Гешев скъса публично оставката си: Не ме е страх (ВИДЕО)

15006
Гешев скъса публично оставката си: Не ме е страх (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев скъса публично оставката си. Това стана по време на първото му изявление, след като номинираната за премиер Мария Габриел, а след нея и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

Гешев извади лист с оставката си и химикал, след което я накъса на парчета. "Не ме е страх", каза той. И добави: "Страхливият умира всеки ден. Смелият - само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще".

"Като главен прокурор съм работил само и единствено за България и българските граждани. За мен думи като Родина, Татковина, мъжка дума, чест вярност към приятелите означават нещо. Може да съм допуснал грешки и това е нормално, може да съм казал нещо непременено, но всичко е било в интерес на хората и на народа", каза още той.

Той обясни, че пристигайки от САЩ, е бил поканен до 10 часа да си подам оставката. "Беше споменато моето семейство и, че ако не го направя, някой ще натисне копчето "Ентър" с някакви неща - видеоклипове. И затова по-добре да проява благоразумие, защото животът продължава", разказа главният прокурор.

Гешев изложи и хронологично как вижда той атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността, и защо се случи всичко това.

"Опитах се още от началото на мандата си да променя каквото мога в живота на българските граждани, да подобря тяхната сигурност. Започнах с битовата престъпност, с възрастните хора, които обират по къщите. Продължихме с организираната престъпност, и европейските структури заявиха, че този проблем е решен. За пръв път се появиха и дела за тероризъм, за зловредното руско влияние, което никой не разследваше. Даже някои министри-председатели подаряваха кученца на Путин", подчерта Гешев.

"Продължихме с олигарсите. Сега те се крият в Дубай и Сърбия. Обединиха се олигарсите, престъпниците и политическата мафия и всички, които искат да крадат. Аз и българските граждани не искаме това да продължава и днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Тук ще се присъединя към Борислав Сарафов, който каза, че прокуратурата трябва да излезе от политиката - аз съм съгласен и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, която до този момент в някаква степен внимателно да я ръководи в собствен интерес, а сега го прави безозбразно, брутално, нарушавайки правовата държава и върховенство на закона, и дори елементарния морал", заяви Гешев.

Обвинител номер 1 каза, че всичко е започнало преди месец, когато е получил предложение, което му обяснили, че е от Бойко Борисов, да стане посланик в Турция, Израел или да започна политическа кариера. "Навярно в неговата партия", каза Гешев.

"После в Украйна казах, че ако Путин дойде в България, ние ще го предадем на Международния наказателен съд. Не зная дали има връзка, но това беше началото. Последва опитът за атентат, който беше шок за мен. Това е целенасочен опит да бъда убит. Към това разследване ще се включат Европол и други наши партньори и съм сигурен, че истината ще излезе наяве", категоричен беше Гешев.

Той заяви още, че е подценил последващата медийна атака срещу него и прокуратурата. "Знаете кои са партиите от т.нар. демократична общност, които от години ме атакуват, знаете техните готвени закони, като този за контрол на главния прокурор. Това е опит за отстраняване на главния прокурор и овладяване на прокуратурата, покушение срещу върховенството на закона в противоречие с всякакви европейски ценности".

Гешев с атака срещу "лицето Бойко Борисов": Предложи ми да стана посланик в Израел (ВИДЕО)

"Трябваше да се оправдавам защо съм жив, което е абсурдно", каза Гешев. Той обясни, че след опита за покушение е бил на предварително договорени посещения в чужбина. "През това време главен прокурор на страната беше лицето Боби-Борислав Сарафов. Отделът ми за публична комуникация ме посъветва да дам интервю от САЩ за БНТ предвид спекулациите и обидната гнусна медийна кампания не толкова срещу мен, а срещу прокуратурата. Мислих, че темата ще приключи, а то е само началото. Обади ми се мой познат от провинцията, който е близък до ГЕРБ. Сподели ми, че разтревожен му звъннал Бойко Борисов да пита къде е семейството ми. Семейството ми е в една приятелска държава, подпомогнато от една приятелска прокуратура към този момент. Борисов посъветвал да спра да говоря, помислих, че нещо му става на тоя човек. И това подцених. Видях едно становище на Боби Сарафов по БТА, обадих му се и ми каза, че го било срам, но нямало какво да направи. Каза: "Извинявай, ама разбери ме". На следващия ден ми се обади, че ще ходи за интервю по БНР. Казали му, че трябва да отиде при Силвия Великова. Сарафов ми каза, че отива да оправи нещата. Видях, че е искал оставката на Ясен Тодоров, защото давал несъгласувани изявления по медиите. В четвъртък г-жа Габриел обяви, че първата работа ще бъде нейното правителство да поиска оставката на главния прокурор. Предварително това са го знаели много малко хора, вероятно Бойко Борисов и още 2-3 души. Много ме изненада позицията на ДПС, за които винаги съм имал други впечатления. Техните действия за мен граничат с предателство", разказа Гашев.

След като Гешев разбрал, че прокурорската колегия му иска оставката, се обадил на един член на ВСС. "Той ми каза: "Не съм го чел, дадоха ми го и просто за да можеш да си подадеш оставката или да те отстраним. Но, по-добре знаеш ... имаш семейство. След това получих СМС от ръководителя на Софийска апелативна прокуратура. Много съжалявам за това, което направих днес. Звъннах му да питам какво е станало. За становището ми каза, накараха ме да пусна становище". Питам: "Кой те накара?". Той ми отговори: "Сарафов". Казах му, че е простотия, защото никой прокурор от апелативния район не е запознат да има нарушение. Разбери ме. Разбрах го. Той ми е приятел и ще продължи да ми е приятел, защото е в тежко здравословно състояние. Това ще тежи на съвестта на онези, които го правят. Ако има съвест...".

Гешев беше категоричен, че се гордее с прокуратурата и българските следователите. "Те показаха, че сме единствената стабилна институция. Гордея се, че съм главен прокурор на тази прокуратура, която функционира демократично на базата на Конституцията на страната", каза той.

"Ще продължа да работя за българските граждани. Ще довърша мандата си", заяви той.

За капак на всичко, движение БОЕЦ се появи в Съдебната палата, но така и не успя да стигне до Иван Гешев, след като не разбра къде е пресконференцията, а впоследствие охраната на главния прокурор затвори вратата под носа на председателя на БОЕЦ Георги Георгиев:

Припомняме, че миналата седмица номинираната за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви, че едно от първите неща, които ще направи правосъдния министър в нейното правителство, е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Малко след това шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради тежко нарушение на служебните му задължения. Предложението беше подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова. В него са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на Гешев.

ОЩЕ: Член на ВСС: До края на май може да приключи процедурата по искане за освобождаване на Гешев

Главният прокурор Иван Гешев се върна от Щатите в събота през нощта, а днес по план трябва да замине за Португалия.

Процедурата за неговото отстраняване е 7-дневна и започва да тече, след като той получи документите, с които се иска освобождаването му. Според правилата на ВСС той трябва да бъде уведомен незабавно за искането. В тях обаче не е записано дали това трябва да стане лично, или по електронен път.

Припомняме, че на 1 май взрив избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика