Дончев за Танева и измамите – не било добре да го казва и то на видеоконферентен разговор

4172
Дончев за Танева и измамите – не било добре да го казва и то на видеоконферентен разговор
Снимка: БГНЕС

Недобра реплика при всички случаи, особено в контекста на видеоконферентен разговор, само че министърът не извършва проверки. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира репликата на колежката си Десислава Танева на среща с производители на пипер как един вид трябва да си мълчим за измами, което Танева определи за извадено от контекста – имала предвид, че ако самият бранш се счита себе си за измамнически, ще му спрат европарите от Брюксел.

Въпросът е как работи контролната система, каза още Дончев пред Нова телевизия. Той не можа да каже има ли конкретна политическа интрига.

При всички случаи последици ще има – всички български медии се следят много внимателно в ЕК, заяви Дончев. И добави, че европейският прокурор Лаура Кьовеши може да провери, но само ако имало конкретен случай. "От реплика парите не могат да бъдат спрени", категоричен е Дончев, който уточни, че спиране на пари има само ако контролът на държава-членка изпусне измама.

"Политически зоопарк": От Божков е трол до присмех и възторг

Ще ме подкрепите ли за политически проект? Това е въпросът, който търсеният по 18 обвинения Васил Божков зададе в социалните мрежи. И ...

Що се отнася до Валентин Златев и прясната реплика на Валери Симеонов по негов адрес, Дончев припомни как КЗК правила два секторни анализа през последните години и имало препоръки за изпълнение след тях. "Хайде на де вкарваме всичко във война с олигарсите по списък. Списък, доколкото знам, няма", уточни считаният за втори човек в ГЕРБ и в правителството на Борисов. Той не видя списък в действията срещу определени категории бизнеси – първо хазарта, сега горивата, евентуално мобилните оператори. "В който и момент да се прави, все ще се търсят някакви знаци", коментира вицепремиерът. Във всеки административен орган има назначени по съответния ред професионалисти и трябва да ги подкрепяме, добави той.

По темата "Васил Божков", Томислав Дончев коментира, че "научно" приказките отразявали митовете и страховете. Вицепремиерът обяви, че не го е страх от Божков, но и призна, че действията му помагат за загубата на обществено доверие във властта. "Не виждам друг модел или сценарий, освен истината и само истината", каза Дончев.

На конкретен въпрос за липсващите 700 млн. лева данъци и как така държавата толкова време не е разбрала години наред за това, коментарът беше, че Шехерезада разказва приказки, за да си спаси живота.

Във връзка с политическото бъдеще на ГЕРБ, Дончев видя за цел "младите". А за политическия проект на Цветан Цветанов в бъдеще, коментарът беше лаконичен – ако някой счита, че е по-правилно да работи с него, успех. Опитите да се намери по-голяма интрига без доказателства са безпочвени, според Дончев. И видя като нормална раздялата с Цветанов, защото се стигнало до критична точка на загуба на доверие. "Айде първо да каже дали ще прави партия, тогава ще обявим отношенията си с него", каза вицепремиерът.

Сачева подозира, че Божков и досега е финансирал политици, разкри колко са безработните

Към момента 290 000 са безработните в страната. Това заяви по bTV социалният министър Деница Сачева. "Искам да подчертая, че 200 хил. ...

Дончев коментира и евентуално политическо сближаване с ДПС, като не видя невъзможност тук, а депутатът от ДПС Йордан Цонев се включи и заяви, че следва всички политически сили да спазват 2-3 приоритета, независимо кой управлява. Например, през 90-те години това били членство в ЕС и НАТО. Цонев сега даде нови примери - демографска политика, защото сегашната била "ала-бала" (от всичко по малко). Целта на ДПС е ускорено догонващо развитие на доходите, образованието, зелена икономика. Откъде тръгна говоренето за програма с национални приоритети - припомнете си ТУК! А Цонев не видя предсрочни избори и коментира изрично, че не биха били полезни!

"Досега нито един пенсионер не е останал без пенсия и нито един служител без заплата" – така Дончев обобщи какво е положението с финансите на държавата и как се борим с икономическите последствия от пандемията с коронавирус. Той добави, че целта е 10-те млрд. таван за външен заем да се ползват максимално малко. Дончев напомни, че все още няма окончателно решение за коронапари от Европа и има още разговори по темата – какво е положението до момента, научете ТУК!

Конкретно за Алепу и т.нар. подпорна стена Дончев призна, че обясненията карат хората да не вярват. Очевидно е, че има стълбище, асансьорна шахта, стаи – нелепо е някой да се опитва да ни убеди, че става въпрос само за подпорна стена.

Още: "Танева: Не съм препоръчала прикриване на злоупотреби, а да не се хвалим с тях"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика