Димитър Манолов: Проблемът с нощния труд надхвърля проблемите на здравеопазването

2153
Димитър Манолов: Проблемът с нощния труд надхвърля проблемите на здравеопазването
Снимка: БГНЕС

"Проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването. Нощен труд в България системно полагат около 400 000 човека. Това ще се отнася най-вече за шивачки, за тези, които работят в транспорта и енергетиката, и къде ли още не." Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов за БНТ във връзка с исканията за по-високо заплащане на нощния труд - едно от исканията на протестиращите медицински сестри.

По думите му системата е объркана:

За промяна в системата на здравеопазването настояват медицински сестри в Бургас

Само няколко медицински сестри се събраха на протест в Бургас. Той беше обявен за безсрочен, докато не настъпи реформа в здравеопазване...

"Има купчина неща, които следват по отношение на колективния трудов договор. Този разговор тече по някакъв странен начин. Видях фиш, при който от 680 лв. заплата с вътрешно доплащане достига 2000 лв. Но и такава от 680 стартова, става 700. Трябва да има работещ модел."

"Това е краят на една 2-годишна разправия, която ние от "Подкрепа" започнахме през 2018 г. Една кампания, в която заедно с нас се включиха Българският лекарски съюз, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, синдикалната федерация на служителите в МВР. Правихме протестни акции, принтирахме фланелки, омбудсманът ми подари фланелка миналата година на нашия конгрес, но за съжаление оттам нататък останахме сами в тая борба. Дано тоя път нещата да приключат", каза Манолов.

На въпрос кога ще се увеличат заплатите у нас, Манолов коментира пред БНТ, че няма как да имаме толкова ниски данъци и да искаме по-големи доходи.

Една трета от българите, които работят имат колективни трудови договори и там цената на нощния труд стига и до 3 лева на час, а иначе за останалите две трети е 25 стотинки, обясни в интервю за bTV президентът на КНСБ – Пламен Димитров.

"Полицаите и медицинските лица имат колективни трудови договори и те получават различни суми. За целия сектор здравеопазване с колективния трудов договор цената на нощния труд и 1 лев на час, за миньорите е доста повече, за полицаите от миналата година стана също 1 лев. Няма да има области, които да не могат да прилагат тази норма", каза Пламен Димитров.

Обещават 900 лв. заплати на медсестри в детски градини и училища

За заплатите на медицинските сестри в детските градини и училищата ще бъдат осигурени 9 млн. лева. Така 11 000 медицински специалисти ...

По думите му малките фирми нямат колективни трудови договори и при тях увеличението за нощния труд ще е до 4 пъти.

"Първо договорихме това с работодателите, до края на тази седмица предстои съвет да го приеме", обясни президентът на КНСБ.

Пламен Димитров съобщи още, че 11 000 души, близо една трета от всички медицински сестри, работят в училища, в 66 общини най-ниската заплата е 610 лева.

"Масовата заплата е между 700 и 800 лева, договорката е, че са нужни 9 млн. лева и допълнителни стандарти, тъй като във всяка община има специфични проблеми", отбеляза Пламен Димитров за заплатите на медицинските сестри.

Припомняме, че на 9 март по време на извънредна среща правителството и синдикатите се разбраха за отпускането на 9 млн. лв., които да отидат за заплати на всички медицински специалисти, работещи в училищното и детското здравеопазване.

Да обесим медицинските сестри да не протестират и да се обсъжда само коронавирусът

Горчива ирония предизвиква в социалните мрежи отношението на политическата класа към протестищите медицински сестри и преекспонирането,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика