Общинският съвет на Варна няма да гласува скритата приватизация на Пловдивския панаир в полза на Гергов

8536
Общинският съвет на Варна няма да гласува скритата приватизация на Пловдивския панаир в полза на Гергов
Снимка: БГНЕС

Общинският съвет няма да гласува предложението за увеличаване на капитала на "Пълдин Туринвест“ АД чрез апорт на притежаваните от Община Варна акции от капитала на "Международен панаир Пловдив“. Председателят на местния парламент Тодор Балабанов предложи точката да отпадне от дневния ред на днешното заседание с мотива, че е получено писмо от Министерство на икономиката, според което, ако се вземе решение за прехвърляне, биха се нарушили разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК). Предложението за апортиране на акции беше направено от "Пълдин Туринвест“ АД.

Припомняме, че чрез докладна записка варненският кмет Иван Портних предложи на общинските съветници да разгледат на днешното си заседание идеята, предложена му от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, за разпореждане с общинския дял от 29% в "Международен панаир Пловдив".

Към настоящия момент капиталът на "Международен панаир Пловдив“ АД е разпределен между "Пълдин Туринвест“ АД (50,36%), Община Варна (29%), държавата чрез министъра на икономиката (20,63%) и други акционери (0,01%).

Ако апортът на варненските дялове от компанията, поискан от Гергов, се случи, той на практика ще увеличи влиянието си в панаира от 50.3% на 79.3%. А това ще му даде възможност дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство да взема всички решения в компанията.

С инициативата си в услуга на Гергов кметът Портних погазва решение на общинския съвет на Варна, който още на 2 май 2017 г. взе решение акциите на общината в Панаира да бъдат прехвърлени безвъзмездно на държавата.

Отново: Мирише силно на институционален опит Гергов да вземе Пловдивския панаир

Общинските съветници на "Демократична България" в Пловдив и Варна призоваха министъра на икономиката Даниела Везиева да провери дали въ...

В писмото на министъра се посочва, че прехвърлянето на акции, собственост на общината, на физически или юридически лица с под 50 на сто държавно и/или общинско участие в капитала, каквото е "Пълдин Туринвест“ АД, гр. Пловдив, законодателят е дефинирал като приватизация. Редът и условията за извършване на приватизация са изчерпателно регламентирани в ЗПСК.

Според министерството "вземането на решение от Общинския съвет – Варна за разпореждане, чрез апортна вноска, с притежаваните от общината акции от капитала на "Международен панаир Пловдив“ АД ще има прехвърлителен ефект по отношение на акциите и би могло да се приеме по своята правна характеристика като дисимулирано приватизиране на акциите от капитала "Международен панаир Пловдив“ АД“.

"При гласуване на включената в дневния ред точка, касаеща акциите на Община Варна в "Международен панаир Пловдив“ АД, гр. Пловдив, ще се създадат предпоставки за заобикаляне на закона и допускане нарушение на установения ред за извършване на приватизационна сделка“, се казва още в писмото.

"Не без значение е фактът, че с гласуването на едно такова решение от страна на ОбС – Варна за прехвърлянето на акциите чрез апортна вноска в "Пълдин Туринвест“ АД ще се допусне придобиването от страна на последното на мажоритарно участие в "Международен панаир Пловдив“ АД и възможност то да взема еднолично всякакви решения от компетентността на Общото събрание, без да може да се защити публичният интерес при гласуване – на държавата и на Община Варна. Съгласно сега действащия устав на "Международен панаир Пловдив“ АД, решенията на Общото събрание се приемат с мнозинство от 2/3“, пише още в писмото на министъра на икономиката Даниела Везиева.

Общинските съветници изключиха от дневния ред и точката за учредяване на безвъзмездно право за ползване върху 16 дка общински имот в кв. "Галата“, за който има предложение да бъде превърнат в парк. Аргументът е, че теренът е публична общинска собственост и Общинският съвет не може да се разпорежда с него.

“Възраждане": Общинският съвет във Варна обслужва олигархични интереси (ВИДЕО)

Мнозинството в Общинския съвет на Варна през последните десет години обслужва олигархични и мафиотски интереси, които ограбват общински...

Какво се случи?

Отново в играта влезе т. нар. Дупка във Варна - празен терен в идеалния център, придобит в средата на по-миналото десетилетие от Гергов; с разкопки на него, заради които той не може да строи. При второто правителство на Бойко Борисов имаше опит Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир, за да го замени срещу Дупката. Тази идея пропадна след вдигналия се шум.

След сигнал на ДБ обаче изненадващо се оказа, че подарените от държавата 29% в Панаира все още са притежание на община Варна. По неясни причини цели четири години кметът Иван Портних (ГЕРБ) не е изпълнил волята на общинския съвет.

Портних мотивира прехвърлянето на акциите с трудностите на Панаира през пандемията - не се организирали изложения, липсвали други дейности и т.н. А "Пълдин Туринвест" била доста по-сигурна фирма, предлагала много повече възможности за развитие. Предложението на Портних до Варненския общински съвет е предшествано от заявление на Гергов за прехвърляне на дела със същите обяснения.

Община Пловдив има роля дотолкова, доколкото притежава 25% от "Пълдин Туринвест". При увеличението на капитала на това дружеството делът ѝ ще намалее. Но и да се възпротиви община Пловдив, гласът ѝ не е решаващ. Любопитно е, че преди години, по сходен начин - чрез увеличение на капитала - община Пловдив загуби контрола над "Пълдин Туринвест"

Нинова: Няма да се прегърна с Гергов

Разбрах,че Георги Гергов вчера е коментирал наша среща. Обещала съм да не оставям нито една манипулация без отговор и да знаете истинат...

Иначе Дупката във Варна си стои все така - макар че през 2018 г., при третото правителство на ГЕРБ, общината я откупи от Гергов. Парите бяха осигурени от държавния бюджет.

Какво казва Гергов:

„Мажоритарният акционер в „МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАРИ ПЛОВДИВ" АД - „ПЪЛДИН ТУРИНВЕСТ АД (50.36%), от друга страна е инвестиционно дружество, което притежава недвижими имоти в Пловдив с различни възможности за бизнес и инвестиции, като освен участието си в „МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ" АД притежава пряко още две търговски дружества: 80,36 % от капитала на „ПАРК-ХОТЕЛ САНКТ ПЕТЕРБУРГ АД И 100 % от капитала на „ПАРК-ХОТЕЛ САНКТ ПЕТЕРБУРГ ПРОПЪРТИ" ЕООД гр. Пловдив, а непряко още две търговски дружества: „ХЕРОС МАРИЦА" АД, което притежава конна база в с. Ягодово, област Пловдив и 100 % от капитала на „ПАРК-ХОТЕЛ САНКТ ПЕТЕРБУРГ ИНВЕСТ" ЕООД, което притежава парк- хотел „Санкт Петербург" в гр. Пловдив с терен от 29 дка, в който терен има потенциал за реализиране на бъдещи инвестиционни намерения за строителство на офис и жилищни сгради“, уточнява Гергов.

Той допълва, че „МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ" АД ползва кредитна линия-овърдрафт в размер на 2 000 000 евро, обезпечена с договорна ипотека на палата 29 и залог на вземания, но се въздържа от пълно усвояване на кредита, поради липса на сигурни бъдещи постъпления за погасяване на кредита от основната дейност - организиране на панаири и изложения. Същият проблем стои и относно възможностите на дружеството да ползва други кредити от търговски банки.

„ПЪЛДИН ТУРИНВЕСТ' АД пък е с капитал 177 984 899 лева. Финансовият му резултат за 2020 г. е печалба в размер на 1 209 133,18 лева, докато „МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ" АД е на загуба от 5 015 400 лева, са част от аргументите на Гергов да предложи прехвърляне на общинските акции от едното дружество в другото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика