Експерт: Имаме си официална търговия с оръжие с Близкия изток

6182
Експерт: Имаме си официална търговия с оръжие с Близкия изток

Пътят на българското оръжие към терористите е много лесен. Съвсем официално то се товари на Летище София, отива в Саудитска Арабия, оттам към Йордания, разпределя се към т.нар. умерена сирийска опозиция. Тази опозиция като бъде набита от „Ислямска държава” и готово – така оръжието отива при терористите. Това обясни експертът по сигурността Славчо Велков пред Нова телевизия.

През август месец е изпратена нота от Либия с молба за виза за нов либийски посланик. Започва процедура за вземане на данни и тя още трае, възмути се Велков. Той е убеден, че така се стопира кандидатура на официално лице от правителство, което води война на терен срещу терористични групировки.

Терорът в Париж доведе до огромни борсови печалби за оръжейните компании

Извънредно високата опасност от нови терористични атаки на европейска територия след ужаса от 13-ти ноември в Париж, както и сигналите ...

Същевременно сирийският журналист Мохамед Халаф представи списък с телевизионни канали, които „бълват омраза” по 24 часа в денонощието. Халаф обаче не посмя да назове конкретни имена на държави, финансиращи такива канали на информация. Неофициално, пред Actualno.com, арабисти са споделяли, че особено експерти от арабски произход не смеят да говорят открито за такива проблеми, защото службите за сигурност в арабските държави са способни да предприемат мерки веднага срещу говорещите и семействата им.

Велков беше категоричен, че пътят към унищожение на „Ислямска държава” е първо спиране на финансирането, включително чрез ограничаване на държави, които финансират терористите и второ – чрез наземна операция, в която съюзниците трябва да са готови „да дадат десетки хиляди жертви”.

Разберете – нито Турция, нито Саудитска Арабия ще се съгласят да отстъпят в Сирия пред Иран, подчерта Халаф. Саудитска Арабия също е заплашена от „Ислямска държава”, но заради 60 години липса на държава в образованието, в културата, обществото в Саудитска Арабия е готово да прегърне ИД.

За финал бившият външен министър Соломон Паси каза, че в НАТО няма общо разузнаване, а отделните страни-членки си нямат доверие. Не е толкова фатално, че се подслушваме, фатално е, че не подслушваме кагото трябва. В Европа плащаме много висок данък на тема лични права и свобода, заяви Паси. Трябва да си дадем сметка, че често сигурността означава отказ от свобода, добави той. Бих се радвал, ако има широка система за подслушване на разговори, категоричен беше Паси. Терористите използват повече Facebook и Twitter, отколкото нашите политици например. Четох статия, че терористите ползват като сигурен комуникационен канал Play Station, подчерта Паси.

Русия чака над 12 млрд. долара от износ на оръжие

"Рособоронекспорт" - компанията, която е единственият държавен посредник в Русия при износа и вноса на оръжия – очаква приходи от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика