ЦИК поискаха 228-те машини да останат в склада с останалите машини за гласуване, твърди директорът на "Сиела Норма"

8504
ЦИК поискаха 228-те машини да останат в склада с останалите машини за гласуване, твърди директорът на "Сиела Норма"
Снимка: БГНЕС

Политически скандал или нещо повече – в какво се превръща историята с 228 машини за гласуване, които не са поръчвани от Централната избирателна комисия (ЦИК)? Повече светлина по въпроса пред Actualno.com хвърли Веселин Тодоров, изпълнителният директор на "Сиела Норма" - компанията-доставчик на машините за гласуване за предстоящите избори 2 в 1 (президентски и предсрочни парламентарни).

На вчерашното си редовно заседание (7 ноември) ЦИК изрично посочи за въпросните 228 машини, за които Бойко Борисов съобщи, следното: "Централната избирателна комисия не е възлагала закупуване и доставка на тези машини, които са били транспортирани от "Сиела Норма" АД, заедно с машините, предмет на договора, и след узнаването за тяхната доставка изиска от "Сиела Норма" АД информация относно тяхното предназначение, собственост и причините, поради които са били транспортирани едновременно с машините, закупени от Централната избирателна комисия, както и пълен опис със серийните номера на 228-те машини. Очакваме „Сиела Норма“ АД да предостави изисканата информация, а всички компетентни държавни органи – информация за предприетите действия и извършените проверки".

ГЕРБ с демонстрация: На машините може да се гласува два пъти (ВИДЕО)

На машините на предстоящия вот на 14 ноември може един избирател да гласува два пъти. Това показаха от ГЕРБ на брифинг на партията на п...

Пред Actualno.com г-н Тодоров уточни, че действително въпросните 228 машини са превозени заедно с още 1600, които са предвидени за изборите на 14 ноември - "за да спестим разходи“. Производителят е един и същ, става въпрос за точно определени машини, които се произвеждат само от него и са само един вид, каза изпълнителният директор на "Сиела Норма" и добави, че благодарение на добрата работа на компанията в логистиката и транспорта цената на машините за изборите е била с 90 000 лева по-ниска от предлаганото от "Информационно обслужване". На изричен въпрос на Actualno.com дали защото са добавени 228 машини е дошло това спестяване на разходи, г-н Тодоров отговори, че би било пресилено да се каже, че това е единствената причина и че е най-важната причина, но и това е допринесло.

228-те машини са собственост както на "Сиела Норма", така и на "Смартматик", каза още изпълнителният директор на "Сиела Норма". И добави, че те не са били предвидени за участие в изборния процес. С едно важно уточнение – по думите му, можело да се използват за резервни части в случай на повреда на участвали в изборите на 14 ноември машини. "Те могат да бъдат използвани за ЦИК, но в рамките на гаранционната поддръжка, когато след изборите машините се върнат и ние установим, да кажем, че 100 или 200 са повредени, което за такова голямо количество от 13 000 (бел. ред. - толкова машини ще се ползват за изборите на 14 ноември) е съвсем нормално 1 процент да има щети т.е. 130 машини. Ние имаме действащ договор с ЦИК за гаранционно обслужване", обясни Веселин Тодоров.

Иначе, според разказа на г-н Тодоров, въпросните 228 машини са докарани в България "със сервизна и презентационна цел". Той потвърди, че "Сиела Норма" са планирали демонстрации с тези машини в Грузия и Албания – с цел и там да се прави машинно гласуване, но намеренията в тези две държави били на много ранен етап.

В момента 228-те машини остават в склада на "Карго Партнърс" (това е и складът, където се обмитяват). Планът обаче е бил да не остават там "нито секунда" след пристигането в България, а веднага след обмитяването да бъдат закарани в склад на "Сиела Норма". "ЦИК реши, че трябва да ги разтоварим в склада на "Карго Партнърс", което според нас е неправилно", заяви г-н Тодоров. На изричен въпрос на Actualno.com защо, отговорът беше: "Ето тук е сложният въпрос и нямам идея защо са решили такова нещо. Първо, защото това е наша частна собственост и те нямат право да се разпореждат с нея и второ, защото смесването им с другите машини, които са предназначени за изборите само след няколко дни, също не е добра идея". Тодоров добави и следното – че им е било наредено 228-те машини да бъдат разтоварени от камиона в склада на "Карго Партнърс", но от "Сиела Норма" отказали и подали сигнал до Софийската градска прокуратура. "Никой не е имал и идея да разтговарва и смесва тези машини с другите", увери Веселин Тодоров пред Actualno.com.

Христо Иванов: Виждаме един кръстоносен поход на ГЕРБ и ДПС срещу машинното гласуване

„България трябва да се промени дълбоко", смята съпредседателят на "Демократична България" „Трябва да има ясен вот за промян...

На снощното заседание на ЦИК говорителят Камелия Нейкова обясни как се е развил спорът с фирмата-доставчик: "Ние изпратихме уточняващо писмо да конкретизират за какви дейности, както твърдят, че ще се използват в България, несвързани с изборите са те, в отговор, на което получихме препис от жалба до Административния съд в София град".

Още: Мъгла относно "нелегалните" 228 машини за гласуване - коментари от ЦИК и доставчика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика