В парламента продължават да не се интересуват от "тъмната" връзка между "Инерком" и ЧЕЗ

5983
В парламента продължават да не се интересуват от "тъмната" връзка между "Инерком" и ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Никой в комисията в Народното събрание (НС), създадена специално за разследване на сделката около закупуването на българския бизнес на ЧЕЗ, не е запознат с лицето Никола Молчан.

Припомняме, че преди седмица се появи информация, че именно Молчан, който преди години е бил заподозрян за убийство, е връзката между "Инерком България" - купувача на българските активи на ЧЕЗ и чешката компания. Мъжът е присъствал на срещата на 13 март 2018 г. между екипа на "Инерком България", собственост на Гинка Върбакова, и ръководството на "ЧЕЗ България".

БСП: Налагат се предсрочни избори след глупостите на управляващите

Налагат се предсрочни избори след всички глупости, които правят управляващите. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за...

Това обаче явно не трогва членовете на комисията. Проверка на репортер на Actualno.com в парламента показа, че нито един от депутатите в комисията не се интересува от това как чешки гражданин, обвиняван в убийство, изведнъж се превръща във връзка между българска компания и най-голямото електроразпределително предприятие у нас.

Пред наш репортер председателят на комисията Жельо Бойчев (БСП), който преди седмица обеща, че ще се запознае с информацията и ще коментира, обяви, че "няма капацитета да се запознава с лицето Молчан" и очаква на днешното заседание "тези, които ще изслушваме, да кажат".

Бившият енергиен министър и настоящ председател на ресорната комисия в НС Делян Добрев (ГЕРБ) обяви, че не е чувал това име и то не му говори нищо. Колегата му от ГЕРБ Димитър Лазаров също отказа да коментира името.

Днес (27 март) в комисията трябваше да бъдат изслушвани ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност" и Държавна агенция "Разузнаване", както и представител на Министерството на финансите. Оказа се обаче, че на закритото за медии заседание ръководителите на двете агенции няма да присъстват. Там бяха Николай Ненков – зам.-председател на ДАНС и неговите колеги Георги Стойнев, Емил Захариев и Евгени Евгениев – директори на дирекции, имащи отношение по темата. На крак при депутатите беше и Георги Миленов – зам.-председател на ДАР. "Ръководителите на службите се извиниха, но в момента по линия на партньорския обмен се провежда среща със западните ни партньори в МС и президентството", обяви Бойчев.

От БСП видяха в сделката с ЧЕЗ афера, водеща към Министерски съвет

Сделката с продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп и създаването на временната парламентарна комисия, която цели да установи всич...

Междувременно от "Инерком България" информираха в съобщение до медиите, че е подадено уведомление за придобиване на контрол от страна на "Инерком България" ЕАД върху предприятия от групата на "ЧЕЗ а.с." в Република България.

"Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договор за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между "ЧЕЗ а.с." и "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Би Ви" от една страна като Продавачи, и "Инерком България" ЕАД като Купувач", се казва в съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика