Битката за "Дондуков" 2: Какво си казаха Румен Радев и Анастас Герджиков (ОБОБЩЕНИЕ)

7808
Битката за "Дондуков" 2: Какво си казаха Румен Радев и Анастас Герджиков (ОБОБЩЕНИЕ)
Снимка: БГНЕС

Очаквам с проф. Герджиков да обменим мнения как България да върви напред оттук-нататък, заяви Румен Радев. Аз се кандидатирам за този пост, не защото има нужда от него а защото виждам страната в кризи, разединена и смятам, че тя може да се обедини, коментира Анастас Герджиков. Така двамата претенденти за президентския пост на балотажа в неделя започнаха участието си в единствения дебат, излъчен на живо по БНТ.

ПОЛИТИКА

Още от първите консултации подканвам партиите да намерят пътя на диалога, трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерено. Правителството трябва да е съставено около ясна визия как да се излезе от кризата, заяви Радев. Вярвам, че ще има правителство и през цялото време на кампанията повтарях, че най-спешното за България е да има правителство и редовен кабинет, заяви Герджиков.

Радев коментира, че трябва да се започне с групи по основни секторни политики, а не да се търсят допирни точки, когато са изговорени конкретни имена. В началото е имало съпротива към диалога след изборите за 45-ото и 46-ото НС. Трябва да се търси компромисът, призова Радев.

Румен Радев каза, че не се занимава с политическо инженерство, поканил е Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет и те са били много добри министри, като са разкрили редица порочни схеми на предишното правителство. Обясни, че е тяхно право да застанат начело на политически проект. Ако реша да създавам партия, ще застана отпред.

Слезте от облаците, призова Анастас Герджиков своя опонент Румен Радев. Отдавна съм слязъл, и то жив и здрав, отговори Радев. Сблъсъкът: Кандидатите за президент се изправят в директен сблъсък преди балотажа Кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков ще участват в телевизионен дебат преди балотажа в неделя. Дебатът ще се излъчи... Прочети повече Повод за острите реплики между двамата бяха действията на Бойко Рашков, за които Герджиков се изказа критично и нарече Рашков "началник щаб" на Радев. По думите му от МВР са разпитвали в Софийския университет дали има хора, които се занимават с купуване на гласове, което според Герджиков е обидно.

СЪДЕБНА СИСТЕМА

"Има нужда от разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване възможността гражданите да участват в законодателството. Не мога да си позволя да внеса проект при неустойчив парламент", каза Радев. Според Герджиков е плашещо е да говорим за нова конституция и е притеснително, че Радев досега не е представил проекта си. По думите му ако има необходимост, президентът може да инициира проект за нова конституция.

Основният проблем на прокуратурата - няма независима институция, която да разследва главния прокурор, той на практика е несменяем, акцентира Румен Радев. Основната причина да променим Конституцията е върховенството на правото - да променим съдебната реформа, заяви Анастас Герджиков. Според него има персонализиране на проблемите с прокуратурата. Проблемът на съдебната система е и личностен, отговори Румен Радев.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Според Анастас Герджиков е нужен друг подход с РСМ и те трябва да започнат разговора. Единствено, което българската държава иска, е да се спазва Договорът за добросъседство, да се спре езикът на омразата и да се уважават правата на българите там и да е подобри транспортната свързаност. Преди ние да сме получили ясни и необратими гаранции, гарантирам, че България не може да каже "Да" на членството на Република Северна Македония в Европейския съюз, преди да се прекрати нарушаването на правата на българските граждани в РСМ, да се унищожава българското културно наследство, да се изкорени езикът на омразата в музеи, държавни институции, учебници, заяви Радев.

КОРОНАВИРУС

Герджиков заяви, че е достатъчно е да видим броя на починалите и болниците, за да се убедим, че все още не сме излезли от кризата. Попита защо зеленият сертификат е въведен като принуда хората да се ваксинират. Заяви още, че последните 6 месеца са били изпуснати за овладяване на пандемият Радев попита каква е алтернативата на зеления сертификат. Броят на починалите от COVID-19 е правопропорционален на неваксинираните, каза Радев. Парите за медицинските служители са увеличени, има медикаменти, за първи път се раздават безплатни лекарства, осигурен е кислород, заяви Радев. Лекарите са изключително натоварени, но ние не оставихме хора без достъп до медицинско обслужване. Зеленият сертификат не е приятен, но алтернативата е пълен локдаун, категоричен бе Радев. Двамата опоненти потвърдиха, че са ваксинирани срещу коронавируса.

ИКОНОМИКА

Анастас Герджиков заяви, че българският бизнес е пред крах. Кривата и при енергията и при газа започва от януари и до септември се е увеличила два-три пъти Ако не е бил забавен планът за възстановяване и устойчивост, е можело да получим нужните средства. Радев опонира, че цяла Европа е изправена пред крах. Призова да не се спекулира с инфлацията, България не е изключение. Тя е породена от повишаването цената на горивата и тока.

Бизнесът не е получил компенсации, а небитовите потребители още не са усетили скока в цената на тока, но вече са усетили поскъпването на храните и другите услуги, заяви Герджиков. Това, което направи правителството, е най-голямата компенсация в Европа - 110 лв. за малките предприятия, до 140 лв. Други държави свалят 10% от ДДС. Над 250 000 семейства са компенсирани, акцентира Радев.

РУСИЯ

Русия не може да ни бъде враг, българите я виждат като освободител. Към Русия прибягват давещи се политици. Най-важно е да търсим диалог. Диалогът ЕС-Русия е в критично състояние. Президентът Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС, коментира Радев. Приятно съм изненадан колко са се сближили позициите ни с г-н Радев по отношение на Русия - в никакъв случай не трябва да се делим на русофили и русофоби. Ние имаме интерес да работим с Русия така, както бихме имали интерес да работим с всяка страна с такава икономика. Крим е украински. Това какъв флаг се вее над него, няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея, , заяви Герджиков.

Крим - във външната политика е важно да има прагматизъм, санкциите не дават резултат, нямаме промяна в поведението, затова и на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми. Германия има огромни инвестиции в Русия, тези неща стават с прагматична политика. Русия е важен фактор за сигурността и борбата с тероризма, отговори Радев.

ЗАКОН "МАГНИТСКИ"

Корупцията трябва да приключи, защото пречи на икономиката, пречи на чуждите инвестиции и нарушава чувството за справедливост на българските граждани, призова Герджиков. Всички данни, дошли по "Магнитски", са позор за нас. Трябва сами да установим върховенство на закона и да си решаваме проблемите с корупцията, заяви още Герджиков. Приветствам решението на САЩ за прилагането на закона "Магнитски". Това беше решителен акт в подкрепа на българската демокрация, защото имаме много резолюции, анализи, приети декларации, но практически ефект няма. Действията по закона "Магнитски" бяха силен практически акт и ще има дългосрочни последици, заяви Радев.

МИГРАНТИ

България е държава на първа линия, като такава не можем да приемаме бежанци. Ние си имаме достатъчно тук, на държавите от първа помощ трябва да се оказва всестранна помощ, защото нашата граница е външна за ЕС, коментира Радев. Ние не можем да не приемаме никакви бежанци, защото те с хора в беда. Покрай тях обаче идват мигрантите, които нямат нищо общо с бежанците, там често е замесен и трафик на хора, каза Герджиков.

КАКВИ ВЪПРОСИ СИ ЗАДАДОХА ДВАМАТА?

Герджиков попита Радев за комплекс "Марица-Изток" - дали има поет ангажимент със срокове за затваряне. По Плана за възстановяване и устойчивост - 2038 г. -2040 г., ще отстояваме тези срокове. Работните места трябва да бъдат запазени, каза Радев, като площадката има потенциал да се използва за алтернативни дейности. Механизмът за капацитет отчайващо закъсня, сега няма да ползваме финансови облекчения, както Полша, например.

Радев попита Герджиков дали подкрепя действията на прокуратурата за забавянето за разследванията за шкафчета, кюлчета, имоти в Барселона. Шкафчетата не са мои, обаче разделението в обществото и провалът ви са си лично ваши, отговори Герджиков. Опитвате се да ме прикачите към други хора, един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Подкрепям всички български институции, не познавам главния прокурор, коментира Герджиков.

Защо никога не признавате, че грешите, попита Герджиков. Радев опонира, че това не е вярно. За 5 години отстоях истината, мога да бъда горд от това, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако хората виждаха грешката в мен, нямаше да ме подкрепят, заяви Радев.

Как ще обедините мафията с жертвите на мафията, попита Радев. Искате да ме пришиете с някоя партия, с някой, който има грехове. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел - да се излезе от политическата криза, заяви Герджиков.

БЛИЦ АНКЕТА

Най-добрият съветник и на двамата кандидати е съвестта. Най-голямата грешка на Герджиков е работохолизмът и смесването на работата с личния живот, а на Радев - че не е успял да допринесе по-рано за свалянето на режима "Борисов". Най-силното качество на Радев е целеустременост, а най-слабото - предоверяване. Най-силното и най-слабото качество на Герджиков е доверието му в хората. И двамата заявиха, че умеят да прощават, но непростими са предателството и лъжата. Най-голямото постижение в живота на Герджиков е намирането на общ език с всички, а на Радев - децата му и успехите му за трансформиране на модела на военна подготовка.

Полиция и жандармерия около сградата на БНТ, Радев и Герджиков пристигнаха за дебата

Полиция и жандармерия обгради отрано сградата на Българската национална телевизия, където от 20 часа започва единственият дебат на канд...

ФИНАЛНИ ПОСЛАНИЯ

Анастас Герджиков:

"Благодаря на всички, които ни подкрепиха досега. Надявам се да ни подкрепят за в бъдеще, за да можем да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Пожелавам си да бъда онзи президент на България, който да не помрачава Новата година на хората с мрачни речи, да не размахва пръст, да не се сърди на никого, за да виждаме българите усмихнати и щастливи".

Румен Радев:

"Вече десетилетие в България парите купуват съвести. Парите купуват безнаказаност, парите купуват гласове. Има дни през годините, в които всички имаме шанса да имаме равен дял в избора на бъдеще на родината. Този ден е 21 ноември. Уважаеми сънародници, излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика