Варна предаде Пловдивския панаир на Георги Гергов - заради Иван Портних

12155
Варна предаде Пловдивския панаир на Георги Гергов - заради Иван Портних
Снимка: БГНЕС

 

С 28 гласа "за", 15 "против" и 5 „въздържали се“ Общинският съвет на Варна гласува акциите, които общината притежава в „Международен панаир Пловдив“ АД, да бъдат апортирани в дружеството "Пълдин Туринвест" АД. С това Варна де факто предаде пълния контрол на панаира на Георги Гергов, защото той държи 2/3 от акциите на "Пълдин Туринвест" АД.

"За" бяха всички съветници от ГЕРБ, "БЗНС Александър Стамболийски", ВМРО, ДПС и независимите Светлан Златев и Апостол Апостолов. "Против"- "Демократична България, БСП, "Възраждане" и Николай Евтимов от ВМРО. Пет гласа са "въздържал се" - "Воля" и СДС.

Кметът на Варна поиска 16 млн. лв. за акциите в панаира в Пловдив

Кметът на Варна поискал 16 млн. лева срещу акциите, които общината притежава от „Международен панаир Пловдив“. Това стана я...

Решението стана факт, след като за втори път внесено предложение от кмета на общината Иван Портних. Първото беше през октомври, когато председателят на местния парламент Тодор Балабанов предложи точката да отпадне от дневния ред с мотив, че е получено писмо от Министерство на икономиката, според което, ако се вземе решение за прехвърляне, биха се нарушили разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСПК).

Сега отново беше получено писмо от министъра на икономиката  Даниела Везиева. В него тя апелира да се изпълни взетото през май месец 2017 г. решение безвъзмездно да се прехвърлят на държавата акциите, които Варненската община притежава в Пловдивския панаир. Тя е приложила и писмото на пловдивския кмет Здравко Димитров, с което той пък категорично възразява срещу взетото от ОСА на „Пълдин Туринвест“ решение в началото на този месец за увеличаване на капитала на дружеството.

Димитров уточнява, че община Пловдив притежава 25% от капитала на дружеството и неговият представител е бил упълномощен да гласува против увеличението на капитала чрез издаване на 16 314 400 обикновени налични поименни акции с право на глас и стойност 1 лев всяка и под условие, че новите акции се запишат на определено лице – община Варна (на толкова са оценени акциите, които община Варна притежава в „Международния пловдивски панаир“ – б.р.).

Въпреки отрицателния вот на община Пловдив, Общото събрание на акционерите „Пълдин Туринвест“ е гласувало увеличение на капитала си. Според кмета начинът, по който това е направено, води до отпадане на предимството на сегашните акционери да придобиват нови акции, което означава, че процентът на община Пловдив спада от 25 на сто на 22,9%. Димитров също е на мнение, че ако ОбС Варна одобри апорта, това ще е равносилно на приватизация – „дисимулирано приватизиране“ на акциите от капитала на панаира.

Христо Иванов: В далаверата с прилапването на Пловдивския панаир се преплитат биографиите на Георги Гергов и Сотир Цацаров

В далаверата с прилапването на Пловдивския панаир се преплитат биографиите на Георги Гергов и Сотир Цацаров и тази история е емблематич...

„Международен панаир Пловдив“ АД е емблематичен за община Пловдив и намаляване влиянието на общината върху вземане на решения ще се отрази негативно върху визията и икономиката на града, е посочил също градоначалникът на Пловдив.

На днешното заседание кметът на Варна Иван Портних не взе думата по същество в разискването на тази гореща тема. Изказаха се съветници от „Демократична България“, БСП, Възраждане, ГЕРБ. Становищата на голяма част от ораторите обаче не бяха чути, тъй като заседанието бе неприсъствено и имаше безброй проблеми с озвучаването.

Отново: Мирише силно на институционален опит Гергов да вземе Пловдивския панаир

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com