Българите в чужбина не харесаха и новите промени в ИК, искат режима от кодекса "Манолова"

1421
Българите в чужбина не харесаха и новите промени в ИК, искат режима от кодекса "Манолова"
Снимка: БГНЕС

Българите зад граница не харесаха внесените днес, 26 май, поправки в Изборния кодекс, които касаят гласуването в чужбина. Това стана ясно по време на дискусия в парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина. 

Представителите на българската диаспора настояха да се върне старият режим от кодекса, изготвен от бившия депутат от левицата Мая Манолова.

47 депутати внесоха нови промени в ИК за секциите на българите в чужбина

47 депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ са се подписали под новите промени в Изборния кодекс (ИК), вн...

Припомняме, че по-рано днес 47 депутати от управляващото мнозинство и БДЦ внесоха поправки, които въвеждат таван до 35 секции в една държава зад граница. Разкриването на секции пък ще става с 60 заявления. Досега имаше възможност за автоматично разкриване на секции там, където са гласували над 100 души на последните избори.

Сънародниците ни от чужбина настояха още за връщане на броя заявления, необходими за разкриване на избирателна секция, да не отпадат автоматичните секции, които са били разкривани в предходни години при 100 подадени гласа и да бъде създаден изборен район „Чужбина”.

Иларион Иларионов, бивш член на Централната избирателна комисия (ЦИК) и понастоящем представител на Министерството на външните работи (МВнР), откри дебатите и заяви, че по никакъв начин картината не е еднородна в различните страни. Той посочи, че откриваме секции в Германия, благодарение на една грешка от страна на Германия, която позволила заради наличието на голяма турска общност да бъде разкрита секция за турците и сега нямала очи да откаже на другите общности.

По думите на Иларионов при всяко едно заявление за разкриване на секция в Германия, отговорът от германската страна задължително съдържа изречението: „Моля повече не искайте това от нас”.

Правата на сънародниците ни няма да бъдат ограничавани, увериха от ГЕРБ

Последните промени в Изборния кодекс би трябвало да докажат пред сънародниците ни извън България, че правата им няма да бъдат ограничав...

"Внесените днес поправки не дават никаква нова енергия за решаване на проблемите с гласуването в чужбина", коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Според нея само се влошава ситуацията със свития достъп до изборните права. Тя призова комисията за българите в чужбина да излезе с отрицателно становище по предложените изменения.

Бела Димова, която е органиирала избори във Великобритания, посочи, че има начин да се гарантира сигурността на изборния процес, без да се жертват демокрацията и правата на българите. Тя отбеляза, че от 18 членове на комисията само един е подкрепил ветото на президента.

Председателят на комисията Румен Йончев от "Народен съюз", който е част от групата на "Български демократичен център", обясни, че е бил против ветото на държавния глава, защото той не оспорил противоконституционното задължително гласуване, нито пък текстовете, които лишават от избор на кмет малките населени места с под 400 жители. Не може целта да е откриване на секции безкрай, а трябва да се осигури всеобщ достъп чрез дистанционно електронно гласуване, призова той.

Станислав Станилов от "Атака" от своя страна посочи, че е гласувал против ветото на Плевнелиев от геокултурни и геополитически съображения. На покана от Цонева да спорят с аргументи, той заяви: "Ние сме от различни цивилизации, няма какво да говоря с вас" и напусна заседанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика