Държавата се подсигури срещу медиен шум при нов срив на Търговския регистър

4882
Държавата се подсигури срещу медиен шум при нов срив на Търговския регистър
Снимка: Screenshot

Отговорната за стопанисването на Търговския регистър Агенция по вписванията вече е стратегически обект за националната сигурност. Това реши правителството на днешното си редовно заседание.

С това решение на практика Агенцията по вписванията де факто се изключва от Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Съгласно чл. 5 от ЗДОИ, правото на достъп до обществена информация не може да бъде насочено срещу националната сигурност. Това предполага и основание за отказ, ако журналисти или граждани се поинтересуват в рамките на ЗДОИ от определена информация, касаеща Агенцията.

Точно за срива на Търговския регистър - по-високи премии за "постигнати резултати"

Премиите за постигнати резултати, които се дават на всеки три месеца в Агенцията по вписванията (както и във всички чиновнически инстит...

Друг "плюс" за ръководството на Агенцията е, че сега може да не спазва Закона за обществените поръчки и съответно при определени договори да не излиза никаква публична информация.

Освен това, още преди две години Народното събрание прие, че нарушителите на правилата за достъп до стратегически обекти от значение за националната сигурност ще бъдат глобявани с между 500 и 1000 лева. А ДАНС отговаря за контрола на физическата и информационната защита на такива стратегически обекти.

Извън Търговския регистър, който не работеше почти целия месец август през миналата година, Агенцията по вписванията отговаря още за Имотния регистър, Регистър БУЛСТАТ и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, както и Регистъра на имуществените отношения между съпрузите.

"Гарантирането на нормалното функциониране на Агенцията налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми. Изграждането на такива механизми за защита ще стане възможно след включването на Агенцията в списъка на обектите от стратегическо значение. Същевременно промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 година", пише в мотива за правителственото решение.

Обяснение за бонусите в Агенцията по вписванията: Отговорна е формула, дават се от икономисано

Ръководителят на всяка агенция определя вътрешни правила за работа в учреждението, като той определя заплатите. Обикновено става въпрос...

Припомняме, че по подобен начин като обект на национална сигурност беше обявена и оградата по границата ни с Турция. Преди това около нея имаше куп скандали, най-вече за цената и качеството на съоръжението, за това колко камери работят, както и за това, че преди около година беше прието оградата да се поддържа без обществени поръчки - малко след като излезе информация, че фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, са се уредили с апетитни поръчки за строежа на "защитното съоръжение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика