България иска ударите в Сирия да не се повтарят, осъди използването на химическо оръжие (ВИДЕО)

5736
България иска ударите в Сирия да не се повтарят, осъди използването на химическо оръжие (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Многократно сме изразявали категоричната си позиция против използването на химическо оръжие, това е военно престъпление. Така външният ни министър Екатерина Захариева изрази българската позиция за ракетните удари на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия.

Захариева заяви, че България разглежда военната операция като еднократен удар, еднократна операция и това трябва да остане така. Изразяваме загриженост към ескалация на конфликта и призоваваме всички страни, особено сирийският режим, да предприемат мерки против това. Необходимо е осигуряване на пълен хуманитарен достъп до град Дума и Източна Гута. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат своята отговорност, каза още Захариева.

Генералният щаб на руската армия: Сирийската ПВО е прихванала 71 от изстреляни 103 ракети

Сирия успешно е прихванала 71 крилати ракети от 103 изстреляни от САЩ и съюзниците. Това съобщава ТАСС, цитирайки думите на началникът ...

Това е предупредителен изстрел и има за цел да предупреди управляващите в Сирия да не използват химическо оръжие, заяви и военният министър Красимир Каракачанов, според когото вече се набляга на деескалация на конфликта. А Захариева видя позицията на Русия като "умерена".

Предполагахме в много голяма степен кога ще бъдат извършени ударите, заяви Захариева, без да казва дали сме били официално уведомени. Не очакваме някакъв ответен военен удар от страна на Русия, добави тя.

Подчертаваме, че единственото решение за Сирия трябва да е международно и да мине през преговорите в Женева, но този формат, за съжаление сега не дава резултат, каза още външният ни министър.

ПЪЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА СИРИЯ БЕЗ СЪКРАЩЕНИЯ!

Каква ще е реакцията на ЕС относно Сирия - изглежда нови санкции

Европейският съюз разглежда налагането на нови санкции на Сирия, включително включването в черния списък на още хора за разработването ...

На брифинга присъстваше и вътрешният министър Валентин Радев, който обаче не каза нито дума. Вместо него Каракачанов посочи, че няма опасност за националната сигурност на България.

На спешното заседание в Министерския съвет участваха премиерът Бойко Борисов, Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов, Валентин Радев, както и директорите на службите за външна и вътрешна сигурност.

Припомняме, че в своя официална позиция за случилото се в Сирия американският президент Доналд Тръмп посочи точно използването на химическо оръжие като основание за ракетните удари, нанесени рано тази сутрин. Според Тръмп поставянето на ясна бариера против ползването на химическо оръжие е елемент от националната сигурност на САЩ. За разлика от американския военен министър Джеймс Матис, който каза, че това е еднократен удар, американският президент заяви, че САЩ са готови "да поддържат този отговор" (бел. ред. - на употребата на химическо оръжие).

Според Тереза Мей ударите в Сирия са били успешни

Британският министър-председател Тереза Мей излезе с официално изявление за ударите в Сирия, нанесени от страната й, САЩ и Франция, съо...

Тръмп се обърна специално към режимите в Русия и Иран и ги попита кои нации искат да бъдат свързвани с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца. "Никоя държава не може да успее в дългосрочен план, като подкрепя диктаторски режими, брутални тирани и диктатори-убийци", каза той. И увери, че САЩ не търси безусловно присъствие в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика