X
 
 

Чужди служби разкрили шпионския скандал, смята бивш министър

2052 0
Чужди служби разкрили шпионския скандал, смята бивш министър
Снимка: Getty Images/Guliver
Информацията за шпионския скандал вероятно е дошла от чужди служби. Tя е била с достоверен и категоричен характер, щом се предприемат тези действия – да бъдат арестувани български граждани с много сериозни обвинения, каза пред bTV бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Според прокуратурата план с участието на лидера на движение "Русофили" Николай Малинов и чуждестранни организации е предвиждал закупуване на активи за стотици милиони, финансиране чрез тях на медии и създаване на партия, която да промени геополитическата ориентация на България в посока към Русия.

Председателят на движение "Русофили" е обвинен в шпионаж (ВИДЕО)

Председателят на "Русофили" и бивш издател на в. "Дума" Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Руския институт за стратегически...

"Освен това, ако тази информация е получена от чужди служби, те не са длъжни да информират президента. А ако в тази информация е уличен и българският президент, то ние влизаме в много тежка институционална, политическа и криза на държавността", каза още Николай Ненчев.

Той припомни, че президентът Радев излезе с много ясна и категорична позиция, в която заяви, че има нужда от допълнителни доказателства.

"Това ме кара да мисля, че държавата е в много тежка криза. Ако тези действия са предприети без знанието на президента, това е твърде сериозно. По силата на закона той, председателят на Народното събрание и премиерът получават равен по обем информация", каза още бившият министър на отбраната.

Според Николай Ненчев има две хипотези. Едната е президентът да не е бил уведомен – това насочва вниманието към вътрешно институционален проблем – т.е. "чупим" държавата, отбеляза Ненчев.

Борисов видя връзка между купуването на F-16 и шпионския скандал

Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето външно министерство...

Той отбеляза още, че от друга страна, ако президентът е бил уведомен и той опроверга това, то няма обратна информация от ДАНС, които да кажат: "Ние ви уведомихме, ето го доклада".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители