БСП също внесе промени в ИК, иска отпадане на електронното гласуване

803
БСП също внесе промени в ИК, иска отпадане на електронното гласуване
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на БСП, начело със своя нов лидер Корнелия Нинова, внесе промени в Изборния кодекс, ден след обнародването на спорните поправки след преодоляното президентско вето.

С новите текстове на социалистите се предлага отмяна на експерименталното електронно гласуване, предвидено от 1 януари 2018 г. Всичко това се случва на фона на исканията на българи, живеещи зад граница, да им се осигури по-лесен достъп за упражняване на конституционното им право на глас.

АБВ предлага разкриване на секции за българи във всички държави по света

АБВ предлага разкриване на секции за български граждани във всички държави по света, както и прагът за вота за Европейски парламент да ...

До въвеждането на електронно гласуване се стигна след референдум през октомври 2015 г., когато 1 883 411 души гласуваха с "да", макар и допитването да не беше със силата на директен закон, тъй като не успя да постигне прага от над 3,5 млн. гласували.

БСП отново предлага изборите и референдумите да се провеждат в различни дни, но пък е предвидено, че по изключение може и да са в един ден.

Социалистите предлагат още гласуването да остане само "обществен дълг", без да е записано като "задължително" в закона. За сметка на това обаче не са предложили да отпадне "санкцията" за заличаване на списъците, ако избирателите не са гласували на два последователни и еднакви по вид избора.

В проекта се предвижда още да се върне старият режим за образуване на кметства, в които се избира пряко кмет - от 400 да се намали отново на 100 жители.

47 депутати внесоха нови промени в ИК за секциите на българите в чужбина

47 депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ са се подписали под новите промени в Изборния кодекс (ИК), вн...

БСП искат и да се въведе задължение за Централната избирателна комисия (ЦИК) за периодично оповестяване на избирателната активност в изборния ден. До 22 часа в изборния ден ЦИК трябва да обяви активността в страната и извън нея. Практиката досега е ЦИК да обявява крайната избирателна активност с окончателните резултати от изборите - 3 или 4 дни по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика