X
 
 

Държавата поема още дълг заради F-16

4303 4
photo of Държавата поема още дълг заради F-16
Снимка: Getty Images/Guliver
Правителството ще емитира още 200 млн. лева нов дълг под формата на 20-годишни облигации. Това става ясно от съобщение за аукциона на сайта на БНБ.

Емисията е втората, след като преди малко над половин месец вече беше поет дълг от 300 млн. лева, а първоначално беше обявено, че се целим в 400 млн. лева. В обявлението на сегашния търг е посочена лихва от 1,5%. Толкова беше лихвата и за 20-годишните държавни ценни книжа (ДЦК), с които набрахме 100 млн. лева. Сега търгът е изцяло за 20-годишни ДЦК.

Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа международните договори за изтребителите F-16 на обща стойност 1 256 153 980 щатск...

Междувременно от Министерския съвет оповестиха официално, че ще има извънредно заседание точно заради сделката за F-16. На това заседание ще се гледа предложение за изменение на Закона за държавния бюджет. Официалната информация гласи: "Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС".

Reuters цитира финансовия министър Владислав Горанов, който казал, че заради сделката бюджетният дефицит за 2019 година ще бъде увеличен четворно - вместо заложените 0,5%, той ще стане 2%. Мнението на Горанов е, че "това еднократно усилие няма да доведе до сериозно нарушаване на фискалната дисциплина".

На редовното си заседание тази седмица кабинетът реши да одобри сделката за 8 изтребителя F-16, но тя трябва да бъде одобрена и от парламента. Цената е 1,256 млрд. долара, като САЩ ще поемат 60 млн. долара от тях. Това са парите за приспособяване на авиобазата "Граф Игнатиево", която трябва да приеме самолетите. Общата стойност на ремонта на базата, в която в момента са базирани изтребителите МиГ-29, ще е около 100 млн. лв. Освен хангари за новите изтребители, в нея ще бъдат направени закрити стоянки за техническо обслужване на F-16, както и чисто нова противопожарна система на цялата авиобаза. Като част от сделката в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове, стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов.

Какво точно купуваме според правителството - припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ДО 1944 Г. БЪЛГАРИЯ ИМА 3 САМОЛЕТНИ ЗАВОДА - ПОСЛЕ ДОЙДОХА РУСНАЦИТЕ… 2 ДО 1944 Г. БЪЛГАРИЯ ИМА 3 САМОЛЕТНИ ЗАВОДА - ПОСЛЕ ДОЙДОХА РУСНАЦИТЕ… преди 1 месец Профил на трол?
  когато си прегазен от руски ботуш, когато държавата ни се управлява от продажни русофилски мафиоти като руска губерния и НИ ПРИНУЖДАВАТ да плащаме НАЙ-СКЪПИЯ РУСКИ ГАЗ и горива с най-висока надценка в Европа, а щетите са за милиарди годишно, нямаш много-много избор. Освен да не ги избираш, ако не те излъжат отново с поредната мимикрия … над 4 милиарда лева изчезнаха от КТБ. Руска банка, създаде на виж още ›› от агенти на КГБ и ДС като структурата „Булгарсофинвест“ още по Живково време през 1988 г. по Указ 56 и преструктурирана в банка през 1994 г. Банка, в която наливаха милиарди от държавните ни предприятия. Милиарди, с които се финансираха паразитни руски политически проекти, обръчи от фирми на ДПС, изкупуваха се вестници, телевизии, търговски вериги. През тази банка руснаците станаха собственици и на Булгартабак, и на БТК. 4 МИЛИАРДА ЛЕВА – ДОСТАТЪЧНИ ЗА ДВЕ ЕСКАДРИЛИ ОТ НАЙ-СЪВРЕМЕННИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ Lockheed Martin F-35 Lightning II и … България щеше да има най- респектиращата авиация в Европа. Lockheed Martin F-35 Lightning II е самолет от 21 век, който може да се разправи сам с цяла ескадрила МиГ или Грипен, преди да са го забелязали на радарите си. И българските пилоти можеха да летят на този самолет, а не да са просто мишена за противника. А за два безсмислени реактора, поръчани отново с корупционна схема, платиха 800 милиона лева = 5 изтребителя F-35. Впрочем, без дори да обжалват решението на арбитража и да не говорим, че в реакторите най-вероятно ще слагаме джибри, ако изобщо са тук. Тук са ГЕРБ и Патриотичен фронт и техните ортаци от ДПС и БСП, които разиграват циркове за пред драгия избирател , но вече не могат да прикрият пълното срастване на политическата мафия, която обслужва руския енергиен империализъм и схемите за източване на България безпрекословно.
 • Руският циганин 2.1 Руският циганин преди 1 месец Профил на трол?
  Ами можеше да не плащате толкова скъпо газта...Но вие се продадохте на хамерика...Станахте кравари...И сигурно забравихте че руският велик ботуш ви освободи от резаните...Ако не бяха великите Руснаци, до сега да носите фесовете и чалмите...България господинчо не е освободена от хамериканските индианци, нито от арнолд шварценегер...
  : 0 !
 • Мимито 1 Мимито преди 1 месец Профил на трол?
  Кабинет от убийци на България ! Вземайте заеми, трупайте дългове, та този овцедушен народ, който ви е избрал да ги плаща, а вие крадете и въртете далавери, трупайте милиони и лижете чуждите задници !