Борисов: България не е блокирала преговорите на Северна Македония за влизане в ЕС

5435
Борисов: България не е блокирала преговорите на Северна Македония за влизане в ЕС
Снимка: Правителствена пресслужба

"На последния Европейски съвет говорихме максимално да подкрепим Северна Македония и Албания, така че всичко е в ръцете на македонците. Ние сме държавата, която първа започна и с Договора за добросъседство направи възможно да се говори изобщо за присединяване към ЕС на нашите мили братя и сестри". 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за македонската телевизия Сител, цитиран от "24 часа". Премиерът коментира твърдения, че България блокира определянето на дата за започване на преговори за присъединяване на съседката ни към ЕС.

"Защитавал съм Северна Македония в Европейския съвет тогава, когато искаха въобще да не ви включат в преговорите", отговори Борисов.

"Ние на какъв език говорим сега с тебе. При теб кой е преводач. При мен кой е преводач. Ето това е нещо, което много спъва Балканите. Имаме толкова много история, че тя ни е в повече", допълни той.

ГЕРБ ще се регистрира в зала, ще има изслушване на премиера за COVID-19

Парламентарната група на ГЕРБ ще се регистрира за утрешното извънредно пленарно заседание, съобщава БНР по информация от свои източници...

Според телевизия Сител, нашият премиер е казал още, че България е поставила условия за македонския език при старта на преговорите с ЕС на Северна Македония.

На заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. нямаше съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Тогава Франция бе против. Френският президент Еманюел Макрон ден по-рано настоя, че ЕС първо трябва да реформира процеса на присъединяване, за да го направи обратим.

Преди това, на 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС.

Седмица преди това държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие по въпроса с Гоце Делчев.

Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Щайга с ягоди и македонски песни в колата на премиера (ВИДЕО)

Във Facebook профила на прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв бе публикувaно любопитно видeo, в кoeтo той cлушa в колата си хитoвoтo мaкeдoнcкo пaрчe...

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отвори пътя на страната към Европейския съюз и НАТО.

Цялото интервю можете да видите в следващото видео:

Вижте още:

ЕП: Началото на преговорите с Албания и Северна Македония е в интерес на политиката за сигурност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика