са единствените фактори за климатичните промени. Застудяванията и затопляния в различните региони може да се случат и по други причини - например заради особеностите на местната атмосфера. 

Още: Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Колко горещо ще бъде лятото на 2024 година?

Влиянието на Ел Ниньо намалява от ден на ден, водейки до неутрални условия през юни. Според експертите в периода от юли до  септември ще се формира Ел Ниня с вероятност 69%. 

Още: Мрачна прогноза: Жегите ще взимат все повече жертви в следващите десетилетия

Снимка: iStock

Според учените климатичните промени увеличават честотата и интензивността, както на Ел Ниньо, така и на Ла Ниня, което означава, че в бъдеще ще има все по-малко неутрални периоди. Т.е. климатът непрекъснато ще се мята в крайности - горещ феномен, студен феномен. 

По принцип Ла Ниня трябва да понижи средната температура на планетата, но човешката дейност променя правилата на играта. Нивото на парниковите газове е толкова високо, че намалява ефекта на Ла Ниня. Така през 2017 г. са регистрирани аномално високи температури по време на Ла Ниня. 

Какво да очакваме?

Още: Реките на Амазонка с най-ниски нива от 121 години

Най-вероятно Ла Ниня няма да попречи лятото на 2024 г. да стане едно от най-горещите в историята. Инерционният ефект на Ел Ниньо ще се запази и ще повиши затоплянето, предизвикано от парниковия ефект.

През май 2024 г. вече бе поставен исторически рекорд за висока температура, превишавайки средния показател от периода 1850-1900 с 1,52 градуса. В същото време в голяма част от Източна Европа и балтийските страни валежите бяха по-малко. Това показва сложността на климатичните промени и метеорологичните процеси. 

Учените прогнозират урагани по Атлантическото крайбрежие на САЩ. Специалистите от университета в Колорадо предричат повече силни урагани през 2024 г. 

Още: Учени: Сезонът на ураганите в Атлантическия океан ще е извънредно силен

В южната част на САЩ се очаква суша, което ще влоши реколтата на царевица и пшеница, засега прогнозираният спад в добива е 7%. Суша се очаква в Чили и Аржентина, както и в Източна Африка, което заплашва с хуманитарна катастрофа.

Снимка: iStock

В Европа

Лятото в Европа ще бъде горещо с особено изразени горещи вълни в южната и източната част на континента.  Испания, Италия, Гърция и части на Франция — ще попаднат в зоната на високите температури. Горещите вълни и сушата може да доведе до пожари. Световната метеорологична организация прогнозира суша в Украйна и балтийските страни, алармираgetkit.news.

В крайна сметка се очаква лятото на 2024 г. да бъде по-горещо от това през изминалата 2023 г.

Опасности за здравето

Горещите вълни и сушата вече не са изключение, а нова реалност, която стана възможна заради климатичните промени. Високата температура вреди на почти всичко - както на животните, растенията, така и на хората. Заради горещия въздух човешкият мозък работи по-бавно и това може да доведе до хипоксия или т. нар. кислороден глад.

Снимка: iStock

Заради загубата на влага кръвта се сгъстява и на сърцето му се налага да я изтласква с двойна сила, което повишава риска от появата на тромби и развитието на инфаркт.

Затова не забравяйте за мерките за безопасност - пийте повече вода, охлаждайте се и се информирайте какво да правите при топлинен удар. 

Още: Климатолози: Очаква се нов среден температурен рекорд през следващите две години

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес