Танева: Не съм препоръчвала прикриване на злоупотреби, а да не се хвалим с тях

5464
Танева: Не съм препоръчвала прикриване на злоупотреби, а да не се хвалим с тях
Снимка: БГНЕС

Заради 4 400 души, не трябва да се хвърля петно на 100 000 производители. Това заяви земеделският министър Десислава Танева, която не успя да дойде в студиото на bTV тази сутрин и се наложи да обяснява за скандала с еврофондовете от болницата.

Причината е, че заместникът ѝ Атанас Добрев беше карантиниран с коронавирус. Танева е била тествана за вируса, очаква и останалите ѝ колеги, които са имали контакти с Добрев, да бъдат.

Танева: Сега министерството и ДФЗ са с най-много проверки, всичко докладваме на ЕК

"Сегашният мандат на министерството и ДФЗ е с най-завишеното ниво на проверки, всичко се докладва на Европейската комисия". Това заяви ...

"Категорично не съм препоръчвала да се прикриват злоупотреби, а да не се хвалим с тях. 50% от производителите, които са получили европари, са проверени. Проверките са увеличени десетократно. Никога не съм се хвалила с тези проверки, защото ще се лепне петно на хората, които се занимават със земеделие, плодове и зеленчуци", коментира Танева.

"Аз съм благодарна на всички европейски органи, с които работим прекрасно. Контролните органи работят и тези, които злоупотребяват, не получават пари.

Затова истинските производители взимат повече средства. Пред Европа се казва всичко, не замитаме проблеми. Няма мандат, в който да се е правила по-голяма проверка.

Аз не мога да се хваля, че правя проверки, които са 10 пъти над нормалните. 4 400 души не са получили европейски помощи. Заради тя не трябва да се хвърля петно на 100 000 производители.

Сектор земеделие не е финансиран достатъчно. Всички данни, които са ми поискали от ЕК, са били предоставени коректно", каза още земеделският министър.

Слави Трифонов поиска оставката на Десислава Танева

И това доживяхме - министър предлага да се крие информацията, че има измами с еврофондове по определена програма, защото в противен слу...

"Това са общи приказки, които хвърлят петно върху земеделското министерство. Става въпрос за политическа атака. Идват избори, надявам се това да не повлияе на европодкрепата в сектора", допълни Десислава Танева.

По отношение на своя заместник Атанас Добрев, който беше диагностициран с коронавирус, Танева заяви, че до 2-3 дни ще бъдат тествани всички негови контактни лица.

„Изпълняваме всички мерки по повод коронавируса. Случаят със зам.-министъра, който даде положителна проба за COVID-19, е вторият ни случай. В началото на епидемията имахме заразена служителка, която работеше от вкъщи и тогава нямаше правени тестове за контактни лица, защото не беше необходимо. Сега случаят е друг. Зам.-министърът вчера е бил на работа и сега следваме практиката, по която се процедира“, посочи тя.

„Министерството още от началото на пандемията работи и дистанционно с над 280 работни места, които са от вкъщи“, каза още министърът.

Тя разкри, че вече ѝ е направен тест за коронавирус. „Очаквам днес да излезе резултатът. Днес главният секретар и РЗИ установяват контактните лица на заразения зам.-министър".

МЗХГ за думите на Танева: Записът е изваден от контекста (ВИДЕО)

Конкретните резултати от проверките за злоупотреби при подпомагането на земеделски производители са публични и се изпращат на Еврокомис...

Какво каза Томислав Дончев за Танева и проверките -  ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com