БСП няма да подкрепи мандата на ГЕРБ

6035
БСП няма да подкрепи мандата на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

"Направихме достатъчно в желанието си да дадем на България стабилност и на българския народ сигурност, да дадем един бюджет, който да гарантира развитие на икономиката и социално спокойствие. Цял месец и половина ги чакаме сутрин едно, на обяд друго, вечерта трето. Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство с какви пет задачи, само срокът беше ясен. Вече е връчен мандат и съм сигурна, че никой от вас, от нас  -  няма яснота за какво става дума. Ето защо взехме решение - прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първи мандат. Нито за участие, нито за подкрепа. Направихме достатъчно", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията. 

След решението на БСП отпада подкрепата на 23 депутати за първия мандат. Припомняме, че в 49-ия парламент ГЕРБ разполагат с 69 народни представители. ДПС имат 36 депутати, а ИТН -  11. Ако хипотетично двете партии дадат своята подкрепа за кабинет на Мария Габриел -  за първия мандат ще гласуват 116 народни представители. Необходими за стабилно мнозинство в парламента обаче са 121 депутати. 

"Ние резервна гума и резервен пръст на парламента на бутоните няма да бъдем, защото сме БСП, защото сме партия с опит, с идеология", подчерта Нинова. 

Тя допълни, че днешното изявление на главния прокурор не е причина за тази позиция на БСП. Според нея обаче изявлението на Габриел за отстраняване на Гешев означава политическа намеса в независимата съдебна система. "Още в първия час ние го заявихме в парламента. Не е нейна работа, не е наша да се месим в това. Политическата позиция на БСП е дълбока съдебна реформа", каза още Нинова. ОЩЕ: Гешев скъса публично оставката си: Не ме е страх (ВИДЕО)

"Днес проведохме среща с  ГЕРБ като мандатоносител за първия мандат. Искам за пореден път да повторя нашата позиция от начало докрай. Смятаме, че ГЕРБ сбъркаха концепцията за съставяне на правителство в този труден момент. Винаги сме мислили, че трябва да дадем всичко от себе си, за да има България редовно правителство, работещ парламент, стабилност и сигурност на хората. Г-н Борисов извади партиен кандидат, този кандидат излезе със свои задачи и приоритети. Смятаме, че това беше грешка. Нашата позиция е среща между всички ни, извеждане на пет национални задачи, които са надпартийни, определяне на срок на действие на такова правителство и след това търсене на състав", заяви Нинова. ОЩЕ: ГЕРБ и БСП искат редовен кабинет, но не коалиция (ВИДЕО)

Нинова посочи, че от днешната среща с ГЕРБ е разбрала, че предложението на БСП за бюджет да бъде дефицит с поне 4.5%, но след тях на срещата с ИТН, където пък е поставено условие да не се харчат пари, е направена заявка, че дефицит под 3% е възможен. "Борисов действа на принципа кой каквото иска му го дава", добави тя. Според нея това е крайно несериозно. 

"На нашето искане да не се изнасят оръжия за Украйна по темата мира и войната, каквото и да са им говорили, каквото и вие да сте изписали, БСП категорично е против износа на оръжие за Украйна. Ние сме за дипломация и мир. Какво ни беше отговорено: всяка партия си има своите претенции и различия, нека си остане различна в парламента, но правителството ще прави, каквото трябва", коментира Нинова. ОЩЕ: Нинова: БСП не може да е Троянския кон на задкулисието (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сачева намекна, че ГЕРБ може да предложи Борисов за премиер след изборите

Главчев увери "Прозрачност без граници", че изборите ще са честни и прозрачни

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика