Дончев счита, че шансовете за бъдеща коалиция ГЕРБ и "Демократична България" намаляват

10003
Дончев счита, че шансовете за бъдеща коалиция ГЕРБ и "Демократична България" намаляват
Снимка: БГНЕС

"Няма данни за грубо опорочаване на изборния процес. В кампания различните опоненти пускат сигнали – разбира се, това е от компетенциите на съда". Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира резултата от изборите за кмет на Столична община и заканите за искане на касиране от страна на щаба на Мая Манолова.

Относно твърдението за протоколи по ромските секции и огромната преднина на Йорданка Фандъкова там, Дончев коментира, че по закон не може администрацията да събира данни по етнически признак и че социолозите масово казвали, че нямало разделение по такъв признак.

Местни избори 2019: Окончателни резултати

Резултатите от балотажите в цяла България вече са ясни. Това показват публикуваните от ЦИК данни. При 100% отчетени протоколи, вече е ...

"В София бяхме в позицията всички да играят срещу нас, което е донякъде обяснимо", каза още Дончев пред Нова телевизия. Той добави, че "дясното губи политическа физиономия" и уточни, че потенциалът ГЕРБ да си партнира в бъдеще с "Демократична България" намалява. В тона на Бойко Борисов, вицепремиерът критикува инициативните комитети и попита кой носи политическата отговорност – размивало се лявото и дясното. На въпрос как се носи политическа отговорност, отговорът беше, че хората помнят и наказват на избори. Дончев предупреди и, че ще е глупаво ГЕРБ да не си извади съответните изводи от резултатите.

Специално за развоя на нещата в районите в София, вицепремиерът отвърна, че няма как резултатите да бъдат сравнявани с предишните и това е факт. А като цяло за стратегията в страната Дончев не видя жълт картон, но се правели промени в последния момент с кандидатите на ГЕРБ, което не трябвало да се прави – примерно в Русе и Ямбол. По думите на Дончев, по-важно било на някои места ГЕРБ да си запази облика на национално ниво, не да печели обезателно. "Трябват ни повече стратези", обобщи той.

Във връзка с изказването в изборния ден на президента Румен Радев, че е редно да има разговор за честността на вота, Дончев каза, че има основание за усъвършенстване, но е смешно да се говори, когато губиш.

Погледът на БСП

В началото на предизборната кампания си бяхме поставили някаква цел, дори я надхвърлихме, така че сме доволни. Това заяви зам.-председателят на БСП Христо Проданов.

Фандъкова видя от хората и вот за промяна, ще говори с Борис Бонев

Ще изчакаме окончателните резултати и тогава ще говорим за управлението на София. Хората очакват работа, но очакват и промяна. Това бях...

По отношение на искането за касиране на изборите в София от щаба на Мая Манолова, Проданов предупреди, че БСП първо иска да се запознае с мотивите, но "нормалната политическа реакция е да останем един отбор".

Зам.-председателят на БСП се съгласи, че може би електоратът на червените не е бил докрай мобилизиран в подкрепа на Манолова, като заяви личното си мнение, че може би имало отклоняване на ляв вот. "Най-вероятно отказа негативно влияние", добави Проданов предвид отказа на Манолова да каже коя листа за Общинския съвет ще подкрепи с гласа си. И подчерта, че поне засега не знае Манолова да се организира да прави партия, но "всички тръгват от граждански" – нека видим платформи и някакви политически намерения, за да коментираме, бяха думите му.

В огромната част от ромските секции резултатът е 10:1 за г-жа Фандъкова, каза още Проданов, излагайки тезата, че партията на Борисов губи в София, но можеше да е и повече. Подробности за резултатите по райони в София научете в този материал!

Що се отнася до Варна и искането на Борислав Гуцанов за оставка на Корнелия Нинова, зам.-председателят определи представянето не като срамно, защото имало увеличение на броя на общинските съветници. Министърът на образованието от кабинета „Орешарски” Анелия Клисарова обаче остана трета на първи тур.

"Трупането на доверие е много сериозна работа, усещаме го последните 3 години. Това, което загубихме като доверие, го възстановяваме бавно", обобщи Проданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика