Феминистка организация: Жените не са достатъчно представени в политиката

4213
Феминистка организация: Жените не са достатъчно представени в политиката
Снимка: Феминистки мобилизации

Достатъчно ли са представените жените в политиката в България? На какво ниво е защитата на правата на представителите на нежния пол в страната ни? Какво е тазгодишното мото на шествието на жените за 8 март? По тези и други въпроси в разгара на предизборната кампания и в навечерието на Международния ден на жената Actualno.com разговаря с Доротея Стефанова от неформалния феминистки колектив Феминистки мобилизации.

Едва 24% са дамите в парламента

„В последното Народно събрание жените бяха едва 24%. Това едва една четвърт от народните представители, а в България жените са 51% от населението. Виждаме отново едно огромно неравенство, което и според много експерти не се дължи на нежеланието на жените да участват в политиката, а че продължават да бъдат неравнопоставени в много сфери. Факт е, че голяма част от кризата продължава да се стоварва на раменете на жените“, смята Стефанова.

Тя посочи, че жените са натоварени, когато става въпрос за гледане на деца, както и на близки възрастни хора. Според нея институционално това бреме трябва да бъде вдигнато от техните плещи. „Виждаме и едно говорене, което по някакъв начин принизява жените в политиката. Видяхме го за пореден път и миналата година срещу някои известни жени политици. Факторите са много и един от тях е, че като че ли няма достатъчно подкрепяща среда. Под подкрепяща имам предвид на системно ниво“, смята Стефанова. ОЩЕ: Преди 8 март: Колко са кметиците в България?

Жените в България остават на заден план

Според нея правата на жените като цяло в България остават на заден план. „Липсват социални права, липсва облекчение що се отнася до грижа. Във феминизираните сектори заплатите остават ниски“, добави още Стефанова. Според нея в България се възпроизвеждат стереотипи за ролята между половете и мястото на жената. ОЩЕ: Пожелания за силните жени около вас за 8 март

„Нито една повече“ е мотото на тазгодишното шествие на феминистките в София.

„То беше продиктувано от факта, че през януари тази година народните представители гласуваха по много позорен начин след едно потресаващо обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Там отново беше събудено „плашилото на Истанбулската конвенция“. За съжаление тази риторика, която поставя жените, гей хората и трансхората на мястото на изкупителни жертви, за пореден път беше повторена от най-високото място, а именно парламентарната трибуна“, заяви Стефанова. ОЩЕ: Парламентът реши: Без по-строги мерки срещу домашното насилие

Тя обърна внимание, че това се случва в година, в която има най-малко 8 убийства на жените от интимните им партньори. „За миналата година тази бройка беше над 20. За съжаление този тип статистики се трупат, но властимащите за пореден път си затвориха очите и направиха така, че страшно нужните промени в Закона за защита от домашното насилие, да не могат да бъдат въведени“, обясни Стефанова.

Доротея Стефанова обясни, че на 8 март феминистките ще адресират системното неравенство и фактът, че жените продължат да бъдат в по-неблагоприятна позиция в много социално-икономически сфери. Тя обясни, че на празника ще обърнат внимание на икономическото насилие, както и на жените от маргинализирани общности, които често остават нечути. ОЩЕ: Европарламентът ни размаха пръст за Истанбулската конвенция и призова за незабавно приемане

Тя пожела солидарност, повече права през следващата година и успехи в законодателен план, но и не само. „Повече възможности за пълноценно участие в обществото“, пожела Доротея Стефанова. Тя се надява повече жени да се отзоват на вечерното шествие на Феминистки мобилизации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com