Борисов: Не сме изнасяли автомати като използваните в Париж в последните 15-20 години

4080
Борисов: Не сме изнасяли автомати като използваните в Париж в последните 15-20 години
Снимка: БГНЕС

Много неща се говорят за това, че при атентатите в Париж е използван "Калашников", произведен в България. За да се каже, че е български, трябва да го изпратят тук и нашите експерти да го изследват. В последните 15-20 г. такъв автомат не е изнасян от България. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Благоевград, предаде "24 часа". 

Той допусна, че е възможно през 80-те години да е продаван и да е останал някъде, но това били само хипотези. "Не мога да потвърдя и да отрека нищо, докато не изпратят автомата. Досега такова искане не е постъпило при нас", допълни Борисов.

Белгия изпрати ДНК проби на Абаауд в Париж

Белгийската полиция е изпратила на френските си колеги ДНК проби на предполагаемия организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абаауд,...

Премиерът е категоричен, че България няма да се намеси по военен път в битката срещу ИДИЛ. "Ние сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатичен път да се реши този проблем. Когато пращаш самолети и ракети, не може да очакваш мир от отсрещната страна", смята премиерът.

Борисов допълни, че трябва да се направи ревизия на поведението на ЕС, НАТО и др. евро-атлантически страни. "Да видим дали винаги нашата външна политика е била адекватна и дали това, което сме правили е донесло очакваните резултати", каза министър-председателят.

Мнението на експерта

Пътят на българското оръжие към терористите е много лесен. Съвсем официално то се товари на Летище София, отива в Саудитска Арабия, оттам към Йордания, разпределя се към т.нар. умерена сирийска опозиция. Тази опозиция като бъде набита от „Ислямска държава” и готово – така оръжието отива при терористите. Това обясни експертът по сигурността Славчо Велков пред Нова телевизия.

Има ли балканска следа в атентатите?

В Черна гора има твърде активна ислямистка среда, чието съществуване властите дълго отказваха да признаят, твърди Неманя Руйевич. Заме...

Велков беше категоричен, че пътят към унищожение на „Ислямска държава” е първо спиране на финансирането, включително чрез ограничаване на държави, които финансират терористите и второ – чрез наземна операция, в която съюзниците трябва да са готови „да дадат десетки хиляди жертви”.

Твърденията на премиера Борисов биха могли да бъдат подложени под съмнение заради редица твърдения, че България води активна търговия с оръжия с Близкия изток. Припомняме, че още по времето на социализма експерт от оръжейния завод "Арсенал" стана директор на подобен завод в Сирия, в който се произвеждаха автомати "Калашников".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика