Румен Радев: Проблемът в съдебната система е и личностен

1459
Румен Радев: Проблемът в съдебната система е и личностен
Снимка: БНТ

"Трябва да обмислим дали въобще е нужна промяна в Конституцията. Един проект трябва да съдържа спешни реформи в съдебната система. Плашещо е, че господин Радев има готов проект, а не желае да го покаже. Сякаш се опасява, че ще повлияе на изборния резултат. Покажете го, за да разберем дали не променяте парламентарната република в президентски режим". Това каза кандидатът за президент Анастас Герджиков по повод реформата в съдебната система у нас.

Румен Радев заяви, че проектът на ГЕРБ в 44-ото НС е бил написан за една нощ. "Моят проект е на голям екип от хора, част от академичната общност в СУ също участва. Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Той разширява гражданските права - дава достъп до конституционно правосъдие, да участват в законодателния процес, разширяване на ролята и правомощията на местната власт и разбира се съдебна реформа", обясни Румен Радев.

Герджиков към Радев: Слезте от облаците. Радев: Отдавна съм слязъл

Слезте от облаците, призова Анастас Герджиков своя опонент Румен Радев в единствени телевизионен дебат в четвъртък по БНТ. Отдавна съм...

"Въвеждането на президентска република е опасно. Би могло да се помисли за по-големи правомощия на държавния глава, примерно по-трудно да се отхвърля ветото му", каза от своя страна Анастас Герджиков. Според него основната причина за промени в основния закон трябва да е постигането на върховенство на правото, но то може да стане и чрез законови промени. "Искам да видя този проект, не за да се заяждам, а за да го обсъдим. За мен най-важното е да говорим за правила и принципи, а не за персоните на тримата големи в съдебната система“, заяви Герджиков. Според него проблемите в прокуратурата се персонализират, като визира личността на главния прокурор Иван Гешев и протестите срещу него. "По-важното е че освен наказателни има и граждански дела и те са три пъти. Имаме и административни съдилища. Съдиите са най-важни – подборът и атестацията им трябва да се изпипват добре. Трябва да намерим реформа, която да утвърди върховенството на правото", каза кандидатът за държавен глава.

"Проблемът е и системен, и личностен. Нещата трябва да се разглеждат всеобхватно. Основният проблем е, че няма кой да разследва главния прокурор и той на практика е несменяем. Тези неща трябва да бъдат обмислени и да им се намери решение. Политическите партии в новия парламент ще приемат тази реформа, ако решат. Те трябва сами да разберат и анализират проблема и тогава ще решат дали ще приемат предложението на президента или ще го отхвърлят", категоричен беше Румен Радев. Анастас Герджиков изрази съгласие с опонента си, че е важно да се говори за правила.

По време на дебата Румен Радев защити решението си да не върне указа за назначаване на главния прокурор Иван Гешев. "Понеже ме обвинихте, че не задържах указа за Гешев, аз този филм съм го играл. Петър Стоянов получава указ за Бойко Рашков и дни по-късно този ВСС престава да съществува. След това Стоянов връща указа на новия съвет и приема предложението на новия. Същото направих аз през 2017-а година с указа за Георги Чолаков, когато се избираше председател на ВАС", обясни Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика