Дипломатическият ни скандал с Русия се задълбочава, има и нюанс с военни самолети

12557
Дипломатическият ни скандал с Русия се задълбочава, има и нюанс с военни самолети
Снимка: БГНЕС

Заместникът на изгонения първи секретар на руското посолство в България няма да получи дългосрочна виза за дипломат. Причината е отказ на една от българските институции. Става въпрос за т.нар. аташе по въпросите на отбраната в руската дипломатическа мисия в България, а новината излезе още вчера следобед.

Новината е факт, след като Радио "Свободна Европа" първо излезе с информация за предстоящото решение, а след това публикува и информация, че изгонения първи секретар на руското посолство в България е опитал се да вербува един от ръководителите на българските служби.

Русия ни заплаши с ответни мерки по случая с шпионина

Русия ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България. Това предупреди заместник-министърът на външн...

Външно министерство изрично подчертава, че това не е процедура по обявяване на персона нон грата. МВнР казва и, че Русия е уведомена за решението.

За пръв път 2001 година, т.е. от времето на управлението на Иван Костов България гони руски дипломат. Тогава бившият ръководител на аналитичната дирекция на служба "Военна информация" на Министерството на отбраната о.р. полк. Яни Янев беше задържан със секретни документи пред руското посолство. Задържана бе и началничката на секретната секция на службата Лиляна Гешева. Заради случая изгонени от България бяха трима руски дипломати, включително Виктор Ломакин, с когото разследващите твърдяха, че Янев е имал среща, за да му предаде сводка за положението на Балканите, която получил от Гешева.

В коментар пред Нова телевизия, бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова предупреди, че руската политика спрямо НАТО е далеч по-агресивна, отколкото е вярно обратното и че България не може безкрайно да действа на принципа "добре с всички". Тя посочи, че Русия се стреми да разположи ракетни установки, които да покриват Балканите, след като Договорът за ракетите с малък и среден обсег (ДРСМО) беше провален. Поптодорова настоя и, че Александър Вучич води Сърбия по линията на Реджеп Ердоган, но няма неговата сила да не поддава изцяло на желанията на Владимир Путин.

Същевременно вчера, 30 октомври, се разбра, че България е позволила на два руски военно-транспортни самолета да прелетят на път за Сърбия над българска територия. В официално съобщение се признава, че самолетите са пренасяли ракети C-400 и военни за учение в Сърбия. Там се провеждаше военно учение "Славянски щит". Разрешението е дадено от военното министерство и от транспортното министерство, т.е. отговорните министри са Красимир Каракачанов и Росен Желязков.

10 случая на изгонени руски дипломати за 2016-2019 г.

Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. дава на приемащата държава по всяко време и без основание да обявява дипло...

"На 30 октомври 2019 г. МВнР е получило надлежно уведомление за това, че са извършени обратните полети, свързани с извозването на участвалите в учението личен състав, бойна техника и въоръжение от Сърбия през въздушното пространство на България към Русия", казват от Външно.

Как точно МВнР стигна до признанието за самолетите - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика