Местни избори 2023: Кой е кмет в Панагюрище в предизборната кампания?

6961
Местни избори 2023: Кой е кмет в Панагюрище в предизборната кампания?
Снимка: Actualno.com

По време на предизборната кампания в Панагюрище има прецедент, защото е неизвестно кой е кмет в момента. Кой приема изборните книжа и бюлетините, кой администрира всички общински процеси? Дали това няма да е повод да се касират изборите в тази община, пита Борислав Лазаров – председател на секционна избирателна комисия в панагюрското село Елшица. 

Той пояснява, че според Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА) Общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет на община до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Заседание в Панагюрище с такова предложение обаче не е свиквано.

Досегашният кмет Никола Белишки, който е кандидат за нов мандат, със своя заповед определя Галина Матанова да го замества по време на отпуската му заради кампанията. Матанова обаче е в листата на ГЕРБ за общински съветници под номер 2.

ОЩЕ: Вили Лилков и Емил Кошлуков в задочен спор: Ограничава ли БНТ кандидати за местната власт? (СНИМКА)

Не може

Според Лазаров това е нередно. Чл. 161, ал. 1 от Изборния кодекс казва, че кандидат, който е държавен или местен орган, задължително ползва по свой избор неплатен отпуск от деня на регистрацията си до обявяване на изборните резултати, освен ако не е кандидат за общински съветник.

(Регламентите в ЗМСМА за случаите, в които кметът е кандидат)

По думите му това общо правило за всички кандидати "се специфицира" за кметове и временно изпълняващи тази длъжност в Решение No 2122-МИ от 29.08.2023 на ЦИК и по- конкретно т. 49: "Действащ кмет или временно изпълняващ длъжността кмет, който е кандидат за кмет на общината, район или кметство или общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск от деня, следващ деня на решението за регистрация, до обявяване на резултатите от изборите".

Според Лазаров с това решение на ЦИК не се съобразяват нито Никола Белишки в неговата заповед за заместване, нито Общинската избирателна комисия (ОИК), която отхвърля входираните жалби по казуса. Той е категоричен, че ОИК не спазва методическото ръководство в решението на ЦИК – и не само, че не се самосезира по казуса, а напротив - отхвърля сигналите по темата.  

"А госпожа Матанова агитира, участва активно в предизборната кампания, представя се понякога като кмет, понякога като зам.-кмет в официални документи или мероприятия. Напоследък официални документи от общината се подписват от госпожа Ненкова – като упълномощена от кмета. Но кой е кметът в Панагюрище по време на предизборната кампания", според Лазаров е неясно.

Последното решение на ОИК по казуса е от 18-ти октомври. Тогава комисията е получила указания от ЦИК за изясняване на обстоятелствата по жалба, подадена от Ясен Христов – член на инициативния комитет за издигане на независимия кандидат за кмет на Панагюрище Желязко Гагов.

Петима от членовете на ОИК са гласували, че Матанова е нарушила Изборния кодекс, но шестима са гласували против. Крайното решение е, че се отхвърля жалбата на Ясен Христов. То подлежи на обжалване пред ЦИК, но в сайта на Централната избирателна комисия след това не се открива подадена от него жалба.

Преди местните избори: Пребиха кандидат-кмет на созополско село

Може

Потърсена от Actualno.com за коментар Галина Матанова обясни, че има разлика между заместник-кмет и временно изпълняващ длъжността кмет на община, а също, че няма конфликт, нито правен казус.

"Аз съм на длъжност заместник-кмет, тъй като съм в трудово-правни отношения с кмета - замествам го по време на полагащия му се отпуск. Да, аз самата съм кандидат за общински съветник, но няма никакъв конфликт, защото не съм временно изпълняваща длъжността кмет, а заместваща кмета по време на неговата отпуска. Законите категорично визират кога става избор на временно изпълняващ длъжността. Същият се избира от Общинския съвет по време на сесия или от областния управител. ОбС - Панагюрище, не е заседавал, затова ние сме информирали областния управител, който в законовия срок - 7 дни преди изтичане на мандата, ще назначи временно-изпълняващ длъжността кмет. Това предстои да се случи в тези дни", посочи Матанова.

Тя допълни, че като кандидат-общински съветник може да ползва отпуск, ако в работно време участва в политически мероприятия.

"Аз в работно време не участвам в политически мероприятия. И както всички останали кандидати за общински съветници, в извънработно време мога да се включвам в подобни. Сега вече, тези дни, навлизаме в казуса "7 дни преди края на мандата". И щом Общинският съвет не се е произнесъл, ще се произнесе областният управител, който е информиран. До момента нямахме никакъв казус и никакъв правен конфликт", подчерта тя.

От областната администрация поясниха, че съгласно законовите разпоредби на ЗМСМА и указанията на ЦИК до 20-ти октомври е даден срок на всички общински съвети да вземат решение за избор на  временно изпълняващ длъжността кмет на община и кмет на кметство. Съответно да уведомят областния управител.

(Указанията от ЦИК)

Мария Ловчинова, от "Връзки с обществеността" в областна администрация Пазарджик, каза следното пред Actualno.com: "В момента тече срок, в който ние трябва да бъдем уведомени за наличие или липса на временно изпълняващ длъжността кмет. Областният управител до 26-ти октомври трябва да се произнесе за общините или населените места, за които няма избран такъв с решение на ОбС. Ще спазим изискуемите срокове, както сме го правили и друг път. В момента сме още в този срок. В повечето общини този въпрос е решен, но има и такива, в които не е. В тези случаи законодателят е предвидил намеса на областния управител два дни преди произвеждането на изборите".  

Подобна хипотеза има със сигурност и в община Белово, но е възможно и другаде да не е избран временно изпълняващ длъжността кмет на община. Това ще стане ясно до дни, както и решенията на областния управител.

Иван Бакалов: Искат да махнат машините, защото прецакаха стройната система за купуване на гласове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com