Елена Йончева е обвинена за пране на пари

10540
Елена Йончева е обвинена за пране на пари
Снимка: БГНЕС

Срещу депутата от БСП Елена Йончева е повдигнато обвинение за пране на пари. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Припомняме, че на 8 ноември 2018 година говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова заяви:

БСП намеква за връзка с Гинка Върбакова при строежа на отсечка от АМ "Хемус"

Вярно ли е, че изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев е бивш съдружник на Гинка Върбакова? Този въпрос поставиха...

"Разполагаме с гласови доказателствени средства, че Елена Йончева е знаела, че е получила пари, придобити по престъпен начин от Корпоративна търговска банка (КТБ)."

Става въпрос за случая, за който държавното обвинение поиска сваляне на имунитета на червения депутат и бивш журналист. Прокуратурата се задейства по сигнал на ГЕРБ, според който Йончева и Цветан Василев имали дружество, 50/50, и дейността му навява съмнения за пране на пари. Причината - макар дяловете да са равни, Йончева участвала с 5000 лева, а Василев - с 315 000 лева. Освен това компанията "Дайли трейдинг лимитед", която участва в дружеството, била офшорна. Дружеството е "Офроуд" ООД, а Йончева била вътре чрез фирма "Авторска телевизия" ЕООД.

Тогава Арнаудова отказа да каже има ли свидетели и кои са те. Но обяви, че зад офшорната компания "Далий Трейдинг Лимитид" стоял един от подсъдимите по делото "КТБ". Тя не каза дали това е Цветан Василев. Освен това, по думите на Арнаудова, тепърва щяло да има сваляне на банкова тайна и разследването продължава. Имало индикации, че не са платени данъци за въпросните пари, но това ще трябва да се доказва.

Арнаудова обаче не успя да обясни как така Специализираната прокуратура не е видяла, че е възможно Йончева да е присвоила пари от КТБ. С оправданието, че не е наблюдаващ прокурор по нито едно от останалите 24 досъдебни производства по аферата "КТБ", Арнаудова не каза и дали имало данни, че депутати са вземали нерегламентирано пари от КТБ.

Прокуратурата имала запис, подсказващ, че Елена Йончева е прала пари от КТБ

Разполагаме с гласови доказателствени средства, че Елена Йончева е знаела, че е получила пари, придобити по престъпен начин от Корпорат...

В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ (дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови) юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД. На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите („Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“), при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва:

- съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.;

- съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева /разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове/ да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство, посочиха тогава от обвинението.

Емилиян Гебрев: Продължават да опитват да ми вземат "Дунарит"

На 3 август, 2017 година ми беше връчено обвинение, че съм организирал престъпна група, заедно със сина ми, който беше "добавен" на по-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...