Депутатите ще искат от Борисов да обясни как държавата ще участва в сделката с ЧЕЗ

5521
Депутатите ще искат от Борисов да обясни как държавата ще участва в сделката с ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Временната комисия за сделката за продажба на ЧЕЗ ще изпрати покана до премиера Бойко Борисов да бъде изслушан на заседание другия вторник (3 април), предаде БГНЕС.

„На следващото заседание на комисията във вторник ще изпратя писмо до премиера Бойко Борисов с покана за участие в комисията с оглед на декларираното от него намерение за участие на българското правителство в тази сделка, да информира членовете на временната комисия какви са аргументите, довели до това решение и как и по какъв начин евентуално ще бъде реализирано участието на държавата в тази сделка“, поясни пред журналисти председателят на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България Жельо Бойчев.

В парламента продължават да не се интересуват от "тъмната" връзка между "Инерком" и ЧЕЗ

Никой в комисията в Народното събрание (НС), създадена специално за разследване на сделката около закупуването на българския бизнес на ...

Като втора точка на заседанието на комисията другата седмица е предвидено изслушване на КЕВР. Ще бъде изискана цялостна информация относно извършваните регулаторни проверки на дружествата на ЧЕЗ в България, издадените констативни нарушения и наказателни постановления, както и за процедурата за отнемане на лиценз на едно от дружествата на ЧЕЗ.

По време на днешното закрито заседание на комисията бяха изслушани представители на ДАНС и ДАР.

Жельо Бойчев уточни, че членовете на комисията са получили допълнителна информация относно проверка на лицата и относно институциите, имащи ангажимент към финансиране на тази сделка. Най-вероятно комисията ще отправи и още конкретни въпроси към службите с оглед изясняване на част от тази информация.

„Остава неясен източникът на средства, с които ще бъде закупена ЧЕЗ към момента, до колкото сделката не е приключила. Произходът ще бъде неясен до момента, до когато не е ясно дали ще има сделка и кой ще я финансира. В хипотеза сме на подписан договор, но няма окончателно плащане и до колкото разбирам службите ни имат конкретна информация набавяне на тези финансови източници“, коментира Бойчев.

Дончев: Рано е да се каже дали държавата ще участва в сделката с ЧЕЗ

"Все още е рано да се каже дали държавата ще участва в сделката. Истината е, че в една подобна ситуация механизмите на държавата да реа...

Той допълни, че временната комисия ще изиска допълнително информация с оглед на притесненията, които има за фирми, свързани с офшорно финансиране или друг тип финансиране.

По-рано проверка на Actualno.com установи, че никой в комисията в Народното събрание не е запознат с лицето Никола Молчан. Припомняме, че преди седмица се появи информация, че именно Молчан, който преди години е бил заподозрян за убийство, е връзката между "Инерком България" - купувача на българските активи на ЧЕЗ и чешката компания. Мъжът е присъствал на срещата на 13 март 2018 г. между екипа на "Инерком България", собственост на Гинка Върбакова, и ръководството на "ЧЕЗ България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика