Еврокъщите за гости – запазени за хора с власт и пари?

5792
Еврокъщите за гости – запазени за хора с власт и пари?
Снимка: tourism-hotels-bulgaria.com

От Асоциацията на къщите за гости разказват, че в бранша от години се говори, че само хората с много пари и власт печелят проекти с финансиране в огромни размери, разкрива в свой репортаж bTV.

„По принцип в бранша се говори, че парите не са достъпни за обикновения човек, защото тези пари трябва първо да се инвестират и после се възстановяват от програмите, а такива пари никой не може да осигури... 200 000 евро няма как да бъдат осигурени от един обикновен човек”, коментира пред телевизията Вероника Кънева, председател на Асоциацията на собствениците на къщи за гости.

Порожанов: До 10% от къщите за гости, строени с европари, се ползват за лични цели

Около 5 до 10 на сто от къщите за гости, строени с европейски пари, по програми за развитие на селските региони, не се използват с тази...

Близо 300 000 лева струва къщата за гости в Юндола, заради която с поста си се раздели заместник-директорът на Фонд "Земеделие". Телефонът на Иванка Багдатова-Мизова се оказа обявен в сайт за резервации на същата къща за гости, която е собственост на семейството на кмета на селото.

Двата имота в селото, изградени с евросредства, са собственост на Емине Местан - съпруга на кмета на селото Мехмед Местан. Двамата признават, че познават подалата вече оставка заместник-директорка на Фонд "Земеделие" - Иванка Багдатова-Мизова. Отричат обаче дейността им да има нещо общо с нея.

„Ние нямаме близки отношения с нея. Познаваме нейните тъст и тъста. Ние с Багдатова, колкото се познаваме с вас, толкова и с нея”, казва Мехмед Местан, кмет на с. Юндола.

Собствениците нямат обяснение как телефонът на бившия заместник- директор на фонда е попаднал в сайта за резервации с техните къщи за гости. Двете сгради са построени през 2009 г. Две години по-късно за тях е взета европейска субсидия от 281 000 лева.

ЕК е санкционирала България с 13 млн. евро заради къщите за гости

Европейската комисия е наказала България с около 13 млн. евро санкция заради нередности с къщите за гости за изминалия програмен период...

"Това за нас е въпрос с много неизвестни. Стигнахме до извода със съпругата ми, че най-вероятно в онова време не сме имали такъв сайт, такава страница. Нямахме интернет, тези възможности, ние сме хора селски... явно е помолено от нейно име, дали може да ни направи сайт. Ако е направила сайт, го е направила на съвсем доброволни начала", заяви кметът на селото.

Собственик на къщите е фирма на съпругата на кмета. На нея той прехвърля земята. Жители на Юндола разказват, че семействата на кмета на селото и това на бившия заместник-шеф на фонда са близки.

Къщите за гости в Юндола са проверявани многократно, твърди кметът. Нарушения от фонд "Земеделие" не са откривани. А оттам отказват коментар, като поясниха, че чакат края на проверката на всички еврокъщи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика