Местни избори 2019: Официално ГЕРБ губи почти половин София

35646
Местни избори 2019: Официално ГЕРБ губи почти половин София
Снимка: БГНЕС

Нов мандат за Йорданка Фандъкова в Столична община – това вече е сигурно след 100% отчетени протоколи, но за Фандъкова и ГЕРБ този мандат изглежда ще е доста труден. И причината е, че не само ГЕРБ няма квалифицирано мнозинство в Столичния общински съвет, но и загуби много райони в столицата.

През 2015 година кандидати на ГЕРБ спечелиха в общо 19 района на София. Сега обаче картината е различна, като освен загуби, на много места партията на Борисов едва измъкна победата – и то главно там, където опонент беше подкрепен от БСП. Всъщност цели 11 от общо 24 района в София вече не са под контрола на ГЕРБ след балотажа - припомняме, че и район "Кремиковци" няма да се управлява от кандидат на ГЕРБ.

Загубите за ГЕРБ почват от "Лозенец". Там Константин Павлов-Комитата, кандидат на "Демократична България" (ДБ), събра над 4500 гласа повече от досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Любомир Дреков. Припомняме, че в района тръгна скандалът "Златен век", който беше основна сюжетна линия в скандала "Апартаментгейт".

Знакова е загубата в "Младост". Там досегашният районен архитект Стефан Стефанов, подкрепен от бившата кметица на района Десислава Иванчева, която беше осъдена в скандално дело на първа инстанция за искане на подкуп на 20 години затвор, печели с 55,55% подкрепа пред Мария Илиева от ГЕРБ, която има 38,67%.

В "Оборище" също победата е за опонента на ГЕРБ – Николай Александров от ДБ печели с 50,92% срещу 39,17% за Петър Митев.

В "Панчарево" загубата на ГЕРБ е още по-голяма – независимият Николай Гюров е близо с два пъти повече гласове по-напред от подкрепения от ГЕРБ и СДС Димитър Сичанов.

В "Овча купел" Ангел Стефанов от ДБ е пръв, с почти 3500 гласа повече от Христина Семерджиева, издигната от ГЕРБ и СДС. И там имаше сериозни вълнения заради темата "застрояване" - припомнете си в този материал!

Неофициално: ГЕРБ печели изборите в шестте района на Пловдив

По предварителни данни ГЕРБ печели изборите в шестте района на Пловдив. Това става ясно от паралелното преброяване в града под тепетата...

В "Красно село" също печели ДБ – Росина Станиславова взема 50,34% срещу 39,33% на Христо Апостолов от ГЕРБ.

ДБ взема и "Слатина" – Георги Илиев спечели 51,62% срещу само 40,13% за досегашната кметица Наталия Стоянова. Тя влезе в светлината на прожекторите с терасата на бившия председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев и как години наред при явно нарушение със застрояване на обща част местната администрация не е реагирала.

"Триадица" също е опозиционна – адвокат Димитър Божилов, част от кантората на Радан Кънев, печели 54,10% или с над 4500 гласа срещу досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Николай Терзиев. Божилов е адвокат на Инициативен комитет "Стрелбище", който 2 години води битка заради намерението на строителната компания НИКМИ със собственици Милчо Благоев и Николай Козанов да строи небостъргач на кръстовището на булевардите "България" и "Петко Тодоров". Делото беше загубено на първа инстанция, а публичните уверения на управляващите от ГЕРБ в Столичния общински съвет и на Йорданка Фандъкова рязко си противоречат с много сериозния хонорар на адвокатите на Столична община, които защитават тезата, че заменката за имота е законна.

Също много знакова е загубата на ГЕРБ в район "Студентски". Там Петко Горанов от ДБ победи с над 1150 гласа Димитър Дилчев от ГЕРБ. А в "Средец" лидерът след първи тур, бившият икономически и енергиен министър Трайчо Трайков, спечели и на балотажа – с 54,21% пред само 34,57% за Любомир Ковачев от ГЕРБ.

В "Изгрев" е единствената победа на БСП в София. Там кандидатът на червената партия Делян Георгиев надделя с почти 1300 гласа над досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Цветомир Жеков. С каква агитация изпъкна Жеков точно преди изборите – припомнете си в този материал!

Местни избори 2019: Окончателни резултати

Резултатите от балотажите в цяла България вече са ясни. Това показват публикуваните от ЦИК данни. При 100% отчетени протоколи, вече е ...

Победите на ГЕРБ

Типичен пример за измъкване на косъм за ГЕРБ е район "Искър". Там Ивайло Цеков печели само със 104 гласа преднина пред Борис Цветков от БСП. В район "Подуяне" ГЕРБ печели по-убедително – 53,07% за Ева Митова срещу 37,82% за Веселин Жечев от БСП. В "Нови Искър" Даниела Райчева взема победата с 55,97%.

Във "Витоша", след като в началото шокиращо ГЕРБ вървеше към загуба, досегашният кмет и зам.-председател на СДС Теодор Петков спечели с 2000 гласа разлика пред Христо Вълчанов от "Демократична България" (ДБ). На първи тур Петков, за който излязоха достоверни данни, че е част от де факто локален "Апартаментгейт", водеше с над два пъти повече гласове на Вълчанов, но сега потрепери здраво за победата.

В "Люлин" ГЕРБ печели срещу БСП – Милко Младенов е с 49,51% подкрепа срещу 42,73% за Мая Александрова от БСП. Подобно е положението и в "Сердика", където Тодор Кръстев от ГЕРБ печели с 53,24% срещу Янко Янков от БСП, с 36,60%. Във "Възраждане" Савина Савова от ГЕРБ измъкна успеха, с малко над 400 гласа пред Васил Кънев от ДБ. В "Красна поляна" Иван Чакъров от ГЕРБ печели с над 600 гласа пред независимия Георги Миланов, като за този район специално от щаба на Мая Манолова многократно сочеха, че има контролиран и купен ромски вот, а на първи тур имаше емблематичен пример – припомнете си в този материал!

В "Надежда", рекордьорът районен кмет и кандидат на ГЕРБ Димитър Димов взе успеха с 51,63% пред Стоян Цветков от БСП, с 39,09%. Картината е такава и в "Илинден" – Иван Божилов от ГЕРБ е с 50,22% срещу 41,36% за Георги Томов от БСП. Във "Връбница" също победа за ГЕРБ – Младен Младенов е с 48,42% при 42,78% за Владимир Петров от БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София