36 организации искат Закон за домашното насилие от бъдещите депутати

3265
36 организации искат Закон за домашното насилие от бъдещите депутати
Снимка: Кристина Камбурова

На среща с бъдещи народни представители 35 неправителствени организации, обединени в Коалиция „Заедно срещу насилието“, призоваха политическите сили да се ангажират с приемането на нов Закон за домашното насилие, съобщиха от новосъздадената коалицията. Представителите на гражданския сектор, сред които Фондация Асоциация Анимус, Фондация П.У.Л.С., Български фонд за жените, Алианс за защита от насилие, Фондация „Будителките“, прочетоха призив в настояване за спешни и неотложни действия по разглеждането и приемането на нов Закон за изменения и допълнения на Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), веднага след конституирането на новия парламент на Република България. ОЩЕ: Парламентът реши: Без по-строги мерки срещу домашното насилие

На срещата присъстваха представители на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, сред които – Калина Константинова, Надежда Йорданова, Лена Бориславова и представители на политическа партия ГЕРБ, сред които – Анна Александрова и Рая Назарян. На срещата не присъстваха представители на ДПС, БСП, ИТН.ОЩЕ: Европарламентът ни размаха пръст за Истанбулската конвенция и призова за незабавно приемане 

Изказвания направиха и Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието и Ирина Иванова от Министерство на труда и социалната политика.

Лена Бориславова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ обеща, че коалицията ще внесе законопроекта още в първите дни на Народното събрание.

Изказване в дух на подкрепа за законопроекта направи и Рая Назарян от ГЕРБ. Георги Георгиев разказа за доброто сътрудничество на Столична община с гражданския сектор и се обяви против опитите за дискредитация на неправителствените организации.

На срещата взеха думата и редица представители на гражданския сектор, експерти и общественици.

Повечето от участниците обърнаха внимание, че само от началото на 2023 г. в България известните случаи на убити жени са 8 и всички те са били убити от свои бивши и настоящи партньори или други близки до тях мъже. Това означава, че всяка седмица една жена губи живота си заради домашно или насилие, основано на пола. Според проучване на НСИ от ноември 2022 г. всяка пета жена в България е преживяла един или повече случаи на насилие от интимен партньор (психическо, сексуално или физическо), а близо една трета от момичетата са преживявали физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата си родители. Всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие до 18 годишна възраст.  ОЩЕ: Феминистка организация: Жените не са достатъчно представени в политиката

В същото време България страда от огромен законодателен дефицит, институционална парализа и обществена апатия. По време на гласуването на законопроекта за промени в закона в 48-ото НС дебатите бяха ожесточени, а като резултат един социален и хуманитарен проблем беше превърнат в политически, без да бъде намерено законодателно решение на проблемите.

Затова гражданският сектор настоява, от името на хилядите пострадали, за спешни действия за приемане на предложените и вече многократно обсъждани промени в Закона за защита от домашно насилие. Тези промени трябва да осигурят ефективна защита на пострадалите, по-тежки наказания на насилниците, разширяване на обхвата на мерките, създаване на единен фронт от страна на всички институции чрез синхронизация на процедурите и дейностите по превенция и борба с домашното насилие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика