X
 
 

Антикорупцията започва разследване срещу Александър Манолев

1660 1
Антикорупцията започва разследване срещу Александър Манолев
Снимка: Министерство на икономиката
Върховна касационна прокуратура проверява разкритите от медиите злоупотреби с европейски средства, за които е заподозрян подалия оставка заместник-министър на икономиката Александър Манолев. Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ) е изпратил изисканите копия от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони (ПРСР), цитиран в публикациите – „Изграждане на жилищна сграда за гости в м.“Чинар куши“ гр. Сандански“, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

С оглед на установените обстоятелства и предвид правомощията на УС на ДФЗ по чл. 19 ал.1 т.4 от Закона за подпомагане на земеделските производители да осъществява контрол за целевото разходване на средствата, ВКП сезира КПКОНПИ за извършване на проверка и преценка за конфликт на интереси за Александър Манолев.

Проверката установява, че договорът за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по проекта в размер на 391 160 лева е сключен на 06.10.2014г. с ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ и Александър Манолев не е бенефициент.

В хода на проверката са установени и следните обстоятелства:

1.На 13.02.2013 г. и на 25.10.2013 г. Александър Манолев е учредил в полза на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ право на строеж на „Жилищна сграда – къща за гости“, басейн и ограда в собствения си поземлен имот.

2. На 01.10.2011г. Манолев е предоставил на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ ползването на собствената си земеделска земя - лозе с площ от 9,7 дка.

3. На 03.08.2015г., в качеството си на управител и представител на „Ес Ди Ес Про“ ЕООД Манолев е предоставил на заем сумата от 700 000 лева на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“.

"Вилагейт": Строена ли е с европари луксозна къща на зам.-министър Манолев?

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка след като Върховната касационна прокуратура започна проверка по п...

4. Александър Манолев е представлявал ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ като упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат – Благоевград, съгласно контролен лист от 27.11.2015г.

Същевременно за периода 19.07.2017 г. – 18.04.2019 г. Александър Манолев е бил член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Съгласно чл. 43 ал.1 т.1 и 2 от Наредба № 30/ 11.08.2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от ПРСР за периода 2007 - 2013 г. за срок 5 години след сключване на договора за отпускане на финансова помощ ползвателят е длъжен да използва придобитите въз основа на одобрения проект активи по предназначение.

А съгласно разпоредбата на чл. 46 от същата Наредба в случай, че ползвателят на помощта не изпълнява свои нормативни или договорни задължения след изплащане на финансовата помощ, може да му бъде поискано да върне изплатените суми заедно със законната лихва върху тях и/или да бъдат прекратени всички договори, сключени с него.

Actualno.com

Етикети:

  • България изчезва от картата 1 България изчезва от картата преди 10 месеца Профил на трол?
    Пичкави майчина държавата народа МВР Елин Пелин система партикй и чиновници още им трайте дави го вкарват във майчиното дупе като цяло 💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉💉⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚰⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱⚱
Последно в Актуално