Вили Лилков и Емил Кошлуков в задочен спор: Ограничава ли БНТ кандидати за местната власт? (СНИМКА)

15413
Вили Лилков и Емил Кошлуков в задочен спор: Ограничава ли БНТ кандидати за местната власт? (СНИМКА)
Снимка: Колаж/Actualno.com

Кандидатът за кмет на София проф. Вили Лилков и генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков влязоха в задочен спор и си размениха протестни писма.

Поводът - липсата на участие на проф. Лилков в дебата за София във вторничното издание на "Референдум", което ще противопостави кандидати за столичен кмет на 24 октомври.

В неделя местната коалиция "Синя София", която стои зад проф. Лилков, изпрати протестно писмо до БНТ, от което се разбира, че техният кандидат за кмет на столицата не е бил допуснат до дебат с останалите претенденти за поста - Васил Терзиев, Антон Хекимян, Ваня Григорова, Деян Николов и Ивайло Вълчев.

Още: Кои харчат най-много за предизборна кампания по медиите и къде рекламират? (ГРАФИКИ)

Според "сините" по този начин "обществената медия се намесва грубо в честното състезание за кметското място и погазва конституционното право на равнопоставеност на всички участници в надпреварата". И още от писмото:

"Пишем Ви с молба да преразгледате решението на екипа на предаването "Референдум" ... проф. Вили Лилков да не бъде допуснат до дебат с останалите претенденти за кметското място в София - Васил Терзиев, Антон Хекимян, Ваня Григорова, Деян Николов и Ивайло Вълчев. Представянето на проф. Лилков до този момент недвусмислено сочи, че той и неговите предложения за управление на София предизвикват равностоен интерес у гражданите на столицата с този на изброените горе кандидати и отсъствието му би лишило софиянци от гарантираното им от конституцията право на информиран избор", казват от коалицията.

 

Според тях са странни и поставените ограничения за участие в телевизионното предаване.

Часове по-късно и ден преди дебата за София в "Референдум" генералният директор на БНТ Емил Кошлуков отговори, че "Синя София" не е подала заявка за участие на проф. Вили Лилков в указания срок до 19 октомври 2023 г.

Още: Въпроси и отговори: Всичко, което трябва да знаете за местните избори (СНИМКИ и ВИДЕО)

"БНТ за поредна година предложи на политическите партии и коалиции споразумение, което предлага широка възможност за участие на всички кандидати в местните избори, като същото бе подписано от 46 партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите и бе одобрено от ЦИК. ... Съгласно споразумението над 2500 са безплатните минути в програмите на БНТ за форми на предизборна агитация", пише Кошлуков в своя отговор и прилага извадка от споразумението, от която става ясно, че "БНТ предоставя на участниците в изборите, програмно време за безплатни дебати в рамките на три редовни издания на предаването „РЕФЕРЕНДУМ“ с кандидати за кметове на трите най-големи градове в страната – София, Пловдив и Варна, а всеки участник се ангажира да спазва точно разполагаемото му време от 6 (шест) минути.

Десет дни преди вота младежки и студентски структури успяха да съберат за първи път петимата водещи кандидати за кмет в София. Снимка: Национален младежки форум/БТА

Кошлуков уточнява още, че графикът е предварително уточнен, както следва:

  • 10 октомври (вторник) от 21.00 ч. – дебатът за гр. Варна. Потвърждение за участие - до 05.10.2023 г.
  • 17 октомври (вторник) от 21.00 ч. – дебатът за гр. Пловдив. Потвърждение за участие - до 12.10.2023 г., 
  • 24 октомври (вторник) от 21.00 ч. – дебатът за гр. София. Потвърждение за участие - до 19.10.2023 г.

Според разпоредбите на споразумението в зависимост от броя на кандидатите за кметове, заявили участие в определените градове – ако са до 8 души всички участват в един дебат с равно време за участие на всеки от кандидатите. Ако са повече – предаването ще бъде разделено на две части, като в първата част участват на партии и коалиции, които имат парламентарна група в 49-тото Народно събрание, както и на тези, които не са парламентарно представени, но са получили над 1% от гласовете на избирателите на последните парламентарни избори.

Още: За първи път: Дебат събра водещите петима кандидати за кмет на София. Кой какво каза? (СНИМКИ и ВИДЕО)

В споразумението е заложен и критерият за разпределение в предаването "Референдум" на различните групи участници поради възможния им голям брой. Именно тук Кошлуков подчертава:

"По силата на това в споразумението в предаването за София са допуснати кандидати за кмет на София от "Български възход", защото партията има резултат 3,6% и на "Левицата" – с резултат 2,23%. Партиите в коалиция "Синя София" нямат резултат над 1%, най-висок е резултатът на КОД на последните избори, през април 2023 г. Той е 0.31%. Затова г-н Лилков не попада в първата група участници", пише в писмото си шефа на обществената телевизия.

"БНТ изготви и пристъпи към подписване на това споразумение /в съответствие със сроковете, предвидени в Изборния кодекс/ преди приключване на регистрацията на кандидатските листи в ОИК. Не можеше да предвидим, че кандидатите за кмет на София ще са 22-ма души. Сами разбирате, че е невъзможна за реализация дискусия с 22-ма участници. Няма как БНТ да наруши в полза на един или друг кандидат подписаното споразумение с политическите партии и коалиции", казва още Кошлуков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика