X
 
 

БАН: Езикът на Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език

2974 5
БАН: Езикът на Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език
Снимка: БГНЕС
Няма македонски език. Тази категорична позиция изрази събранието на академиците и член-кореспондентите на Българската академия на науките (БАН).

От БАН обявиха официално позиция заради становище на събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ). БАН уточнява, че преди около седмица (3 декември) МАНИ е приела "Харта за македонския език". В нея имало "конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски".

Северна Македония вече действа за "македонски език" в рамките на ЕС

Северна Македония се опитва да накара Европейската комисия да се съгласи с формулировката "македонски език" в действащото си споразумен...

Според БАН обаче тази харта не отговаря на научната истина. Становища за това са изказали три института на БАН - Института за български език, Кирило-методиевския научен център и Института за исторически изследвания. Техните становища имат и индивидуалната подкрепа на членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН (САЧК).

В своето становище Института за български език на БАН е категоричен: "Говорите от непрекъсваемото диалектно землище на българския език обхващат историко-географските области Мизия, Тракия и Македония. Данните от историята на езика категорично показват, че по тези места не е имало компактно население различно от българското, нито различен език от българския". И че новата македонска харта е "пореден опит" за подмяна на лингивстичната и историческата истина.

Кирило-методиевския научен център пък казва в своето становище, че проблемът с македонския език се е появил заради сръбската пропаганда през 60-те и 70-те години на XX век. Един от първите използвал „македонски” вместо „български” за определяне характера на славяноезичното население в земите на дн. Северна Македония, е попадналият под силно сръбско влияние Георги Пулевски, посочват учените. "Така сред научно признатите факти, че "генеалошки, македонскиот jазик потекнува од идноевропското jазично семеjство и ѝ припаг’а на групата на словенски jазици, во подгрупата jужнословенски" липсва уточнението, че става дума за българската група южнославянски диалекти, за разлика от сръбската група", уточняват експертите.

Нормата на македонския език е изкована набързо (1944–1945), за няколко месеца, върху основата на местни диалекти, за които се е смятало, че са достатъчно (географски) отдалечени от българия и съответно – достатъчно далеч от българския книжовен език, казва в своето официално становище Институтът за исторически изследвания.

Гърция официално започва да използва термина "македонски език"

В съобщение, публикувано в официален вестник, Министерството на гражданската защита на Гърция търси лица с познания по македонски език ...

"Напълно погрешно е да се говори за македонски диалект, защото в географската област Македония съществуват множество диалекти. Тези диалекти се отнасят както към западните, така и към източните български говори и образуват с тях непрекъснат диалектен континуум, споделят общи особености и имат общо историческо развитие от Средновековието до наши дни. Тъкмо затова книжовниците и дейците на Българското възраждане в Македония наричат езика си „простейши (т.е. народен, разбираем) езикбългарски”–като Йоаким Кърчовски, „препростейши и некнижни език български от Долна Мизия” –като Кирил Пейчинович. Не друг език, а точно българският език на македонско „наречие, по-вразумително за македонските българи”–като Кузман Шапкарев. Главното характерно качество на общия ни език е неговата аналитичност – сред всички останали славянски езици единствено българският е аналитичен. Като славянски език единствено българският, вкл. диалектите в Македония, притежава членна (задпоставна) форма, единствено той е загубил някога развитата си падежна система, единствено той образува сравнителна и превъзходна степен при прилагателните, някои съществителни и глаголи с частиците по-(+думата) и най-(+думата), единствено той има двойно лично местоимение и пр.", добавят експертите.

БАН и САЧК считат изразената в обсъждания документ позиция на Събранието на Македонската академия за невярна и неприемлива, вредяща на отношенията между двете съседни страни. В този смисъл и позицията на БАН остава единодушна и непроменена - официалният език в Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език. САЧК ще акцентира върху този научен факт с поредица от събития, които да получат широка обществена и медийна разгласа не само у нас, но и в чужбина. Фактите изискват специално внимание, поради което за становището на БАН ще бъдат официално уведомени както Народното събрание, така и висшите държавни институции.

Actualno.com

Етикети:

 • Мъка-а-а-а другариАнонимен 4 Мъка-а-а-а другариАнонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ПРОПАГАНДНИТЕ БАНяджииските БКП-ТЕЛЯК-МУНДАРИ от ДС-кариерата се правят на "учЕни" https ://bit.ly/2PxxTI8 ! А какви светли времена бяха за БКП-ПРОПГАНДАТА и АГИТАЦИЯТА, особенно тая по линия на ДС-спец-акциите .... Най-сладкият партийно-държавно бюджетно финасиран БИЗНЕС с КОНТРАБАНДА на ПРОПАГАНДА! Само приватизираната КОНТРАБАНДА на ДС-патриотарска БКП-пропаганда в Македония им остана - и нея и виж още ›› скат да им я ликвидират! И после какво - живуркане с една "увеличена" пенсийка, глад, мизерия, чат-пат някоя юбилейна кьор-софричка от МО-дирекция "Кашавари, кьор-софри и гробари" на "мойто служител" Иво гайл-гитлер Антонов! Мъка, мъка-а-а-а, другарки и другари!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Как "бащата на македонизма" Кръстьо Мисирков се оказа чист българин - vesti.bg/novini/v-sofiia-be-predstaven-lichniiat-dnevnik-na-krystio-misirkov-995281
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Политика брат'чед, политикаааа... Те и днешните български и чужди политици, 'сичките са такива! Вместо да гледат кое ни обединява, търсят всичко което може да ни разделя. Ама и ние българите им се закачаме като шаран на гола кукичка. Ако поне нашия акъл не беше като тяхния, друго щеше да е. А нали и македонците са българи? Какво друго да очакваме?
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Както в английския език има официален британски английски език и официално признат американски английски език като диалект, то и българския книжовен език има диалект македонски български език, който няма нищо с измисления македонски език и азбука които се използват сега.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами "античните" макета на какъв език са си бъбрили ? Сега вече няма макета а има севромакета ! То по севромакетата нали имаше един Тулум Тумбак, който им раздаваше български паспорти - срещу подходящо заплащане .