X
 
 

Финансовото министерство пое нов дълг за покупката на F-16

3132 16
photo of Финансовото министерство пое нов дълг за покупката на F-16
Снимка: Gettyimages
Министерството на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на обща стойност 300 млн. лева, съобщи bTV. Това става, след като де факто преди два дни се изясни, че ще правим търгове за поемане на нов дълг от 400 млн. лева - за 20-годишни облигации (ДЦК), като годишната лихва по тях е 1,5%, а падежът е на 19 юни, 2039 година и 10,6-годишни книжа, с годишна лихва 0,5% и падеж на 21 декември, 2029 година. 200 млн. лева са набрани с 10-годишните книжа, а 100 млн. лева - с 20-годишните. Още като се разбра за търговете, неофициално се тиражира версията, че това се прави точно заради сделката със САЩ, след като редовно премиерът Бойко Борисов се хвали с финансовата ни дисциплина и бюджетния излишък.

Причината е, че държавата събира пари за готвеното плащане накуп на 8-те изтребителя F-16 и оборудването им, потвърдиха от ведомството на министър Владислав Горанов. 

Велизар Шаламанов: Купуването на F-16 е свързано с преструктурирането на армията

"Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране в цялата армия. Необходима е цялостна оценка колко ще струва т...

„При условие че има сделка, ще бъдат предприети действия за актуализация на Закона за бюджета”, каза зам.-министърът на финансите Росица Велкова. По думите ѝ актуализацията се очаква през юли. Сумата от 2,2 млрд. лева стана ясна, след като премиерът Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос дали правителството ще подкрепи ремонта на самолетите Су-25.

Припомняме, че преди дни Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на Българското министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.

По-рано през юни вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че максималната сума, която България може да си позволи да плати за американските изтребители F-16, е 2 млрд. лева. "Няма да режем нито от бройката, нито от способностите на самолета", категоричен бе Каракачанов. Той уточни, че гласуваната от Конгреса на САЩ финансова рамка (за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Block-70 на стойност над 1.6 млрд. долара - бел. ред.), е разрешението, което той дава на американското правителство като таван, а не е сумата, на която да бъде сключен договорът с България.

От Министерството на отбраната междувременно уточниха, че предстои окончателно финализиране на предложението на американската страна съгласно националните процедури, както и внасянето му в Министерския съвет.

САЩ официално ни предложиха договор за осем изтребителя F-16

Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи днес на българското Министерство на отбраната предл...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Българофил 7 Българофил преди 2 месеца Профил на трол?
  3 милярда за АЕЦ Белене не е воденичен камък, но нещо стойностно, като самолети е трагедия? Стига демагогия?
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ти си българофил колкото аз съм трамвай
  : 1 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  7.1, русороб не може да е българофил. Трамвай може!
  : 1 !
 • Анонимен 7.3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Трамвай каран от другарката Нинова и Решетников
  : 2 !
 • ciklop50 7.4 ciklop50 преди 2 месеца Профил на трол?
  7. Циклопе, ти наистина си доказан психопат !
  : 0 !
 • Министърът ПРЕСТЪПНИК ! 6 Министърът ПРЕСТЪПНИК ! преди 2 месеца Профил на трол?
  Владислав Горанов : „Майната й на България, искам да забогатея.“ По принцип не смятам, че съм длъжен да давам обяснение на когото и да е, освен , ако не е някой който ми плаща, а мен ме е назначил Бойко Борисов . Аз ли трябва да съм глупака, който ще работи за полза роду, докато семейството му мизерува с две хиляди лева .
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Това е още един воденичен камък, който предателите от мафията ГЕРБ окачват на България ! Те упорито рият яма в дъното, за да набутат България там !
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  За всичко е виновен бийко борисов....ще кма ли бай сетне съд и с затвора за разрухата на държавата
  : 0 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Бойко лъже сумата е 2.2 милиарда долара,американците не търгуват в левове...к второ казва я от брюсел скед 4 дена,което значк че договора е сключен отдавна и управнкците родажниците са си получили корупционните комисионни...а не както лхжеле каракачанов че като пллучим офертата ог сащ ше я разгледаме к ако е по висока ог тива което можем да платим щд мкнем на грипен....кура му янков..народееее!!! виж още ›› !..национално въстание....клму са нушни металните кошнкци и когк ще нападаме с тях....
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Само „Външния ни дълг“ : ДЕВЕТНАДЕСЕТ МИЛИАРДА ЛЕВА за 5 пълни години МАФИОТСКО управление на ГЕРБ ! Дълг не натрупан за 26 години преди това ! Говорим САМО за Външен Дълг. При вътрешният картинката е не по-малко апокалиптична.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Щяхме да повярваме на управляващата шайка, че изборът е доброволен и свободен, ако не си бяха изтрили подметките да ходят до САЩ да „преговарят“ – за цени или за комисионни, не стана ясно.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  За десет години ГЕРБ на власт над един милион българи бяха прокудени от родината им заради зверската корупция и мизерията, а останалите тук бяха подложени на геноцид и грабеж какъвто новата ни история не познава. Милиарди източени и ограбени от бюджет, еврофондовете и общините. България е най-бедната и корумпирана държава в ЕС, а българите са най-изчезващата, болна и нещастна нация в Европа.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Zarobvaneto prodaljava !
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Мой човек, ако не си го рабрал, заробването е факт, откакто ГРОБарски крак влезе в изпълнителната власт ! Тези вкупом са за ешефода .
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Заробването е от 9.9.44. Не сме се освободили и на йота!
  : 1 !
 • ciklop50 1.3 ciklop50 преди 2 месеца Профил на трол?
  1.2 Това е тъпотия 2 Циклопа на Едноокия Невменяем ТЪПАК (Циклоп е единица мярка за тъпотия) !
  : 0 !
missing image
3-те зодии, които НЕ прощават

Има хора, които не прощават и вечно помнят хората и действията им, които са ги обидили или наранили. Тези хора определено могат да бъдат наречени...