България след 2 април: Компромис, тройна коалиция или пак избори? (ВИДЕО)

9047

Няколко варианта стоят пред България след парламентарните избори на 2 април - сложен и рисков компромис между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, управленска коалиция ГЕРБ-СДС + ДПС + БСП, нови избори...

Каква е вероятността за всеки сценарий? Опитахме се да анализираме всички потенциални опции с три панела в Студио Actualno в изборната вечер. Участват: един от основателите на ДПС Осман Октай; членът на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков; икономистът и политически анализатор Кузман Илиев; финансистът д-р Пламен Иванов; главният редактор на Actualno.com Ивайло Ачев.

ОЩЕ: Първи резултати от изборите: ПП-ДБ води пред ГЕРБ, ИТН е на ръба на 49-ото НС

Гледайте цялото предаване тук:

Панел 1: "Икономиката като задача на политиката"

• д-р Пламен Иванов, финансист

•Кузман Илиев, икономист и анализатор

Българските политици, в частност партийните лидери, са неграмотни, що се отнася до икономика. Това заявиха и Илиев, и д-р Иванов.

Финансистът Пламен Иванов каза, че това са поредните избори, на които самите политици стоят „много далеч от икономиката“. „Обещанията им са далеч от това, камо ли пък изпълнението на каквато и да е програма. Стъпва се на стари обвинения. Политическа програма с конкретни стъпки за решение на проблеми не само няма, а няма и да видим“, добави той.

„Повечето не разбират от парична политика. Не се допитват, не се интересуват и тръгват да политизират разговора. Това обаче е нормално“, твърди Кузман Илиев. „Аз съм реалист. Българските политици са тежко неграмотни. Това са хора, които никога не са се готвили. Ако хванете лидерите на партиите, повечето от тях не знаят основното в икономическата тема. Това не се преподава в университетите. Разбирам защо са на такова ниво“.

ОЩЕ: "Българските политици са тежко неграмотни по икономика": Говорят Кузман Илиев и д-р Пламен Иванов (ВИДЕО)

„Страхотното е, че продължават политически назначения на ключови позиции – по министерства и институции. Тези политически назначения на некомпетентни хора, които са далеч от областта, няма как да направят стъпки. Трябват ни експерти. Защото вървим надолу и цените показват това. Коментирането на инфлацията е политическо говорене, решения липсват, а те няма как да дойдат от служебния кабинет“, смята финансистът д-р Иванов.

Илиев добави, че рецесията ще е тежка и ще е глобална, а тук ще ни „удари“ доста по-тежко. Натрупани са активи при покачване на лихвите – сектори като имоти, криптовалути и т.н. Рецесията е хубава, тя е очистителна. Проблемът е, че политически никой не я иска, всички я отлагат, защото е много болезнено да вдигаш лихвите, каза икономистът.

Панел 2: "Първи изборни резултати - ще има ли устойчиво и адекватно правителство?"

• Стоил Цицелков, част от Обществения съвет към ЦИК и представител на Обединение за честни избори (ОЧИ)

Обрат при паралелните преброявания: ГЕРБ печели изборите, ИТН влиза в парламента (ОБНОВЕНО)

Резултатите от паралелно преброяване на "Галъп интернешънъл" за при 99% изпълнение на извадката показват обрат в резултата, който по-ра...

• Ивайло Ачев, главен редактор на Actualno.com

Много е трудно ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да сформират управленска коалиция, тъй като си нямат доверие. Не може преди местни избори формациите да рискуват имиджа си. Това коментираха Цицелков и Ачев в студиото след появата на първите изборни резултати, даващи минимален аванс за ПП-ДБ пред ГЕРБ-СДС.

ОЩЕ: Трудно е ПП-ДБ и ГЕРБ да рискуват коалиция преди местните избори: Говорят Стоил Цицелков и Ивайло Ачев (ВИДЕО)

Твърде вероятно е да отидем на парламентарни избори отново наесен заедно с местните, смятат и Цицелков, и Ивайло Ачев.

А съществува ли вариант за коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, за да създадат поне краткосрочно правителство? "Политиката - особено в България - не е логика, а е усещане. Ако някой може да си спомни, че е бил в коалиция с ГЕРБ и след това е прокопсал политически, да вдигне ръка. Когато работиш с твърди електорати, няма логика, няма политика - залагаш само на емоции. Не виждам как ПП-ДБ да направят коалиция с ГЕРБ и след това да се надяват да увеличат резултата си. 18 месеца например са много и ще има време за провали", коментира Ивайло Ачев.

"Избори или компромис": Електоратите на ГЕРБ и ПП-ДБ искат правителство

Електоратите на първите 2 формации на изборите - "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС искат съставяне на правите...

Цицелков се съгласи напълно. "Внимавай с големите думи, които казваш, защото ще се наложи след време да ги изядеш. Това важи за двете фракции. Аз съм сигурен, че в мокрите си сънища те се виждат заедно, но не виждам как реално някоя от двете формации ще има полза от коалиция в смисъл на предстоящи избори. Големият проблем е сянката на идващите местни избори - това е голямата борба. Не можеш да загубиш имиджа си точно сега", каза той.

Трябва да има лимит на доверие помежду им (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС), ако се говори за коалиция, коментира още Ачев. "Аз не мисля, че между тези две сили има такъв висок праг на доверие, че да може да се случи".

Панел 3: "Какво предстои за България?"

• Осман Октай, един от основателите на ДПС и депутат в четири парламента

ПП-ДБ ще спечелят изборите с поне 10 мандата повече от ГЕРБ-СДС, но няма да получат подкрепа за правителство на малцинството. 90% е шансът Бойко Борисов и ГЕРБ да реализират мандат и да сформират редовно правителство с подкрепата на ДПС и БСП. Това прогнозира Осман Октай след появата на първите резултати.

Според екзитполовете: Какво е разпределението на мандатите?

Шест партии ще влязат в в 49-ото Народно събрание. Това сочат данните на социологическа агенция "Галъп интернешънъл" от екзитпол към 20...

Според него има два варианта - коалиция между ГЕРБ + ДПС + БСП или нови избори, но не 2 в 1 наесен.

ОЩЕ: На 90% ГЕРБ ще направят коалиция с ДПС и БСП: Осман Октай в Студио Actualno (ВИДЕО)

„Като започне паралелното преброяване, 23 МИР, 24 МИР, Пловдив, Варна – тези хора, които подкрепяха протестите 2020 г., ще се активират на тези избори, за да преодолеят контролирания вот. Смятам, че разликата ще направи така, че поне с 10 мандата повече ще имат ПП-ДБ от ГЕРБ-СДС“, заяви Октай.

Според него под 4% до 15% ще са участвали в гласуването, но няма да са участвали в разпределянето на мандати – т.е. ще са гласували за партии, които не прекрачват 4-процентовата бариера за влизане в парламента. „Тези 24 мандата се разпределят пропорционално на тези, които са влезли. Ако първата сила вземе 30%, това значи, че ще добавят още 8 мандата, т.н.“, анализира той.

Връщайки се на темата за евентуално правителство, ПП-ДБ ще предложат кабинет, но няма да получат подкрепа, смята той. „За разлика от предния път, като предложиха акад. Денков, сега ще поемат първия мандат и първото нещо, което ще направи президентът – той го заяви днес, този път ще бърза. Загрижен ще е да работи парламента. Каза, че ще свика незабавно парламента. Това значи, че ЦИК като излезе с окончателни резултати в четвъртък, следващата сряда президентът ще свика парламента, защото депутатите ще са ясни“, направи прогноза той, посочвайки датата 12 април.

Френски поглед след изборите: България може да влезе видимо в руска орбита

В резултат на проведените парламентарни избори в България трябва да бъде съставено ново правителство. Силни позиции бяха заети от парти...

„Още в понеделник – 17 април, той ще покани първата сила. И ПП-ДБ трябва да отидат с кандидат за премиер. Този кандидат ще има една седмица. Ако не се предложи състав и структура на Министерски съвет, още първата седмица трябва да се върне мандатът. Ако обаче предложи състав, ще има общо 14 дни. Дори да предложат най-идеалната програма и най-добрите министри, няма да получат подкрепа. Защото срещу „Промяната“ се води войната. Тук не става въпрос за имена – Кирил, Асен, Христо Иванов, Атанасов, тук става въпрос за енергията на промяната от протестите през 2020 г. Хаджигенов и Бабикян къде са? Няма ги. Слави Трифонов го няма. Разбраха урока и се обединиха ПП и ДБ. Ако не се възползват от енергията и се прегърнат с коалиция „Магнитски“, отново ще бъдат изхвърлени зад политическия борд и ще дойдат нови, млади лица. Това е процес, който ще продължи 5-10 години – на политическа промяна“, каза той.

„90% казвам, че Борисов и ГЕРБ ще реализират мандата, ако получат втория мандат“, прогнозира Октай. И се върна към историята: „Спомнете си Тройната коалиция. Само с това, че се прегърна с комунистите, Царя вече го нямаше в политическото пространство. Пред Борисов стои голяма задача – как да приобщи БСП и ДПС в управлението. Ще предложи кабинет „ала Габровски“ и без коалиционно споразумение нито с БСП, нито с ДПС, той ще получи тяхната подкрепа. Отсъства Янев, който щеше да смекчи тази прегръдка“, добави той.

„Ще излезе Борисов и ще каже – аз не съм ги поканил в управлението, но не мога да ги спра да мислят за България. Това няма да е хартиена коалиция, това ще е коалиция „Магнитски“. Формациите, за които винаги съм твърдял, че са задкулисието. Борисов предлага Министерски съвет и получава подкрепата на Корнелия Нинова. На нея не ѝ трябват още едни избори. Тя с гърди ще пази България и българския народ от кризите, от Шенген, от „джендъри“, и ще контролира Борисов. Ще се направи правителство, но защо им трябва толкова много? За да отнемат властта на омразния президент и служебните министри, които контролират всичко. Другият център е пловдивският кръг около Гергов. Предстоят местни избори, а хартиената бюлетина най-много им трябва там. Няма да дадат без бой общини на ПП-ДБ. Когато разполагаш с централната власт, контролираш целия изборен процес“, твърди Осман Октай.

ОЩЕ: "Радев ще плати много висока цена - и политическа, и човешка": Говори Осман Октай (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика