Енергийното министерство отрече да саботира газовата връзка с Гърция. Но така ли е?

5832
Енергийното министерство отрече да саботира газовата връзка с Гърция. Но така ли е?

Енергийното министерство изпрати позиция до медиите, в която отрича да е подписван протокол от министъра Росен Христов за отмяна на решение за избора на надзорен съвет на проектната компания за газовата връзка с Гърция "Ай Си Джи Би", за което съобщи в. "Капитал" по-рано днес.

Припомняме, че подобно решение застрашава своевременното въвеждане в експлоатация на тръбопровода между Комотини и Стара Загора, който трябва да започне да внася пълните обеми газ от Азербайджан по договора с "Булгаргаз" за доставка на 1 млрд. куб. м годишно.

Според съобщението от ведомството няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят.

"Капитал": Служебното правителство на Радев саботира газовата връзка с Гърция

Влизането в експлоатация на ключовата за България газова връзка с Гърция може да се забави заради саботаж от служебното правителство, н...

"Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Подчертаваме, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29.07.2022 г. – 1 ден преди крайния срок и 3 дни преди встъпването на служебното правителство", се казва още в позицията.

В нея от министерството добавят, че "нееднократно и президентът, и сегашният премиер заявиха, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на България".

"В тази връзка категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив – влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство", се казва категорично в позицията, след което идва уверение, че за последните денонощия целият процес е "на ръчно управление".

Часове по-късно обаче от "Капитал" публикуваха във Фейсбук документа, за който писаха по-рано и за който обясниха, че служебният кабинет действа светкавично в порядък да забави пускането на интерконектора с Гърция: Служебното правителство на Радев саботира газовата връзка с Гърция . Дали този документ проваля преструктурирането на ICGB като оператор на интерконектора и оттам стопира сертификата за старт на работа на съоръжението или с документа се цели да се отстранят допуснати нередности е въпрос на обяснение от служебния енергиен министър Росен Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика